REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Moaştele Sfântului Nectarie, aduse la Biserica din Medeea

Moaştele Sfântului Nectarie, aduse la Biserica din Medeea

Replica API 6 noiembrie 2014 | 00:32 669

Sărbătoare

Sărbătoare

Biserica Ortodoxă cinsteşte soborul Sfinţiilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sâmbătă, 8 noiembrie a.c. După tradiţia biblică, arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti”, fiind cel ce îl pedepseşte direct pe Lucifer, izgonindu-l din cer atunci când s-a răzvrătit împotriva Ziditorului. În limba ebraică Mihail se traduce „Cine este ca Dumnezeu”. Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri dintre care amintim: vestea adusă lui Ioachim şi Anei că o vor naşte pe Fecioara Maria, lui Zaharia că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul, iar Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu.

Numele său înseamnă „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”. Tot sâmbătă, începând cu ora 23,30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nectarie” din zona Medeea. Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie se vor putea închina moaştelor Sfântului Nectarie (aduse de la Biserica „Sf. Nectarie” din Iaşi) şi Sfântului Vasile cel Mare (aduse de la Mănăstirea Sihăstria Putnei). Sfintele odoare vor rămâne la acest lăcaş de cult până pe data de 24 noiembrie.

Sfântul Nectarie s-a născut în Selivria, de pe actualul teritoriu al Turciei, pe 1 octombrie 1846. Încă din copilărie a primit o educație creștină, iar la vârsta de 14 ani a plecat la muncă, în Constantinopol. După programul de lucru, mergea adesea la biserică. Conducătorii Școlii metocului Sfântului Mormânt l-au angajat pedagog și învățător la această școală. A absolvit facultatea de Teologie din Atena. A fost hirotonit preot, apoi mitropolit de Pentapole (în Libia superioară). În anul 1890, a fost trimis în Grecia, unde a fost numit director al Seminarului din Rizareion. Aici s-a preocupat atât de formarea intelectuală, cât și duhovnicească a tinerilor. La bătrânețe a renunțat la funcție și a înființat mănăstirea Sfânta Treime, pentru călugărițe, pe insula Eghina. A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108