REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mobilizare generală la ANAF: au fost create compartimente de verificare a marilor averi

Mobilizare generală la ANAF: au fost create compartimente de verificare a marilor averi

Replica API 10 decembrie 2013 | 00:00 130

Controalele vor începe urmând sfaturile unor consultanţi

Controalele vor începe urmând sfaturile unor consultanţi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va cumpăra servicii de consultanţă privind verificarea persoanelor care deţin mari averi. Dacă anul 2014 va fi unul electoral, pentru instituţiile fiscale, va fi unul de control. Cel puţin, aşa lasă de înţeles ANAF, care urmăreşte modernizarea sistemelor în vederea gestionării contribuabililor cu averi mari. Astfel, ANAF va beneficia de servicii de consultanţă privind verificarea persoanelor cu averi mari, în cadrul programului de modernizare a instituţiei în valoare de 70 milioane euro finanţat de Banca Mondială.

Potrivit informaţiilor furnizate de ANAF, serviciile presupun: consultanţă pentru modernizarea sistemelor ANAF în vederea gestionării contribuabililor cu averi mari; efectuarea de prezentări şi studii de caz pentru a îmbunătăţi competenţele ANAF în vederea efectuării de audituri privind veniturile impozabile personale; recomandări pentru un sistem adecvat de informaţii şi alte aspecte necesare astfel încât departamentul să opereze la standarde UE; livrarea de consultanţă, studii, recomandări, planuri şi rapoarte care să demonstreze acoperirea exhaustivă a serviciilor de consultanţă contractate. Durata contractului de colaborare dintre ANAF şi eventuala societate comercială de consultanţă este estimată pentru o perioadă de şase luni, din care cinci luni în primul an de desfăşurare a proiectului de modernizare, respectiv o lună în cel de-al treilea an. De asemenea, ofertele sunt aşteptate până la data de 20 ianuarie 2014. Acţiunile de control sunt iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, potrivit căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate, vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori. Astfel de controale vor avea loc şi în Constanţa, unde există deja un compartiment specializat. Potrivit directorului Agenţiei Judeneţe a Finanţelor Publice (AJFPC) Constanţa, Emil-Raul Mihăilescu, deţinătorii de mari averi ale regiunii încă nu sunt luaţi "la puricat", însă se anunţă "vremuri grele" pentru aceştia. "Încă nu am cum să ştiu cu exactitate, pentru că noi nu mai suntem ordonatori de credite, cei de la ANAF vor încheia un astfel de contract cu societate de consultanţă. Ce pot să vă spun, este că, la ora actuală, există un compartiment de verificare a averilor, dar, deocamdată, este la nivel scriptic şi urmează să fie funcţional", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Mihăilescu. Reamintim că Finanţele Publice sunt în plin proces de reorganizare, în baza angajamentului de modernizare şi eficientizare a sistemului de administraţie fiscală, convenit cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi pentru care s-au investit până în prezent aproximativ 70 de milioane de euro.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218