REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Modelul demisiei lui Felix, aplicat şi de medicul Irinel Popescu

Modelul demisiei lui Felix, aplicat şi de medicul Irinel Popescu

Replica API 23 octombrie 2013 | 00:00 217

Irinel Popescu, vicepreşedinte PC şi preşedinte al organizaţiei Bucureşti a acestui partid, a hotărât să se retragă din toate funcţiile politice pentru a se dedica integral activităţii medicale, potrivit unui comunicat de presă transmis de conservatori. Decizia a fost luata saptamana trecuta inainte de sedinta de prezidiu a Academiei Romane, institutie pe care Popescu o vaneaza de ani buni, conditionand candidatura sa la un post de senator in sectorul 4 pe locul ramas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu, insa numai dupa ce va fi ales membru corespondent al Academiei Romane. Dupa tentativa esuata a lui Popescu din 28 martie a acestui an de a fi ales in randurile Academiei Romane(singurul candidat respins in Adunarea Generala din primavara cu 17 voturi impotriva), chirurgul forteaza, sub presiunea politicului, o repunere a sa la vot in sedinta Academiei din 5 noiembrie. Toate acestea incalcand, pentru prima data in istoria Academiei Romane, cutuma ca un candidat respins de Adunarea Generala sa revina pe lista alegerilor ca membru corespondent in mai putin de un an de la esec. Dar cum in culisele politicului nu se mai pot intarzia alegerile pentru postul de senator in sectorul 4 Bucuresti, ramas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu din 28 ianuarie a.c., post ravnit de asemenea, de Irinel Popescu, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc a cedat presiunilor. "Vom avea pe ordinea de zi din 5 noiembrie, doua candidaturi pentru functia de membru titular, Albu si Daianu, si o candidatura pentru cea de membru corespondent, Irinel Popescu" a fost nevoit Haiduc sa raspunda intrebarii lui Eugen Simion, la sfarsitul sedintei de prezidiu a Academiei din 18 octombrie, sedinta care de altfel a durat aproximativ doua ore. "Daca nu l-ar fi intrebat Eugen Simion ar fi tinut totul secret tocmai pentru a nu mai putea bloca nimeni aceasta incalcare grosolana a cutumei Academiei. Oricum nu se mai poate face mare lucru pentru ca dezvaluirea secretului a fost facuta exact la inchiderea sedintei de prezidiu" au declarat surse din cadrul Academiei Romane. Acestea au dat ca exemplu cazul lui Nicolae Manolescu, scriitorul fiind nevoit sa astepte un an pentru a putea reintra pe lista de vot a Adunarii Generale.

Potrivit Statutului Academiei, "persoanele care ocupa functii de demnitate publica in stat sau care sunt conducatori de partid nu pot candida pentru alegerea ca membri ai Academiei Romane in perioada exercitarii mandatului, dar nimic nu-l mai impiedica sa candideze odata ajuns academician". Daca acest punct din statut nu a fost respectat nici de academicieni si nici de Irinel Popescu la alegerile din 28 martie, de data aceasta chirurgul pare sa-i dea cu tifla presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, printr-o decizie pe larg dezbatuta la Grivco. Demisia din toate functiile politice, schema de succes aplicata si de seful sau direct, Dan Voiculescu in incercarea acestuia disperata de a scapa de condamnarile instatei de judecata. De data aceasta, demisia lui Popescu din functia de vicepresedinte al PC, si presedinte PC Bucuresti, vine in incercarea de a convinge academicienii ca "in urmatorii ani doresc sa ma dedic integral cercetarii, chirurgiei si luptei pentru dreptul la viata al fiecarui pacient care isi pune sperantele in medicina romaneasca". Dincolo de toata aceasta jonglerie cu mintile academicienilor romani o alta decizie importanta stabilita inca din luna februarie a acestui an, in laboratorul Grivco va fi pusa in aplicare imediat dupa ce Irinel Popescu ar deveni membru corespondent. . Surse parlamentare confirmau in primavara pentru HotNews.ro ca PC intentioneaza sa-l propuna pe Irinel Popescu candidat al USL in sectorul 4, pe locul vacantat de Dan Voiculescu. Popescu s-ar bucura si de sustinerea PNL. Aceleasi surse au declarat ca intoarcerea rapida in PC a lui Popescu si candidatura lui la Senat nu ar fi o premiera in politica romaneasca, iar acest lucru a fost bine stabilit atat in PC, dar si in USL.

Irinel Popescu este seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni. A mai fost senator PC in legislatura 2004-2008, ca a ocupat si pozitia de presedinte al Comisiei de Invatamant.

Popescu ocupa in prezent un numar impresionant de functii de conducere: Director al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, profesor de chirurgie UMF Carol Davila Bucuresti, prorector al Universitatii Dimitrie Cantemir Bucuresti, presedinte al Academiei de Stiinte Medicale (functie despre care presa a scris ca a ocupat-o prin fraudarea alegerilor) sau redactor sef al revistei Chirurgia.

In noiembrie 2012, EVZ a scris ca Irinel Popescu a ajuns sub lupa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce raportul Curtii de Conturi arata ca a prejudiciat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu nu mai putin de 3,5 milioane de euro. In replica, Popescu a anuntat ca va actiona in judecata ziarul Evenimentul zilei si va cere daune morale de 1.000.000 de lei. El a sustinut ca exista un raport al Curtii de Conturi pentru perioada in care a condus CNAS, din care reisese clar ca nu au existat ilegalitati. Pe site-ul Curtii de Conturi, in raportul institutiei de control din 2009 se arata contrariul. Ulterior, Popescu si-a retras actiunea din instanta indreptata cotidianului Evenimentul Zilei, fara a mai remite opiniei publice vreun comunicat de presa in care sa-si motiveze decizia. Pe post de sperietoare a fost folosita instanta si anul acesta, de acelasi Popescu care si-a actionat in instanta un posibil viitor coleg academician pe care l-a acuzat de calomniei. Dupa ce s-a asigurat ca opozantul nu va mai face si alte declaratii probatorii la adresa sa, Irinel Popescu si-a retras si de aceasta data actiunea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218