REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Modelul economic german, promovat la Constanța

Modelul economic german, promovat la Constanța

Replica API 24 martie 2015 | 00:02 399

Vizită de prestigiu

Vizită de prestigiu

„Democraţia este un sistem politic prost, cel mai bun, însă, dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum”, spunea premierul britanic, Winston Churchill. Parcă pornind de la această idee, nemții nu s-au putut abține și și-au adus contribuția, implementând o practică proprie în economie. Din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, nemții, vorbim de Germania Federală, au găsit puterea de a se impune din nou pe continent. Forța armelor a fost înlocuită de forța banului. Aceștia nu au ales nici capitalismul, nici socialismul. Au încercat un consens între ele și a ieșit modelul cu care Germania de astăzi defilează țanțoșă prin lume: economia socială de piață.

Proprietatea, în înțelesul actual, reprezintă un instrument prin care statul își manifestă autoritatea. Spre disperarea socialistă, economia socială de piață nu reprezintă goana după proprietate și, spre disperarea capitalistă, nu reprezintă goana după ban. Economia socială de piață constă în îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau făcând parte din categorii vulnerabile și include forme diverse de organizare, precum cooperativele, societățile mutuale, fundațiile etc.

O astfel de fundație, cunoscută ca apropiată de CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands, Uniunea Creștin Democrată – trad.), partidul cancelarului german, Angela Merkel, își desfășoară activitatea de mai mulți ani și în România.

Sven-Joachim Irmer este directorul fundației „Konrad Adenauer” și, luni, le-a vorbit tinerilor liberali despre „Rețeta de succes a economiei germane. Economia Socială de Piață”. Zeci de tineri s-au înghesuit în sediul fostului PDL pentru a afla detaliile despre originea și forma de organizare a economiei germane.

„Fundația este de peste 15 ani în România, poartă numele primului cancelar al Germaniei Federale de după cel de-al Doilea Război Mondial, Konrad Adenauer, unul dintre inițiatorii Uniunii Europene. Ca și puncte principale ale fundației în România sunt consolidarea sistemelor partidelor politice, atragerea tinerilor în viața politică și promovarea culturii memoriei și promovarea Uniunii Europene”, a spus în deschidere liderul formațiunii locale de tineret a liberalilor, Cătălin Cheia, urmat ulterior de Irmer, care și-a început discursul cu originea modelului german în economie, confirmând astfel din nou că, în România, liberalii continuă tradiția de a fi mai mult cu numele și nicidecum cu ideologia, dovadă fiind poziționarea lor în discuțiile cu liderul fundației.

„Momentul de succes al economiei sociale de piață a început după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a fost promovată de Adenauer, dar și de consilierul lui, care i-a fost și ministru. (...) Economia socială germană are începutul în anul 1891. Ulterior, mai mulți profesori, reprezentanți ai așa-numitei școli de la Freiburg au perfecționat această idee. (...) Am avut discuții cu unii membri din fostul PNL, care îmi spuneau că nu prea le place economia socială de piață, dar să știți că economia liberală și economia socială de piață sunt, de fapt, foarte apropiate. (...) În cei aproape trei ani pe care i-am petrecut aici, în România, am primit aproape întotdeauna feedback-ul cum că economia socială de piață ar fi ceva socialist. (...) Momentul de succes al economiei sociale de piață a început după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a fost promovată de Adenauer, dar și de consilierul lui, care i-a fost și ministru. (...) Economia socială germană are începutul în anul 1891. Ulterior, mai mulți profesori, reprezentanți ai așa-numitei școli de la Freiburg au perfecționat această idee. (...) Am avut discuții cu unii membri din fostul PNL, care îmi spuneau că nu prea le place economia socială de piață, dar să știți că economia liberală și economia socială de piață sunt, de fapt, foarte apropiate. (...) În cei aproape trei ani pe care i-am petrecut aici, în România, am primit aproape întotdeauna feedback-ul cum că economia socială de piață ar fi ceva socialist”, a spus Imrer.

Directorul fundației „Konrad Adenauer” a încercat și să mascheze tendința germană de dominație, susținând că principiul economiei sociale de piață nu este pur german, însă a punctat faptul că este modelul ideal de urmat de toate statele europene.

„Economia socială de piață nu este ceva pur german. Desigur, ideea a apărut în Germania, dar, începând cu anul 2007, această formă de piață este sau ar trebui să fie cea din statele europene. (...) Articolul 14 din Constituția Germaniei menționează explicit faptul că proprietatea implică și obligații. Așadar, statele își pot îndrepta eforturile în vederea stabilirii obiectivelor individuale, a. î. să atingă un anumit prag economic și social. De ce credeți că în Germania a urmărit îndeaproape dezbaterea din România în 2012 cu privire la posibila modificare a sistemului de impozitare? De exemplu, în Germania, cea mai înaltă cotă de impozitare este în jur de 50%, acesta ar putea fi motivul pentru care avem un sistem de protecție socială de lux”, a mai spus Imrer. În realitate, în spatele principiilor economiei sociale de piaţă stă un mai vechi concept german, de ordine, în baza căruia o economie, o societate politică ar trebui să fie structurate, dar nu dictatoriale, așa cum vedea unul din părinții fondatori ai actualei economii sociale de piață, Ludwig Erhard.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614