REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

MODIFICĂRI MAJORE la LEGILE JUSTIȚIEI: vechime mai mare pentru procurorii șefi și cei detașați

MODIFICĂRI MAJORE la LEGILE JUSTIȚIEI: vechime mai mare pentru procurorii șefi și cei detașați

Replica API 15 octombrie 2018 | 00:05 515

Ordonanța de Urgență a fost adoptată!

Ordonanța de Urgență a fost adoptată!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut precizări, în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la Ordonanța pe Legile Justiției, adoptată luni dimineață de către Guvern. ”Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unor prevederi ale Comisiei de la Veneția, a solicitărilor scrise ale CSM, pentru alte necesare corelări putem adopta prezența Ordonanță de Urgență. Consider că modificările aduse se vor dovedi benefice pentru activitatea justiției, pentru cetățeni.

Eu nu am mers la Comisia de la Veneția în aceste două săptămâni de două ori pentru a negocia, cum am auzit în spațiul public, soluțiile de Ordonanță de urgență. N-am mers nici pentru a lua aprobare pentru aceste solutii, nici pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară”, a spus Toader.

Vechime de 15 ani pentru procurorii șefi de la DNA și DIICOT

În sinteză, principalele modificări la Legile Justiției, potrivit lui Toader, sunt: se mărește vechimea, de la 8 ani la 15 ani, în profesia în magistratură pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă ICCJ, adjunct și prim adjunct, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT.

De asemenea, atât la DIICOT, cât și DNA crește vârsta/vechimea în profesie pentru a putea accede în funcție, la 10 ani. Deci, ca să fii procuror la structurile menționate mai sus va fi necesară o experiență în domeniu de 10 ani.

Transparență în interviurile pentru candidaturi

La ministerul Justiției, când se fac interviuri pentru diferitele candidaturi pentru funcțiie de procuori de rang înalt, se recomandă mai multă transparență. Pe viitor, de la momentul intrării in vigoare a ordonanței, interviurile vor fi transmise in direct, vor putea fi văzute de oricine e interesat, în momentul interviului sau din arhivă.

Totodată, ministrul a anunțat că sunt modificări și în ceea ce privește CSM.

”Se consolidează și statutul procurorului detașat la DNA sau DIICTOT, în sensul că procurorul șef poate să-i revoce din structură dacă le aplică cea mai redusă sancțiune-adverstismentul. Atunci, am eliminat posibilitatea revocării procurorului de către procurorul șef în prezența celei mai mici sancțiuni.

De asemenea, Ministrul Justiție poate sesiza Inspecția Justițiară cu privire la abaterile procurorilor, doar în cazul procurorilor.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată și urmează să intre în vigoare de marți, 16 octormbrie.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce fata are nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase
2
2
Eu sunt curios ce se afla in cutia craniana a lui muiorel dar la propriu
3
4
Salamul sa il dai lu ma-ta centurista!
3
5
Dupa dezastrul care l-au fact.
4
1
bravo dle ministru
5
3
sa ti dau salamul nitel sa nu mai mananci cacatel.
7
2
dati o lege sa nu mai acumulezi pensie si salariu de la stat
6
3
acest tudorel care umbla cu amanta dupa el precum cu un catelus in lesa si ptr acare a modificat unele legi- va fi si ele la randul lui evaluat de cineva?
6
5
Sa aiba vechime 100 de ani sa fie procuror sef.Toti maimutoii cu 3 zile in parchet vor sefi la cascaval.Da bariu fratioare da l pe ala cu amnistia sa moara prostimea din Romania !!!.
8
3
Procurorii nu fac nimic, se vede la Constanta, BABU ia spaga si nimeni nu face nimic. Sa vina Mazare inapoi! fagadau da spaga la toti
6
2
Sluga nenorocita o sa-ti vina si tie randul s-o sugi!!!!
16
9
Slugarele sluga model
15
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614