REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Modificări radicale la pensiile speciale. Magistrații sunt loviți în plin

Modificări radicale la pensiile speciale. Magistrații sunt loviți în plin

A.F. 29 mai 2023 | 17:11 3433

„Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”, afirmă premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj în care anunță o serie de amendamentele depuse de coaliția de guvernare la proiectul care vizează reforma pensiilor de serviciu.

Modificari radicale la pensiile speciale. Magistratii sunt loviti in plin

Amendamentele vor reduce drastic pensiile unor categorii profesionale, cei mai afectați fiind magistrații, care vor fi vizați de o plafonare, o supraimpozitare și o recalculare.

„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, transmite Nicolae Ciucă, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba esti pr -st?!
0
0
Pensiile speciale sunt mită. Ele trebuie desființate. Corupția ucide r*mânia
5
0
Tot ce depaseste 5000 lei pe luna pensie ar trebui impozitat cu 90%! Restul sunt vorbe in vant de adormit prostii...
5
6
Multa mwie la ciolaci, ciuci si alte p******e mincinoase
2
3
Simionescule, dacă ai pierdut toate procesele în care ai fost, înseamnă că ai probleme mari, omule. E clar că urăști magistrații pentru că nu ți-au dat ție dreptate, deși nu meritai...
3
5
Sa va futa cainii cu labareala voastra populista, pentru prostii populisti, p****i care va voteaza cu doua maini, ca voi sa mai domniți înca patru ani! Jos psd, usr, pnl sus, sus AUR!
9
8
Aiurea!! Scoți radicalu din qaqat la patrat și trage o linuta de squirt mai purcelule umflatel!! Este ba că da din coada musca din rat Pepa Pigu Penele. Hai sictir jegule! Mouwyeqe nea colacule! Is cu qaqat zemioane lustzah hauru dentar inpla
2
6
De adormit fraierii din Romania...Pensiile speciale vor fi for ever doar in mintea fraierilor
5
5
Dar cumulul pensie şi salariu când se va aplica, ? Să iei de două ori bani de la sta e bine , trimiteți penionari acasă și vedeți câți bani se strâng buget.
15
4
modificari doar pe hartie, sau puse in aplicare pentru doar cateva zile. romania - romaffia.
7
1
Pt Alex: la cat esti de agramat nici aia 2000 nu-i meriti. Idem analfabetul functional care nu pricepe ce inseamna vechime vs vechime in specialitate, toti astia de comentati nu meritati nici salarii, nici pensii >2000 ron, vai steaua voastra de imbecili si potori.
11
12
Sigur ca da. După care marmota învelea ciocolata în staniol.
5
1
Mare noroc avem cu Uniunea Europeana... intr-un final o sa ne aduca si pe noi pe calea dreapta.
10
8
Pai eu muncesc zilnic in praf la asfalt pe tru 2000 ron pe luna… Cum i-au ei pensii de 20000 pe luna de 10 ori mai mult. Pensie inseamna sa-ti traiesti batranetea fara munca. I u ce pensie o sa am la 65 de ani, rezist eu in praf atatia ani?
17
5
Vrajealaaaaaa!Sa nu fie pensia mai mare de 10.000 de lei si atunci o sa-i cred.
10
5
Mouwywe jegurilor! Banii Napoi !!! Bătaie în public va trebuie! Atât!
12
5
Era si timpul sa actionati. De cate ori merg in instanta ca simplu cetatean, sunt tratat de asazisii magistrati ca un nimic fata de institutiile statului care au facut abuzuri materiale la adresa mea. Niste indivizi care au ramas sub aura comunismului in care cetateanul trebuia ingenunchiat in orice mod. Rusine sa va fie magistratilor. Nu meritati nici salariul pe care il luati, nici pensiile speciale, nici pensionarea anticipata. La cosul de gunoi cu voi.
20
7
Orice drept international, Carta ONU, drepturile omului, Constitutie sunt calcate in picioare pentru a mentine privilegiile unora. Cata nesimtire si ignoranta sa ai!? Doar pensia speciala depaseste cu mult salariul multora care muncesc, trudesc cu greu pentru a duce un trai impovarator. Orice, oricum si de oriunde pentru a proteja calicia, marsavia si nelegiuirea. Imi doresc sa va urasc, dar nici macar asta nu o mai suport!
16
7
Nu este nimic radical - asta este o minciuna; guvernul a propus cu putin timp in urma comisiei europene un impozit de 15% si cand s-au facut calculele s-a vazut ca impactul bugetar era nesemnificativ, iar acum au venit cu 30% care e cam la fel - apa de ploaie si praf in ochi; infractorii care ne conduc refuza pur si simplu sa anuleze toate pensiile speciale, sa faca toate pensiile pe contributivitate pentru toti fara exceptie si sa iasa toti la 65 fara nici o exceptie, asa cum ne-am angajat prin pnrr si comisia europeana a acceptat pentru ca impactul bugetar ar fi fost mare; guvernul este dispus sa piarda miliardele din pnrr si sa condamne tara la lipsa investitiilor si subdezvoltare in loc sa anuleze pensiile speciale
18
6
aiurea, de ochii lumii,cat timp ,exista pensii care nu sunt 100% din contributivitate, este HOTIE ! si altceva, de ce doar 25 ani de vechime pt unii ???
17
8

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218