rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Modificările BNR în zona de funcţionare a IFN-urilor au înjumătăţit clienţii Provident Financial

Schimbările făcute de BNR în zona de funcţionare a IFN-urilor au condus la situaţia de a respinge în jur de 70% din cererile de credite şi, dacă în 2016 aveam 347.000 de clienţi, acum am ajuns undeva la 184.000 de clienţi, a declarat Florin Bâlcan, directorul general al Provident Financial.

De asemenea, IFN-ul britanic a trebuit să aducă peste 30 de milioane de lire sterline pentru a respecta condiţiile de capitalizare impuse de BNR.

"În ultimii trei ani au fost trei schimbări semnificative care au apărut în zona noastră de funcţionare. Prima a apărut undeva în septembrie 2016 şi a intrat în vigoare în ianuarie 2017, când a fost acest Regulament 5 care a modificat Regulamentul 17 prin care practic s-au aliniat condiţiile de creditare ale IFN-urilor cu ale băncilor. O schimbare foarte importantă a fost partea de capitalizare. Pentru noi a fost o schimbare semnificativă odată cu Regulamentul 20 pentru că acolo s-au introdus două lucruri diferite. Pe de o parte s-a schimbat metoda prin care se trece din registrul general în registrul special, s-au adăugat câteva criterii prin care o mare parte din IFN-uri au fost trecute în registrul special, pe de altă parte s-a adăugat această condiţie de capitalizare pentru toţi care vând cu o dobândă de 10 ori rata Lombard, pentru că s-a considerat că sunt mult mai riscanţi. Şi acolo a apărut o schimbare. De unde aveai nevoie de o capitalizare de 6,7 lei la suta de lei s-a trecut la 67 de lei la suta de lei. Noi doar în 2018 am fost nevoiţi să aducem mai mult de 30 de milioane de lire sterline - 160 de milioane de lei - capitalizare pe baza acestei schimbări pentru a putea continua acordarea de credite, ceea ce este un efort considerabil şi nişte bani care rămân blocaţi şi, dacă te uiţi din perspectiva acţionariatului, având banii blocaţi, normal că-şi doreşte nişte randamente pentru banii respectivi", a menţionat el.

De asemenea, modificarea normelor privind gradul de îndatorare a făcut ca 160.000 de clienţi să nu mai poată accesa un împrumut nici de la bănci, nici de la un IFN.

"După 2017, odată cu schimbările făcute de BNR, deja autorizarea de credite este aproximativ la fel cu cea dintr-o bancă. Deja poţi să spui că avem toate verificările asemănătoare conform acestor cerinţe şi ne uităm că avem undeva 70% dintre credite pe care le respingem. Pentru 160.000 de clienţi credem că nevoia nu a dispărut, e clar că există în continuare. În acest moment facem un studiu foarte aplicat, foarte riguros, atât cantitativ, cât şi calitativ, pe partea asta şi o să-l avem gata pe la mijlocul lunii. Am spus că mergem prima dată, înainte de a ieşi în presă, la BNR, pentru că ei ne-au cerut cumva. Dar în principiu noi credem că cei 160.000 de clienţi pe care i-am pierdut astăzi nu mai au acces la o formă legală de finanţare şi vrem să dovedim lucrul acesta prin acest studiu. Informal vorbind, o parte dintre ei s-au dus spre familie, o parte s-au abţinut, iar o parte s-au dus către zona gri: case de amanet, către alţii, către prieteni. Din studiu reiese un fenomen care se numeşte îndatorare în cascadă - dacă un membru al familiei nu mai este eligibil apelează la rude, cunoscuţi, vecini care să se împrumute pentru el. Asta este o direcţie identificată până acum prin acest studiu. Dacă în gospodărie nu mai sunt doi eligibili trec la al treilea", a explicat managerul Provident responsabil cu afacerile corporative Vlad Şandru.

La rândul său, Florin Bâlcan a precizat că 90% dintre agenţii Provident provin din foşti clienţi.

"Ei cunosc foarte bine clienţii în comunitatea lor şi cunosc foarte bine şi cum au experimentat ei împrumutul Provident, dar şi cât de bine se pot descurca clienţii respectivi. Pe de altă parte, dacă ne uităm la sistemul nostru cu reprezentanţii de vânzări care se duc şi fac vânzarea, ei pot să evalueze foarte bine bonitatea şi situaţia în care sunt clienţii respectivi. Ţinând cont că marea majoritate a veniturilor vine din zona de colectare şi nu din zona de vânzare este foarte important pentru ei să facă o vânzare responsabilă pe care să o şi colecteze", a susţinut acesta.

Cel mai mare împrumut la Provident este de 15.000 de lei, însă media de creditare se situează undeva la 3.700 - 4.000 de lei. Sub 5% din totalul creditelor acordate de IFN sunt între 10.000 şi 15.000 de lei.

"Am putea da şi sume mai mari, dar avem destule cazuri unde deşi oferta e mai mare agentul vine şi o reduce tocmai că vede că situaţia face mai mult sens în această direcţie şi reuşeşte să-l convingă pe client să vadă cât se poate întinde şi mai curând să mai aştepte să mai ia un alt împrumut la un alt moment. Un lucru aproape unic este partea de întârzieri la plată care pentru noi este o chestiune extrem de mică. Adică modelul nostru merge un pic pe o zonă de unicitate pe piaţa românească. Având cont că avem şi o categorie de clienţi care au o capacitate mai fluctuantă de plată am mers foarte mult pe a îi înţelege, a-i ajuta, a le extinde durata pe care ei fac plăţile fără a le lua dobânzi de penalitate. Dacă ne uităm la veniturile noastre, avem undeva la 0,43% din venituri generate din dobânzile de penalizare, ceea ce nu cred că veţi mai găsi în această zonă. Atâta vreme cât ne uităm la o categorie de clienţi care poate într-o perioadă pot plăti mai bine şi în altă perioadă mai rău ei apreciază lucrul ăsta. Faţă de bancă, ne uităm la categorii diferite de clienţi. Tipul de clienţi la care mergem noi sunt clienţi riscanţi. Noi ne asumăm un risc mai mare, pe când o bancă o să se uite şi o să zică: ok, vreau o pierdere de 3% sau 5% şi atunci va respinge acelaşi tip de clienţi", a menţionat Bâlcan.

Potrivit acestuia, 50% din portofoliul Provident are mai mult de 90 de zile de întârziere, iar 90% dintre clienţi au cel puţin o întârziere în decursul unui an.

"Dar tocmai faptul că extindem această perioadă de colectare şi trecem peste maturitatea împrumutului şi mergem mult mai departe şi îi ajutăm pe cei 50% care sunt peste 90 de zile face ca 35% dintre ei totuşi să-şi plătească împrumutul într-o perioadă mai mare de timp şi fără dobânzi penalizatoare", a subliniat directorul general al Provident Financial.

Revenind la gradul de îndatorare, oficialul Provident Financial a reclamat faptul că, prin modificarea adusă de BNR normelor privind gradul de îndatorare, nu se mai pot lua în calcul venituri ocazionale, cum ar fi remiteri de valută din străinătate, venituri suplimentare pentru profesori, şoferi şi alte categorii profesionale.

"Dacă ne uităm la rata de respingere cum a evoluat la noi, cel mai mare impact pe zona aceasta vine din gradul de îndatorare. A fost un salt semnificativ. În 2019, dacă adăugăm şi respingerile care se fac la pre-scoring, practic sărim de 70% din clienţi care vin şi pe care îi respingem pe diverse motive (gradul de îndatorare, diverse documente de venit pe care le aduc) şi aici exact asta ar fi ideea. 25% din cereri sunt respinse pentru clienţii noi şi 36% pentru clienţii existenţi. Noi am ajuns cu valoarea vândută undeva la valoarea anilor 2012-2013 când nu acopeream toată ţara. Uitându-ne la cota de piaţă, ea s-a păstrat, dar s-a redus masa de clienţi la care te poţi adresa. Ni s-a schimbat semnificativ piaţa de clienţi la care ne adresăm", a explicat Bâlcan.

Modificările BNR din ultimii trei ani au făcut ca Provident Financial, care în 2016 era cel mai mare angajator britanic în România, cu 4.100 de angajaţi, să ajungă acum pe locul 3, cu reducerea personalului la jumătate.

"În cei 13 ani de când este în România, Provident a avut 327 de milioane euro investiţii directe în economie, din care o treime sunt taxe, salarii şi alte lucruri directe. E clar că ele vor scădea în ritmul ăsta, pentru că ne adresăm unei populaţii mai mici şi impactul va fi diferit. Din punct de vedere al numărului de clienţi, avem acelaşi trend. (...) Noi înţelegem înclinaţia BNR pentru a proteja supraîndatorarea şi cred că e ceva absolut normal şi e scopul principal stabilitatea şi a se asigura că nu se produce un impact în macroeconomie, dar deja toţi sunt puşi la aceeaşi masă, aduşi toţi în acelaşi regulament, deşi vorbim de lucruri foarte diferite între un credit de 1.000 de lei şi un credit ipotecar din toate punctele de vedere, de la ce trebuie să verificăm până la riscul pe care îl aduci în economie, nemaivorbind de diferenţa dintre un IFN şi o bancă, a riscului pe care îl aduci în economie pentru că în cazul IFN-ului vii cu banii de acasă, pe când în bancă nu. Din nou, nu mai vorbim de o separare. Sunt o mulţime de direcţii în care pot fi privite lucrurile, dar deocamdată toate sunt puse deoparte şi credem că există un risc ca de fapt prin acest 'one size fits all' să afectezi mai mult decât ţi-ai dori şi cu puţină flexibilitate poţi să îţi atingi acelaşi obiectiv, dar fără să ai prea multe efecte colaterale", a susţinut el.

Provident Financial, în parteneriat cu AURSF, a organizat un eveniment la Predeal în cadrul colaborării lor pentru educaţie financiară şi creditare responsabilă. AGERPRES

marţi, 8 octombrie 2019558
Comentarii
mai mult...Economic
4 iul 00:00EconomicStudiu: Cele mai ieftine oferte de pe litoralul românesc pornesc de la 1.000 de lei pentru 7 nopţi de cazare, în iulie

Preţul unui sejur de 7 nopţi pe litoralul românesc, în luna iulie, poate începe de la 1.000 de lei pentru un cuplu...282

4 iul 00:00EconomicNumărul contractelor de muncă suspendate în HoReCa a scăzut cu aproape 10.000 în ultima săptămână265
4 iul 00:00EconomicAlexandru: Peste jumătate dintre judeţele ţării nu mai înregistrează întârzieri în recalcularea dosarelor de pensie265
4 iul 00:00EconomicPAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 1,99%, în mai

Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în mai 2020 cu 1,99%, ajungând la...264

4 iul 00:00EconomicProiect: Plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar acordate IMM-urilor268
4 iul 00:00EconomicRomânia a importat carne şi organe comestibile de circa 257 de milioane de euro, în primul trimestru din acest an271
3 iul 00:00EconomicAlexandru: Voi face demersurile legale să nu mai existe situaţii în care drepturile pensionarilor să fie calculate greşit

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirmă, într-o postare pe Facebook, că va face toate demersurile legale astfel...431

3 iul 00:00EconomicANRE a demarat un program pentru simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorului de energie şi gaze, cu bani UE439
3 iul 00:00EconomicComisia Europeană aprobă o schemă de 800 milioane de euro pentru sprijinirea companiilor din România afectate de pandemie425
3 iul 00:00EconomicOros: Măsura privind sprijinul de instalare a tinerilor fermieri va fi lansată în 15 iulie

Măsura privind sprijinul acordat tinerilor fermieri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR...428

3 iul 00:00EconomicTAROM a reluat de joi zborurile către Republica Moldova400
3 iul 00:00EconomicRata şomajului în Uniunea Europeană a crescut foarte puţin în luna mai405
Vremea
29.2°28° - 29.2° sâmbătă, 4 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 56%
Vânt: 3.49 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 iul 00:00SportReal Madrid a realizat primul transfer al verii! Premieră istorică pentru galactici

Pau Ferrer (16 ani) este noul jucător al lui Real Madrid. Tânărul fotbalist a anunțat transferul său de la CD...434

4 iul 00:00SportLiga I - Craiova trece pentru moment pe primul loc după ce a învins Gaz Metan Mediaș

Formaţia Universitatea Craiova a învins, vineri seară, în deplasare, cu scorul de 2-1 (1-1), echipa Gaz Metan...389

4 iul 23:33SportBaschet - All-Star Game a fost anulat pentru prima oară în 75 de ani

Major League Baseball a anunţat, vineri, că a decis ca All-Star Game să nu aibă loc în acest an, din cauza...286

4 iul 23:33SportJaqueline Cristian a învins-o pe Irina Begu la Winners Open

Jucătoarea Jaqueline Cristian, locul 162 WTA, s-a impus, vineri, cu scorul de 1-6, 6-4, 11-9, în faţa Irinei Begu (81...345

Local
4 iul 01:26LocalALARMANT: 420 de noi cazuri de infectare cu COVID-19 în România, 10 la Constanţa

Până astăzi, 3 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.166 de cazuri de persoane infectate cu noul...1419

4 iul 01:28LocalURMĂRIRE ca-n FILME pe străzile din Constanța. Protagonist: un tânăr fără PERMIS

Polițiști din cadrul Secției 2 au efectuat joi, 2 iulie, semnal regulamentar de oprire a unui autoturism, care se...1925

4 iul 01:25LocalȘoferiță aproape de comă alcoolică, oprită de polițiștii din Năvodari

1310

4 iul 01:27LocalDe azi, CT BUS reintroduce traseele de noapte!

Tot de mâine, linia 100M (GARA C.F.R. – STAȚIUNEA MAMAIA) va fi suplimentată cu 2 autobuze, iar intervalul de...773

4 iul 01:27LocalLimanu lansează campania 'No more free hugs'

In contextul unei creșteri semnificative a numărului de îmbolnăviri de COVD 19 în România, Primăria Comunei...520

4 iul 01:26LocalSpectacolul 'Magic Swing' și turneul 'Pianul călător', în acest weekend, la Constanța

Seria evenimentelor culturale în aer liber organizate de Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, cu...541

4 iul 01:25LocalTânăr din Cumpăna, internat un an într-un centru educativ pentru tâlhărie

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au...575

4 iul 01:25LocalConfort Urban intervine în Faleză Nord

Tot mai multe străzi din cartierul Faleză Nord beneficiază de o infrastructură rutieră modernă. Echipele SC...681

4 iul 01:29LocalPANICĂ la Eforie Nord! O mașină a INTRAT în trenulețul TURISTIC

2529

Politică
Interviuri
25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

Cristian Cârjaliu este primarul care, dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat, spun unii....4360

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...5998

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

4317

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5307

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au...3506

13 apr 10:16InterviuriMicrorezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

3072

Monden
4 iul 00:00MondenChristina Ricci divorțează! Motivul brutal și șocant pentru care a pus punct căsniciei care a durat 7 ani

Christina Ricci, în vârstă de 41 de ani, a depus joi, 2 iulie actele de divorț. Actrița cunoscută din filmele...344

4 iul 00:00MondenSarah Jessica Parker a apărut în costum de baie, la plajă. Cum arată actriţa la 55 de ani

Sarah Jessica Parker încă este o ţintă a fotografilor, mai ales atunci când iese la plajă. Actriţa de 55 de ani a...330

4 iul 00:00MondenVacanțe de milionari. Moștenitoarea imperiului Swarovski, imagini sexy pe un iaht, în Ibiza

333

4 iul 00:00MondenCu ce l-a atras Kate pe William. Prinţul nu şi-a mai putut lua ochii de la ea

Ducesa de Cambridge este frumoasă, deşteaptă şi are o inimă de aur, nu e de mirare că Prinţul William a...335

4 iul 00:00MondenDouă site-uri dedicate fanilor Harry Potter se distanţează de afirmaţiile lui Rowling despre persoanele transgender

Două dintre cele mai mari site-uri dedicate fanilor lui Harry Potter s-au distanţat joi de convingerile autoarei J.K....277

4 iul 00:00MondenCântăreaţa britanică Duffy a criticat vehement filmul "365 Days" pe motiv că banalizează "traficul sexual"

273

Mapamond
4 iul 00:00MapamondChina va închide treptat toate pieţele unde se comercializează păsări vii

China va închide gradual toate pieţele unde se vând păsări vii, pentru a reduce riscurile pentru sănătatea...266

4 iul 00:00MapamondCoronavirus: Comisia Europeană autorizează punerea pe piaţă a antiviralului Remdesivir

Comisia Europeană a autorizat vineri "punerea pe piaţă condiţionată" a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii...304

4 iul 00:00MapamondCoronavirus: Stare de urgenţă la Belgrad, unde revin unele restricţii

276

4 iul 00:00MapamondRusia - Coronavirus: Revenirea la viaţa normală, nu mai devreme de opt luni, avertizează ministrul sănătăţii

Situaţia provocată de epidemia de COVID-19 în Rusia va mai dura încă cel puţin opt luni, a avertizat vineri...267

4 iul 20:10MapamondCoronavirus: Coreea de Sud se confruntă cu un al doilea val de COVID-19

Coreea de Sud a raportat vineri 63 de noi cazuri de COVID-19, un record înregistrat în ultimele două săptămâni, ca...277

4 iul 00:00MapamondMyanmar - Au fost reluate operaţiunile de căutare la mina de jad unde au murit 162 de persoane

271

Sănătate
4 iul 00:00SănătateVaccinul care ar putea să te protejeze împotriva bolii Lyme

Oamenii de știință au dezvoltat un vaccin care ar putea să ofere o protecție completă împotriva bolii Lyme, iar...264

4 iul 00:00SănătateTeamă, efectul secundar al supraviețuitorilor de cancer

Cancerul poate fi o boală îngrozitoare și stresantă, iar de cele mai multe ori, medicină nu ia în considerare cât...273

4 iul 00:00SănătateDietă mediteraneană ar putea influență genele și ar putea îmbunătăți sănătatea

271

4 iul 00:00SănătateTestul de salivă care îți spune rapid și ușor dacă ai Hepatită C

Testările pentru Hepatită C presupun 2 pași. Primul este o testare rapidă, care semnalizează prezența anticorpilor...287

4 iul 00:00SănătateLa ce servicii medicale gratuite ai dreptul dacă nu ești asigurat?

Dacă nu ești asigurat plătind lunar contribuția la Casă Națională de Asigurări de Sănătate, poți beneficia de...307

4 iul 18:24SănătateStudiile asociază boala celiacă cu anorexia

Un nou studiu sugerează că femeile tinere care suferă de boală celiaca se confruntă cu un risc mai ridicat de a fi...264

4 iul 00:00SănătateCum recunoști depresia. Semne surprinzătoare în funcție de vârstă

Depresia este o afecțiune din ce în mai mai comună în rândul adulților și vârstnicilor. Însă și copiii și...291

4 iul 00:00SănătateCum calmezi tusea uscată și productivă la copii

Răceala și tusea sunt frecvente la copiii mici, dar expunerea la germeni și combaterea lor îi ajută pe copii...278

4 iul 00:00SănătateDieta ketogenică: ce efecte secundare are și cum le previi

261

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT