REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Modificările de culoare ale dinților

Modificările de culoare ale dinților

Replica API 17 octombrie 2020 | 00:00 1170

Modificările de culoare ale dinților devitali apar atât la dinții la care s-au făcut extirpări pulpare, cât și la dinții cu necroză sau gangrenă.

Aceste modificări de culoare, deși nu sunt accidente în tratamentul endodontic, ci consecința pierderii vitalității pulpare, creează multe probleme estetice pacienților, dinții căpătând o nuanță mai închisă, brună sau gri-gălbuie, mată.

În vremurile actuale, dinții perfect aliniați și albi au devenit canoane de frumusețe. Stomatologia, care mult timp a fost concentrată pe restaurarea funcției masticatorii și pe combaterea durerii, astăzi se focalizează pe estetică, scrie doc.ro.

Decolorarea dinților este o problemă care poate apărea pe măsură ce înaintăm în vârstă (cauza fiziologică) sau anumiți factorii externi sau interni e modifică structura normală dentară (cauza patologică).

Există câțiva factori care pot determina aceste colorații:

Factori extrinseci, cum ar fi băuturile colorate (cafea, ceai, vin), tutunul;

Factori intrinseci: discromie consecutivă a unei afecțiuni pulpare.

O parte din afecțiunile pulpare care pot colora dinții sunt:

Hemoragia intrapulpară – dintele se colorează, în timp, în negru;

Necroză pulpară – dintele capătă un aspect brun-gri.

Culoarea dintelui mai poate fi modificată de materialele folosite pentru obturația coronară, cum ar fi amalgamul de argint (culoare gri) sau cupru (culoare negru-albăstruie) sau de unele substanțe utilizate la obturarea canalelor radiculare, precum iodoform, eugenol, endometazonă, gutapercă, ce pot rămâne în exces în camera pulpară.

Nu toți dinții tratați endodontic își modifică culoarea. În general, dintele se colorează dacă o parte din țesutul pulpar al acestuia rămâne pe canal, nefiind eliminat complet de către medic. În timpul descompunerii sale, pulpa pigmentează ușor smalțul dintelui, oferindu-i un aspect neplăcut.

În cazul în care unul sau mai mulți dinți tratați endodontic își modifică culoarea, aceștia pot fi albiți endodontic sau pot fi preparați și "îmbrăcați" cu o lucrare protetică fixă.

Tratamentul endodontic de albire

Acesta implică folosirea unui agent de albire în interiorul dintelui afectat. Substanța cu efect de albire este introdusă în interiorul dintelui și are rolul de a preveni decolorarea sau pigmentarea dintelui. Această procedura este perfect sigură și eficientă. După introducerea agentului de albire, medicul stomatolog va sigila dintele, astfel încât să împiedice scurgerea soluției.

Coroana sau fațetă dentară

Îmbrăcarea dintelui cu o coroană sau cu o fațetă dentară sunt, de asemenea, opțiuni eficiente în tratarea dintelui colorat. Coroanele sunt făcute, în general, din porțelan.

Atât coroanele, cât și fațetele sunt alese în funcție de culoarea celorlalți dinți, astfel încât să se potrivească perfect. De asemenea, pe lângă proprietățile estetice, acestea fortifică și structura dintelui.

Cum să îți menții dinții albi

O dantură frumoasă este, în primul rând, o dantură sănătoasă. Menține-ți zâmbetul alb, îngrijindu-ți zilnic cavitatea bucală.

Iată cum îți poți menține dinții albi:

Renunță la fumat, consumul de cafea, consumul de ceai negru, dar și de sucuri închise la culoare. Dacă nu poți face asta, încearcă măcar să te speli pe dinți de fiecare dată după ce fumezi/ consumi asemenea băuturi.

Consumă gustări care îți curăță dinții – printre acestea se numără: morcovul, țelina și merele.

Folosește apă de gură în mod regulat – alege una fără alcool, întrucât aceasta îți poate agresa țesuturile din cavitatea bucală.

Dacă îți faci un tratament dentar, asigură-te că discuți cu medicul stomatolog despre impactul acestuia asupra culorii dinților tăi. Cere medicului sfaturi cu privire la prevenirea/ combaterea colorării dinților în urmă unui tratament endodontic.

Mergi la medicul stomatolog din șase în șase luni, chiar dacă ai sau nu probleme/ dureri. Discută cu acesta (și) despre culoarea dinților tăi, dacă ai nemulțumiri în acest sens. Fă-ți, dacă este cazul, o albire profesională a dinților. Dacă ai sensibilitate dentară, nu apela la această tehnică decât în urmă recomandării medicului dentist.

Nu amâna rezolvarea cariilor și a problemelor dentare până când apar durerile – imediat ce observi pigmentarea unui dinte, sensibilitate la nivelul acestuia sau o carie, apelează la dentist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218