REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Moga negociază cu Cseke înfiinţarea unui Centru de Primiri Urgenţe la Băneasa

Moga negociază cu Cseke înfiinţarea unui Centru de Primiri Urgenţe la Băneasa

Replica API 25 mai 2011 | 00:00 218

Senatorul ar învăţa şi ungureşte, numai să-l convingă pe ministru

Senatorul ar învăţa şi ungureşte, numai să-l convingă pe ministru

Închiderea Centrului de Sănătate din Băneasa de către Ministerul Sănătăţii l-a determinat pe senatorul PSD Nicolae Moga să reacţioneze. Parlamentarul constănţean, care reprezintă Colegiul 2 în Senat, spune că poartă discuţii cu ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, ca în spaţiile fostei unităţi de tratament de la Băneasa să amenajeze, pentru pacienţii din localitate şi din zonele învecinate, un Centru de Primiri Urgenţe, un Centru Social pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi o Secţie pentru bolnavii cu TBC. Senatorul spune că iniţial se dorea transformarea fostului centru de la Băneasa în secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar oficialii Ministerului Sănătăţii nu s-au pronunţat încă în acest caz.

"Vrem să înfiinţăm ceva în locul în care ministerul a pus lacătele pe poarta Centrului de Sănătate de la Băneasa. Săptămânal îl "bârâi" pe ministrul Attila Cseke să ne sprijine să înfiinţăm acolo un centru de primiri urgenţe. Ministrul mi-a promis că, în maxim două săptămâni, va stabili ceva concret. Chiar dacă ministrul e ungur, vorbesc şi în ungureşte cu el, numai să rezolv problema centrului de la Băneasa. Nu vă ascund faptul că Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Consiliul Judeţean intenţionează să înfiinţeze la Băneasa şi un centru social pentru persoanele cu dizabilităţi", a declarat, pentru "Replica", senatorul Nicolae Moga. Parlamentarul constănţean spune că tot la stadiul de discuţii se află şi proiectul privind înfiinţarea centrelor de permanenţă în localităţile Cobadin, Deleni, Chirnogeni, Limanu şi Ostrov, localităţi în care pacienţii sunt monitorizaţi, în prezent, de către medicii de familie. "Consiliul Judeţean va stabili zonele unde urmează să se înfiinţeze centrele de permanenţă. În principiu s-a luat în discuţie înfiinţarea unor astfel de centre la Cobadin, Deleni, Chirnogeni-Popleni. Urmează să se inventarieze cădirile, farmaciile", a declarat Moga. Conform noului proiect de lege, medicii de familie vor trebui să se asocieze pentru a putea asigura funcţionarea unui centru de permanenţă, iar pentru serviciile prestate vor fi plătiţi prin contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Cei care vor refuza să lucreze în centrele de permanenţă vor fi penalizaţi lunar cu câte 10% din venituri. Centrele de permanenţă pot funcţiona în clădiri de sine stătătoare puse la dispoziţie de autorităţile locale sau în dispensarele medicilor de familie asociaţi, prin rotaţie. Reamintim faptul că ministerul Sănătăţii a închis pe 1 aprilie unitatea de tratament de la Băneasa, iar cei aproximativ 60 de pacienţi ce erau internaţi în Secţia de Psihiatrie au fost transferaţi la unităţile de profil din Vaslui şi Prahova.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367