REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Moinescu: "Nu este uşor să candidezi independent, dar asta a fost alegerea mea şi voi lupta până la capăt"

Moinescu: "Nu este uşor să candidezi independent, dar asta a fost alegerea mea şi voi lupta până la capăt"

Replica API 17 mai 2012 | 00:00 191

Alegeri locale 2012: Proiecte pentru municipiul Medgidia

Alegeri locale 2012: Proiecte pentru municipiul Medgidia

Dumitru Moinescu vrea să câştige alegerile locale din 10 iunie propunând populaţiei două proiecte importante: reducerea costurilor la facturi şi locuri de muncă. Candidează independent pentru că, spune el, are de înfruntat, dincolo de ostilitatea contracandidaţilor, o condamnare penală. Amintim că Dumitru Moinescu a mai fost primar al municipiului Medgidia, în mandatul 2004-2008.

Reporter: Anul 2012, din punct de vedere electoral, reprezintă finalul mandatelor tuturor aleşilor locali. Ce vă determină să candidaţi din nou pentru mandatul de primar al municipiului Medgidia?

Dumitru Moinescu: Am mai fost primar la Medgidia şi am lăsat oraşul şi cu bani şi într-un stadiu de prosperitate. Din 2008 s-a schimbat conducerea primăriei şi cam din 2009 Medgidia a intrat în suferinţă. În perioada asta, în Medgidia, s-au pierdut locuri de muncă, iar costurile pentru deţinere au crescut şi acestea sunt şi principalele motive care m-au determinat să revin în cursa pentru primărie. Am două gânduri: să acţionez în aşa fel încât să scadă costurile întreţinerii, la Medgidia fiind cea mai scumpă apă din România, şi anume 7,05 lei, iar la Bucureşti 5,84 lei, cât şi facturile la căldură. În perioada 2006-2007 am reabilitat întregul sistem de căldură de la blocuri. Dacă atunci costurile la încălzire erau de până în 200 lei, acum preţurile au crescut la 600 lei, asta din cauza nepriceperii celor care conduc Medgidia. Obiectivul meu este acela de a reduce costurile la întreţinere şi să creez locuri de muncă. Am pornit încă din 2006 proiectul "Parc industrial în Medgidia", i-am lăsat domnului Marian Iordache, la momentul predării mandatului, planul şi sursa de finanţare şi nu a reuşit să facă nimic în aceşti patru ani.

Rep.: Concret. În ce stadiu se află proiectul?

D.M.: Ca sârba dobrogeană: doi paşi într-un loc şi încă unul la mijloc.

Rep.: Candidaţi ca independent la Primăria Medgidia. De ce nu o candidatură din partea unui partid politic?

D.M.: Am de înfruntat, dincolo de ostilitatea contracandidaţilor mei, o condamnare penală şi am decis că nu este normal ca tinerii pe care i-am adus la Partidul Democrat Liberal să mă apere pe mine. Ei sunt curaţi, sunt oameni tineri şi nu era cazul să mă reprezinte pe mine ci pe ei. Eu am lupta mea de candidat independent şi îi las pe ei să se prezinte aşa cum sunt, oameni care au ales să facă politică în Medgidia şi să beneficieze de pe urma muncii lor.

Rep.: Nu vă este greu să candidaţi ca independent?

D.M.: Nu este uşor să candidezi independent, dar asta a fost alegerea mea şi voi lupta până la capăt, până când se vor termina alegerile şi o să mă instalez primar în Medgidia.

Rep.: Ce ar trebui să ştie locuitorii din Medgidia despre Dumitru Moinescu şi despre echipa sa?

D.M.: Candidatul Dumitru Moinescu este independent, echipa a lăsat-o la Partidul Democrat Liberal. În 2004 am venit într-un oraş sărac, într-un oraş în care se murea de frig, unde transportul public era efectuat de către o singură firmă şi aceea îşi făcea de cap, unde exista o singură firmă de cablu şi de pe poziţia de monopol urca preţul după bunul plac, erau străzi fără canalizare, satele Valea Dacilor şi Remus Opreanu nu aveau apă, comerţul era de butic. Am reuşit să schimb faţa Medgidiei. În perioada 2004-2008 am făcut investiţii în valoare de 1400 miliarde. Am preluat, în 2004, un buget de la domnul Mircea Pintilie de 200 de miliarde pentru Medgidia şi am lăsat domnului Marian Iordache, în 2008, un buget de 1040 de miliarde, de cinci ori mai mult, şi i-am lăsat şi proiecte finanţate. Nu a fost uşor să constitui o echipă după ce pierzi alegerile, dar după un an medgidienii şi-au dat seama că au fost seduşi de minciunile domnului Iordache şi au votat nepotrivit şi au început să vină la partid şi se plângeau că nu au unde să se manifeste profesional, dar nici în timpul liber. Şi i-am îndemnat să vină la partid, să muncească pentru a face Medgidia după pofta, chipul şi voinţa lor. Astăzi, în primii 19 de pe lista de consilieri, 10 sunt tineri sub 30 de ani şi mai sunt 4 până în 40 de ani.

Rep.: Să facem o scurtă analiză. În ce constă programul dumneavoastră electoral?

D.M.: Am spus din debut. Cu două lucruri mă prezint în faţa medgidienilor: reducerea costurilor la facturi şi locurile de muncă. Cât despre proiectele pe care le-am început încă din 2004, vreau să le continui. (...)

Rep.: Câte locuri de muncă ar putea genera proiectul Parcului industrial în Medgidia?

D.M.: Multe mii. Vă dau două exemple de lucruri ratate de domnul Marian Iordache, primar încă în funcţie. În aprilie 2008, după ce promovasem Parcul industrial, la Medgidia au venit investitori cu care am stat de vorbă. Unul era din Spania şi vroia să facă o fabrică de detergenţi, unul din Turcia care vroia să facă o fabrică de anvelope şi câţiva chinezi care vroiau să facă o fabrică pentru automobile. Le-am prezentat proiectul şi le-am spus că terenul se va vinde cu 25 de euro/mp, chinezii au cerut 100 de hectare şi urma să începem demersurile după alegerile din 2008. Câştigător a fost domnul Iordache, au venit chinezii şi acesta a schimbat studiul de fezabilitate şi le-a cerut 65 de euro/mp. Chinezii au trecut graniţa la bulgari unde au făcut fabrica, iar din februarie vecinii noştri produc automobile pentru piaţa europeană. Fabrica a început activitatea cu 500 de locuri de muncă şi va continua să angajeze până în 2015 încă 1500 de oameni. Ar fi fost o mare realizare pentru Medgidia. Am ratat pentru că domnul Iordache nu ştie să conducă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218