REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Moinescu şi-a anunţat, oficial, candidatura pentru Primăria Medgidia

Moinescu şi-a anunţat, oficial, candidatura pentru Primăria Medgidia

Replica API 9 iunie 2011 | 00:00 252

Fostul primar, despre actualul: "Nu a făcut nimic pentru oraş"

Fostul primar, despre actualul: "Nu a făcut nimic pentru oraş"

Este oficial: Dumitru Moinescu este candidatul PDL, în 2012, pentru Primăria municipiului Medgidia. A declarat acest lucru într-un interviu acordat cotidianului "Replica", în cadrul căruia a recunoscut totuşi că s-a decis de dată relativ recentă, pentru că, în 2008, când a pierdut Primăria Medgidia, a trăit "o mare dezamăgire". "Eram dezamăgit, nu îmi mai doream să candidez, dar am acum motive. Am proiecte pe care le-am lăsat începute la primărie, şi pe care actualul primar nu a fost în stare să le ducă la capăt. Am proiectul parcului industrial, care va aduce mari beneficii comunităţii", a justificat Moinescu. Pedelistul Dumitru Moinescu a deţinut mandatul de edil al municipiului Medgidia în perioada 2004-2008. A candidat şi pentru un al doilea mandat, însă a fost învins în alegeri de liberalul Marian Iordache.

Reporter: Domnule Moinescu, în 2008 aţi pierdut Primăria Medgidia. De ce candidaţi în 2012?

Dumitru Moinescu: Ca s-o recâştig.

Rep.: Logic răspunsul, dar de ce credeţi că acum aveţi şanse să îl bateţi pe actualul primar?

D.M.: Am şanse foarte bune, iar şansele sunt legate de aspiraţiile medgidienilor. De 3 ani în Medgidia nu se derulează nimic în plus faţă de proiectele pe care le-am lăsat eu, proiecte care au în spate şi documentaţia tehnică şi finanţarea. Iar oamenii din Medgidia suferă în momentul de faţă de lipsa locurilor de muncă. Neexistând locuri de muncă, şi activitatea, în toate aspectele ei, este căzută. Nu mai merge comerţul, nu mai merg serviciile, şi m-am gândit că, deşi am avut o dezamăgire în 2008, să trec peste această dezamăgire şi să mă înham la treabă pentru a face în Medgidia ceea ce acest oraş merită.

Rep.: De ce credeţi că nu v-au mai ales medgidienii?

D.M.: Cred că a fost un cumul de fapte, dar cel pe care mi-l reproşez este lipsa de comunicare cu cetăţenii din Medgidia. Adică, eu am făcut în perioada aceea treabă, dar nu m-am preocupat să prezint acele lucruri. Am făcut investiţii, în perioada aceea, de 1.400 de miliarde, dar treceam dintr-un proiect într-altul şi nu m-am îngrijit să şi prezint ceea ce am făcut.

Rep.: Actualul primar nu a vorbit nimic despre proiectele "moştenite" de la dumneavoastră, în schimb a spus că l-aţi lăsat cu datorii foarte mari la primărie.

D.M.: Într-adevăr, am făcut datorii la primărie, pentru că eu cred că dezvoltarea se poate face numai pe credit. Nu ai timp să aduni bani să faci dezvoltarea unui oraş, şi-atunci am făcut un credit de 400 de miliarde, dar din aceşti bani nu am consumat decât 300 de miliarde, iar ceea ce am făcut cu banii aceştia se vede în Medgidia: sunt toate şcolile reabilitate şi încălzite, lucruri care nu erau înainte de 2004, am asfaltat 12 kilometri de drum în Medgidia, am reabilitat toate centralele termice din Medgidia şi am făcut şi 80% din reţelele termice. În Medgidia există acum, ca urmare a proiectelor realizate de mine, apă caldă şi căldură permanent. În Constanţa sunt încă zone care au apă după program. Dincolo de sursa asta importantă care este creditul, eu am aplicat atunci şi am obţinut bani şi din fonduri europene şi naţionale. O parte din ele am şi reuşit să le realizez, iar la predarea mandatului i-am lăsat domnului Iordache proiecte în valoare de 18 milioane de euro. Şi e de comparat: 300 de miliarde credit utilizat cu 18 milioane de euro finanţări asigurate, iar din aceşti 18 milioane de euro şi 3 milioane din credit. Aşadar, bani ar fi fost în Medgidia, dacă domnul Iordache ar fi fost interesat să îi utilizeze.

Rep.: Care sunt proiectele pe care domnul Iordache trebuia să le ducă mai departe, pentru că noi am fost în Medgidia şi nu vedem schimbări? În plus, se vorbea la un moment dat despre un proiect "fantezist" - parcul industrial. Care este situaţia cu acest proiect?

D.M.: De fapt, ca să vă spun, proiectul parcului industrial este cel care m-a determinat să candidez din nou în 2012, pentru că este un proiect care poate să salveze Medgidia. Pe 200 de hectare se poate face foarte multe fabrici şi uzine care să asigure locurile de muncă de care duce lipsă Medgidia astăzi. Iar între proiectele pe care eu le-am lăsat finanţate în Primăria Medgidia se numără 9 milioane de euro - program european pentru 22 de kilometri de drum, sunt 3 milioane şi 200 de mii de euro pentru apă şi canalizare în zona de nord a oraşului, 600 de mii de euro pentru un drum transfrontalier pe cooperare cu Bulgaria, Silistra, 1 milion de euro pentru staţiile de pompare a apei uzate din Medgidia şi 1 milion de euro pentru un program de colectare selectivă a deşeurilor.

Rep.: Referitor la parcul industrial, am înţeles că actualul primar l-a preluat, până la urmă. Ce trebuia să se întâmple cu acest parc, ce chirii, ce investitori urmau să vină?

D.M.: Parcul industrial a pornit ca un gând în 2005, iar în 2006 am obţinut şi o hotărâre de consiliu pentru realizarea acestui parc industrial. Am făcut, cu ajutorul unui consultant turc, care a fost primar în Turcia, la Izmir, un studiu de prefezabilitate, iar în urma studiului ar fi reieşit preţul unui metru pătrat de teren, în parcul industrial, de 22 de euro, cu infrastructură pe acest teren. Infrastructura trebuia să se realizeze din bani europeni, pentru ceea ce ei numesc clustere industriale. În primăvara lui 2008 erau deja 3 investitori pentru parcul industrial de la Medgidia: nişte chinezi, care ar fi făcut autoturisme de mic litraj, un spaniol care vroia să facă o fabrică de detergenţi şi un investitor din Turcia, care vroia să facă o fabrică de anvelope. Dacă proiectul ar fi fost pornit de atunci, ar fi fost mai mult de 3 investitori acum. Cât priveşte actualul primar, el în campania electorală a criticat acest proiect al meu, l-a numit "himera lui Moinescu", iar în 2008, după ce s-a instalat la primărie, a avut o întâlnire cu consultantul acestui proiect, consultantul l-a convins că este un proiect bun, s-a apucat să adune avizele lipsă acestui proiect, iar din 2008 tot adună aceste avize şi nu mai reuşeşte să termine.

Rep.: Dumneavoastră tot spuneţi că actualul primar nu a dus mai departe proiectele lăsate de dumneavoastră sau nu a venit cu altele. Mă gândesc că, poate, n-a reuşit acest lucru din cauza consilierilor PDL ostili din consiliu, nu credeţi?

D.M.: Da, recunosc în această întrebare afirmaţia lui Marian Iordache, dar nu este decât o afirmaţie prin care încearcă să-şi justifice incompetenţa, pentru că deciziile simple ale consiliului se iau cu 10 consilieri, iar PNL are 10 consilieri din 19, iar deciziile de patrimoniu se iau cu votul a 13 consilieri. Iar el beneficiază în consiliu şi de sprijinul PSD-ului şi de sprijinul consilierilor din partidul din care face parte, dar şi a consilierului din partea tătarilor. PDL are 4 consilieri. Deci, acesta nu este un argument pentru lentoarea cu care lucrează. Nu a făcut nimic pentru oraş.

Rep.: Acum, întrebarea-"şoc": Câte dosare mai aveţi pe la Parchet, instanţe?

D.M.: Am dosarul din 2006, cu evenimentul discotecii Teacher's. Am trecut de două faze: Judecătorie, Tribunal. În cele două instanţe eu am câştigat, iar acum mă aştept ca Parchetul să facă apel şi la Curtea de Apel, dar speranţa mea este că vor fi confirmate cele două decizii ale instanţelor anterioare.

Rep.: Numai un dosar aveţi? Este la modă ca primarul în funcţie să îi facă fostului plângeri pe la DNA şi aşa mai departe.

D.M.: Am avut mai multe... dar am primit neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală. Nici nu mai ţin minte. A fost unul legat de o staţie de bitum, era unul legat de o plajă pe care am amenajat-o în Medgidia. Bine, mi le-am scos din memorie, că nu erau amintiri plăcute.

Rep.: Dumneavoastră i-aţi făcut plângeri, dosare, actualului primar?

D.M.: Nu, dar nu e timpul pierdut.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218