REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Moldova nu este pregatita sa renunte la Voronin: comunistii obtin 39,43%

Moldova nu este pregatita sa renunte la Voronin: comunistii obtin 39,43%

Replica API 30 noiembrie 2010 | 00:00 103

Exit-poll-urile de duminica au fost contrazise de numaratoare

Exit-poll-urile de duminica au fost contrazise de numaratoare

Dezamăgire de proporţii pentru cei care au realizat exit-poll-urile în Republica Moldova, ori pentru cei care aveau alte aşteptări de la votanţii moldoveni. Partidul comuniştilor a câştigat alegerile, darn u va putea forma singur o majoritate. Cu toate acestea, cei care sperau că moldovenii vor da o lecţie comuniştilor şi se vor întoarce cu spatele către Rusia în favoarea trendului pro-european, încearcă un gust amar. Republica Moldova nu este pregătită să se desprindă definitiv de Rusia, dând satisfacţie liderului comunist Voronin, care chiar spunea, ironic, duminică, în momentul anunţării exit-poll-urilor (despre care s-a demonstrat că sunt eronate) că îi lasă pe cei care beau whisky să se bucure. Intuia că lucrurile nu stau chiar aşa "prăpăstios" cum se anunţa, ba dimpotrivă. De menţionat că la votul de duminică participarea a fost de peste 59 %, aproape la fel ca la alegerile precedente.

Numărătoarea voturilor de la alegerile parlamentare de duminică din Moldova s-a încheiat. Partidul Comunist din Moldova a obţinut o majoritate de 39,43 % (42 de mandate), PLDM a obţinut 29,38% (32 de mandate), PD a avut 12,72% (15 mandate), iar PL 9,96% - 12 mandate. Sondajele exit-poll erau mult mai favorabile forţelor pro-occidentale. Acum, nu mai rămâne decât ca forţele pro-europene să se alieze, deşi există destule orgolii.

Filat respinge alianţa cu comuniştii

Legat de alianţe, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat luni că situaţia în Parlament este clară după scrutinul de duminică şi a promis că formaţiunea pe care o conduce nu-şi schimbă părerea şi va lucra pentru ca Moldova să rămână fără comunişti. Filat a exclus o posibilă coaliţie cu comuniştii în viitorul Legislativ şi a evitat să comenteze o posibilă alianţă între comunişti şi Partidul Democrat, relatează portalul Moldova Azi. Liderul liberal-democrat a mai spus că noua coaliţie va fi obligată să găsească soluţia pentru alegerea preşedintelui, chiar dacă nu deţine mandatele necesare, pentru a debloca criza politică. "Suntem datori să reuşim, deoarece Republica Moldova nu ar mai rezista la o perioadă de instabilitate politică. Trebuie să muncim asupra acestui rezultat cu îngăduinţă şi pricepere", a spus el.

Voronin preferă alianţa cu PDL, dar nu exclude nici partidul lui Filat

În schimb, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi-a exprimat luni intenţia în privinţa formării unei alianţe de guvernare. El a spus că preferă o coaliţie cu PDM, dar nu exclude negocieri şi cu PLDM-ul lui Vlad Filat, care însă a respins această "uniune".

Lupu speculează avantajul că PLDM şi comuniştii depind de el

În privinţa Partidului Democrat, preşedintele acestuia, Marian Lupu, a sugerat, luni că va fi cel de care depinde formarea unei coaliţii de guvernare, în urma alegerilor legislative anticipate care au avut loc duminică în Republica Moldova. "De această dată altfel se pune întrebarea: Cine rămâne cu noi, nu cu cine mergem noi", a declarat preşedintele democraţilor, citat de Publika TV. El a adăugat că, de această dată, Partidul Democrat îşi propune să fie mult mai tranşant în a pune anumite condiţii colegilor din coaliţie. Pe de altă parte, Marian Lupu susţine că nu a fost anunţat despre o posibilă întâlnire cu liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, pentru marţi, în vederea începerii negocierilor pentru formarea unei alianţe, şi spune că a aflat informaţia de la jurnalişti. Liderul democrat a precizat că nu nu a fost contactat luni de liderul PLDM şi nici nu l-a văzut. Lupu a precizat însă că "asemenea lucruri nu se fac în pripă, cu capul în nori". Marian Lupu a reafirmat că uşile sunt deschise pentru toate partidele care au intrat în Parlament. "Sunt posibile şi unele formule mai largi. Într-o coaliţie largă intră toate partidele care au intrat în Parlament", a spus preşedintele Partidului Democrat.

Rusia face calcule privind posibilele alianţe din Moldova

Alegerile din Republica Moldova nu au lăsat indiferentă Rusia. După rezultatele alegerilor din 28 noiembrie, este clar că nici un partid nu va putea conduce singur în noua legislatură. Ziariştii ruşi au dezbătut, ieri, pe larg rezultatele alegerilor, încercând să creioneze posibilele alianţe care urmează să se formeze în Parlamentul Republicii Moldova. "De fapt, care este criza politică a Moldovei?", se întreabă presa din Rusia. "Politicienii susţin că după alegeri sunt gata să coopereze cu orice partid. Dar ce i-a împiedicat să facă acest lucru până acum, fără a aduce ţara în cursul aceluiaşi an în trei campanii electorale? Mai mult, acum un an, politicienii moldoveni afişau un comportament arogant faţă de concurenţi", scriu ziariştii din Rusia. "Elita politică moldovenească trebuie să găsească o cale de ieşire din această situaţie dificilă, pentru ca ţara să aibă în sfârşit un preşedinte şi pentru ca toate instituţiile sale să funcţioneze la capacitate maximă. Este de datoria politicienilor cărora cetăţenii Republicii Moldova le-au dat, duminică, biletul de intrare în Parlament", mai notează, ca un fel de "sfat prietenesc" dinspre est, jurnaliştii din Rusia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367