REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Moment emoționant la CJC: Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță, numiți cetățeni de onoare ai județului Constanța

Moment emoționant la CJC: Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță, numiți cetățeni de onoare ai județului Constanța

Replica API 28 martie 2018 | 00:45 629

În cadrul ședinței de Consiliu Județean Constanța, doi actori simbol ai județului Constanța, Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță, au primit titlurile de Cetățeni de Onoare ai județului, pe 27 martie a.c., de Ziua Teatrului. Momentul a fost unul emoționant pe de-o parte și cealaltă, atât președintele Horia Țuțuianu, cât și cei doi mari actori fiind mișcați de moment.

Ileana Ploscaru

Chiar dacă ar putea să se uite în urmă, la nenumăratele roluri jucate şi la numeroasele succese şi interminabile aplauze, actriţa Ileana Ploscaru se uită neobosită înainte, în prezent şi în viitor. De curând, ea a uimit publicul constănţean cu performanţa din piesa „Bătrâna şi hoţul”, iar admiratorii săi o mai pot vedea pe scenă în „Titanic Vals”, „Scaiul” sau „Trei surori”.

Este profesor, mentor şi model pentru toţi actorii teatrului, care înţeleg privilegiul de a juca alături de Ileana Ploscaru şi învaţă de la ea disciplina, echilibrul, sacrificiul de sine pentru artă.

„O revărsare gâlgâitoare de talent şi tragi şi comic, o plăcere şi o bucurie aproape viscerală de a juca [...] Niciodată plictisită, niciodată obosită: puţină la trup, dar cu un psihic ce a ajutat-o mereu să meargă drept la ţintă[...] Cu o mare personalitate scenică, şi-a iubit cu fanatism profesia şi a respectat-o ca pe o religie”, scria regretata Georgeta Mărtoiu, secretar literar al teatrului, despre Ileana Ploscaru.

Născută în Cluj-Napoca, a debutat pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega. În 1961, după ce avusese câteva succese răsunătoare, Ileana Ploscaru s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, unde a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, de Nikolai Virta, regizat de Constantin Dinischiotu.

Fişa ei de creaţie este interminabilă, cuprinzând mari roluri precum Ofelia şi scorpia îmblânzită ale lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Hecuba lui Euripide, Aurelie, nebuna din Chaillot a lui Giraudoux, şapte roluri diferite din piesa „Un bărbat şi mai multe femei” de Leonid Zorin şi multe altele. Iar premiile câştigate au fost pe măsură, oglindind aprecierea de care s-a bucurat talentul acestei mari actriţe a scenei româneşti.

Alexandru Mereuţă

Numit, cu afecţiune şi cu duioşie, de toţi colegii săi mai tineri „Nea Alecu”, acest actor este un miracol al longevităţii artistice. Cu un talent dovedit în cei 65 de ani de actorie, cu o plăcere de a juca pe care puţini o egalează, Alexandru Mereuţă îşi iubeşte personajele, oferind acest exemplu partenerilor săi de scenă.

În 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”. „La Constanţa Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria tot Georgeta Mărtoiu, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.

Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.

În prezent, joacă în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da da, boul se uita pe tel si alalt tiimp Palaz, facatorul de nimic atirnatorul indragostitul vesnic de functi bugetate ala dnl-e traseistu ala il stiti cu siguranta.Daaa ride tiiimp zisese inteliget.
1
0
Si boul ala din spate se uita pe telefon...
2
0
macar fac si penalii astia ceva ok, pana nu mor si astia ....bravo actorilor, meritati mai mult decat atat!
2
0
Venerabililor, va cumpar eu terenurile care le-ati primit de la Tutuianu, va scot din saracie, calicilor.
0
6

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369