REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Monica Macovei: „Lipsa competivităţii îi aduce pe susţinătorii stângii să voteze un corupt”

Monica Macovei: „Lipsa competivităţii îi aduce pe susţinătorii stângii să voteze un corupt”

Replica API 14 octombrie 2014 | 01:07 236

Candidat independent la preşedinţie

Candidat independent la preşedinţie

Monica Macovei

La mai bine de o săptămână de la începerea campaniei electorale, săbiile se ascut tot mai mult pe zi ce trece. Cei 14 candidaţi devin tot mai vocali, iar diferenţele dintre ei se adâncesc. Sau nu? Printre aceşti candidaţi, se regăseşte europarlamentarul Monica Macovei, care îşi menţine convingerea că corupţia a infestat întreaga clasă politică, ceea ce necesită reformă în regim de urgenţă. Pentru Macovei, stânga încă este coruptă de la rădăcină până la vârf, iar dreapta încă se coagulează în propria imaginaţie. Europarlamentarul consideră că dreapta trebuie să se unească în jurul unor valori şi nu în jurul unui om, făcând astfel indirect referire la Klaus Iohannis, întrucât dreapta se caracterizează prin competiţie.

Reporter: Suntem în plină campanie electorală, cu 14 candidaţi. Unii se gândesc cu amuzament, alţii cu tristeţe, la ideea de coagulare a dreptei. Cât de realistă este această coagulare în acest an electoral?

Monica Macovei: Dreapta este un set de valori, nu un om. Toţi cei care vorbesc despre “coagularea dreptei” vor mai degrabă încolonarea tuturor în spatele omului dorit de ei, nu promovarea acestor valori. O valoare fundamentală a dreptei este competitivitatea. Economia de piaţă ne arată că, în urma competivităţii avem produse sau servicii mai bune şi la un preţ mai acceptabil. Asta pentru că dintre două sau mai multe opţiuni, la final cumpărătorul alege produsul care-i place cel mai mult. Această competivitate şi cerinţa constantă a cumpărătorului obligă companiile să se modernizeze sau să dispară. Dacă nu exista competivitate în industria de telefonie şi azi foloseam numai telefoanele fixe cu rotor. Efectele pozitive ale competivităţii sunt valabile şi în politică. Cu cât există mai mulţi candidaţi sau partide, cu atât există mai multe opţiuni, iar oamenii se pot identifica într-un candidat mai uşor. În plus, mai mulţi candidaţi şi partide creează competiţie, ceea ce duce la soluţii mai bune pentru oameni. Aceasta este frumuseţea democraţiei şi în aceasta constă puterea votului: să-l alegi pe cel care crezi că te reprezintă cel mai bine. Nu poţi vorbi despre democraţie când ai de ales numai între doi candidaţi la fel de corupţi, să zicem, chiar dacă unul îşi spune de stânga, iar altul de dreapta. Stânga din România are un singur candidat: pe mincinosul şi apărătorul corupţilor, Victor Ponta. Din cauza lipsei competivităţii, stânga din România nu s-a reformat. Lipsa competivităţii pe stânga i-a adus în situaţia ca cei care se identifică cu valorile de stânga să voteze un corupt. Cred în coagularea dreptei, dar aceasta trebuie să se facă în jurul unor valori. O campanie electorală dă şansa în identificarea candidatului, persoanei, omului care poate promova acele valori cel mai bine.

Rep.: De ce ar trebui să vă voteze românii pe dumneavoastră şi nu pe altcineva?

M.M.: Sunt singurul candidat care nu are probleme cu legea. Am creat DNA în 2005 şi acum lumea vede o instituţie funcţională, în care oamenii au încredere şi mulţi îşi amintesc rolul pe care l-am jucat. Am fost în Parlamentul European şi am făcut 40 de legi, niciun alt europarlamentar român nu are un astfel de bilanţ. A trebuit să negociez cu grupurile parlamentare. Apoi, sunt singurul candidat care am spus clar şi fără echivoc că România trebuie să îşi continuă direcţia vestică şi nu să se întoarcă spre est. În acest sens, vreau întărirea relaţiei cu NATO şi Statele Unite, singurele opţiuni de securitate valide în faţa pericolului rus de la răsărit. Nu în ultimul rând, sunt singurul candidat care a făcut tot timpul ceea ce a spus că face.

Rep.: Prezentaţi alegătorilor un decalog. Mulţi oameni sunt puţin ameţiţi de strategia dumneavoastră. Iniţial aţi anunţat că v-aţi dori scoaterea religiei ca materie obligatorie din şcoli, apoi acest decalog. Să clarificăm, vă rog, acest aspect pentru ateii care au radiat de fericire la cel dintâi anunţ, dar şi pentru persoanele spirituale, motivate de un simţ trezit de decalog.

M.M.: Ateii care nu doresc să îşi lase copii la orele de religie pot deja să o facă, pentru că religia este materie opţională la şcoală. Ce propun eu este predarea valorilor creştine, care pot schimba societatea în bine. Gândiţi-vă cum ar arăta România dacă s-ar respecta numai trei porunci: să nu furi, să nu minţi şi să nu ucizi. Sau educarea copiilor despre ce înseamnă conceptul de dreptate, iubirea şi respectul pentru aproapele tău. Am spus, de asemenea, că este benefică predarea istoriei religiei în şcoală, pentru că este istoria umanităţii. Umanitatea s-a dezvoltat cu religia, nu poţi face abstracţie de ea. Fiecare decide personal dacă vrea să fie credincios practicant sau nu. Cunoştinţele despre religie, însă, fac parte din cultura generală. Aşa cum ni se dă cultura generală, ca să gândim liber, să fim creativi, să alegem liber. Asta e legat şi de politică: un om liber, un om deştept, un om cult va ştii cu cine să voteze ca să îi fie viaţa mai bună şi să-i fie demnă. Dacă citeşti Biblia chiar şi ca om necredincios, descoperi în Vechiul Testament istoria evreilor care au evoluat de la un trib, la o populaţie nomadă prin deşert până au ajuns o naţiune. După ce au ieşit din robia egipteană, de exemplu, Dumnezeu le-a dat cele 10 porunci şi i-a spus lui Moise să aleagă judecători drepţi care să le aplice. Asta cu sute de ani înainte să fi avut un rege. Putem învăţa din acest simplu exemplu din Biblie că o societate nu poate progresa, evolua dacă nu are legi bune şi judecători drepţi.

Reporter: De ce există acest sentiment că în România se fură mai mult decât în Europa?

M.M.: Din păcate, nu este un sentiment, ci o realitate. Asta este şi ceea ce spun oamenii, puteţi să-i întrebaţi. În Italia, s-a desfăşurat operaţiunea “mâini curate”, care a trimis mulţi oficiali la închisoare. În România, de când am creat DNA în 2005, au început anchetele imparţiale cu adevărat şi rezultate apar acum. Încă nu am extirpat marea corupţie. Este necesar să avem instituţii anticorupţie puternice şi independente, care să vegheze la siguranţa naţională şi la modul cum este cheltuit banul public. Din păcate, vedem şi instituţii fundamentale ale statului care, în loc să ţină partea poporului, ţin partea corupţilor. Aici mă gândesc, în primul rând, la Parlament, care a respins pe bandă ridicarea imunităţii parlamentarilor acuzaţi de corupţie, să poată fi cercetaţi asemenea oricărui alt cetăţean. Mă gândesc apoi şi la persoane cheie din stat, care apără corupţia şi hoţia. Îl amintesc aici pe Victor Ponta, pe care îl vedem şi azi că face presiuni asupra procurorilor să nu pună sechestru pe averea Lukoil. Avem un premier şi un Parlament care au arătat că apără corupţia şi pe corupţi şi aşa ceva nu găseşti într-o ţară europeană sau civilizată din lumea aceasta. Ei sunt principalii vinovaţi pentru care sentimentul şi existenţa corupţiei în România sunt la aşa parametri.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108