REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Monument comemorativ Mustafa Kemal Atatürk, pe scuarul din intersecția Bd. Ferdinand și Bd. I.C. Brătianu. Consilierul Secil Cantaragiu, inițiatorul proiectului

Monument comemorativ Mustafa Kemal Atatürk, pe scuarul din intersecția Bd. Ferdinand și Bd. I.C. Brătianu. Consilierul Secil Cantaragiu, inițiatorul proiectului

Replica API 26 septembrie 2019 | 01:27 1419

Consilierul PMP Secil Cantaragiu a inițiat un proiect de hotărâre ambițios! Uniunea Democrată Turcă din România și-a manifestat intenția de a dona, fără echivoc, municipiului Constanța un bust sau o statuie pentru amplasarea pe scuarul din intersecția Bd. Ferdinand și Bd. I.C. Brătianu unui monument comemorativ Mustafa Kemal Atatürk , fost un militar și politician turc, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia. Astfel, consilierul Secil Cantaragiu a inițiat acest proiect în speranța că va deveni hotărâre.

”Astăzi, 25 septembrie 2019, am depus un proiect de hotarare pentru amplasarea unui monument comemorativ Mustafa Kemal Atatürk. Uniunea Democrată Turcă din România, instituție reprezentativă a minoritatii turce din România, este beneficiara unei donații bust, sau statuie, din partea Ministerului de Externe a Republicii Turcia reprezentată în Constanța prin Consulatul General al Republicii Turcia în Constanța. Prin scrisoarea de intenție nr. 654/23.09.2019 , Uniunea Democrată Turcă din România, prin Harun Osman, ne aduce la cunoștință oferta de a dona fără echivoc municipiului Constanța un bust sau o statuie pentru amplasarea unui monument comemorativ M.K. Atatürk. Prin încheierea unui act de donație în forma autentică ce vizează donarea unei statui sau a unui bust cu Atatürk municipiului Constanța, obiectivele urmărite sunt întărirea relațiilor Româno-Turce și promovarea celui mai emblematic om din istoria Turciei, ce a dus la schimbări majore în ceea ce privește cultura și educația, iar prin modernizarea tuturor ramurilor economice și sociale a dus la deschiderea relațiilor turcești către vest. Totodată, vă aduc la cunoștință că UDTR dorește amplasarea monumentului comemorativ M.K. Ataturk în apropierea consulatului turc, mai exact pe scuarul din intersecția Bd. Ferdinand și Bd. I.C. Brătianu, așa cum apare în scrisoarea de intenție atașată. Menționez că, astfel de monumente comemorative există și în alte țări, precum America, Australia, Ungaria, Mexic, Japonia, Grecia, Cipru, dar și în țara noastra, în București, Hârșova și Medgidia. Având în vedere că, cea mai mare parte a etnicilor turci din România se află în Constanța, consider că, locul cel mai potrivit pentru un astfel de monument este chiar aici, în orașul nostru. Există mai multe evenimente comemorative de-a lungul anului în memoria lui Kemal Atatürk la care vor participa etnicii turci locali cât și oameni de notorietate din Turcia, printre care și oameni de afaceri turci. Aceste vizite pot crea mai multe oportunități pentru dezvoltarea orașului nostru”, a transmis Consilierul PMP Secil Cantaragiu.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In aprilie anul acesta turcii au ridicat un monument dedicat lui Titulescu in Ankara. In oct 2018 au inaugurat parcul "Prieteniei si Pacii intre Romania si Turcia" la Izmir. Pe 3 august 2019 a inceput constructia unei noi biserici la Istanbul. Un nou Consulat Onorific al Romaniei in Nevsehir si Kayseri a fost inaugurat acum 2 zile. Acestea sunt doar cateva exemple din ce au facut sa imbunatateasca relatiile cu Romania in ultimul an. Aceste mici gesturi nu vor face decat sa intareasca aceasta relatie socio-economica si sa creeze oportunitati orasului nostru.
4
1
Orasul asta nu se mai face bine. Pacat. Usristii au iesit la atac. Atat pot astia, doar sa intoxice si sa vorbeasca de cancanuri. Vedeti ma ca omul e divortat de vreo 3 ani, s-a si maritat fosta nevasta. Baieti update ca doat sunteti ITisti. O sa scapati orasul si de investitorii turci si apoi sa vedem cine naiba mai vine in orasul asta. Pana si grecii au pus statuie cu ataturk. Mai mari idioti ca in orasul asta nu mi-a fost dat sa vad.
4
1
Secil asta nu e finul lui Palaz? Nu e insurat cu fiisa lui Munteanu ala de la Radio? Ba Cantarina care e meseria ta? Ai servici? M. M. Adica, Multa M__E
2
5
sa iti pui statuia in casa ta. Ce pula mea sa caute statuia unui betiv capatzna de berbec in Constanta ?
3
6
Sa distruga si bucatica de spatiu verde din acel scuar
3
5
Categoric nu.
4
5
Idiotilor, dupa ce turcii ne-au jefuit sute de ani, acum le ridicam statui ?
4
5
Constanta este un oras care arata jalnic. Mizerie, lipsa de spatii verzi, lipsa de obiective culturale, cladiri cenusii sau in ruine. Daca vrem sa avem sanse in viitor trebuie sa facem ce fac si alte orase porturi in Europa si in lume. Orice simboluri care aduc diversitate sunt bine-venite intr-un oras prafut si tern
7
1
Foarte bine. In contrapartida sa se amplaseze la Istanbul sau Ankara, statuile lui Stefan cel Mare , Mircea cel Batrin etc.
13
0
Ataturk a fost o mare personalitate a timpului sau. Dintr-o tara ocupata si impartita de britanici, francezi italieni, greci a reusit sa-i invinga pe toti si sa creeze Turcia moderna. A schimbat alfabetul arab in cel latin si a redus spre minim rolul religiei in societate. Putem da exemplu de o personalitate romana de acelasi calibru? Turcii din Romania sunt cetateni ai Romaniei si au aceleasi drepturi ca si ceilalti cetateni, au dreptul la simbolurile lor!
5
1
in mormant cand vede ce face muistul erdogan cu tucii si turcia. De ce nu-i faceti muistului o statuie langa statuia hotului mazare ? Ar fi cel mai bine.
5
3
Domnilor aici este Turchia? Junii turci din care a facut parte si Ataturk a produs genocidul armean, pe linga care au fost omoriti si alti crestini, in total 2,5 milioane persoane.Nu avem nevoie de turcisme.Nu vrem sa ne amintim de jugul otoman ,vezi diferenta intre Dobrogea si Ardeal plus Bucovina.
3
5
Ataturk era general in armata turca, care omora mii de romani dintre stamosii si stra-babele lui Secil in primul razboi mondial. In rest, respect pentru M.K. Ataturk. Dar inainte sa vad statuia unui om al carui impact pe meleaguri dobrogene a fost moartea romanilor, as vrea ceva care sa aiba legatura cu noi - un Traian, un Mircea etc.
4
2
Poporul roman este considerat popor frate de catre turci.ataturk a fost unul dintre putinii lideri care a sprijinit romania pt poporul ei si in semn de recumostinta.de ce sa pui un bust al.unui om care a iubit romania cand poti sa i pui un bust al unei proaste ca veorica care vinde romania.sunteti ireali de prosti defapt,e tipic psdist.tu va n gura de ratati. Sa se puna,acest om merita,cum spune cimeva mai jos puneti mana pe cartea de istorie.intelegerea balcanica a fost ideea lui de a ne sprijini unii pe altii.dar gandacii nu stiu sa citeasca.eu ventileaza rahat psdist.tu va n gura de infecti
8
0
Stati linistiti ca nu se distruge tara cu o statuie a lui Mustafa Rasistilor Sunt roman si sunt de acord cu cererea lor
8
2
Si in Bucuresti de ce nu se plange nimeni ca este un ditamai bustul in centrul orasului, pe ditamai bulevardul Victoriei? Haideti sa gandim, sa ne informam si mai apoi sa scriem sau sa vorbim.
13
0
Da, am citit si eu acel articol si vreau ea spun ca acest lucru se intampla in Ankar, capitala Turicie pentru ca acestia au fost in stare sa aprecieze o personalitate importanta chit ca nu este din tara lor. Si nu inteleg de ce va deranjeaza ca orasul nostru o sa aiba inca un monument, o atractie turistica, un motiv pentru a pune mana pe o carte de istorie, un omagiu pentru cel ce a initiat Intelegerea Balcanica, tratat ce avea sa ajute si romania sa si apere granitele
15
1
Ba voi stiti ca in Ankara turcii au ridicat un monument dedicat lui Nicolaie Titulesc chiar pe Bld. Ataturk? Nu. Asa ca putem sa ridicam si noi un monument cu Mustafa. Ce va vaitati atat. Parca ziceti ca ne-au invadat turcii tara. Cat de prosti pot sa fie unii romani. Cateodata ma intreb de ce m-am nascut in tara asta.
17
1
In Ankara undeva central, turcii au ridicat un monument dedicat lui Nicolae Titulescu.
21
0
Pai nu mai bine maimuta asta-i face lui nasu lui Palaz o statuie? Si sa ne pisam toti pe ei doi? Auzi tu jegosii naibii, vor statuie. Faceti statui lu Base chioru turnatoru si lu Palaz javrelor
10
14
Erdogan nu prea mai e de acord cu Ataturk el admira imperiul otoman. Sa nu se supere.
4
1
Un eveniment plin de penibil neica
6
11
Pentru idiotii de mai jos. Facetii lu Mazare statuie handicapatilor. Cacamas pe natia voastra de betivani ordinari..muie romania.
6
10
Ataturk a fost de 100 de ori mai comunist decat Ceausescu. La noi Ceausescu a facut occident fata de cum era in Turcia. Ataturk lea dat scoli si spitale. Dar noi am primit mult mai mult decat ei. Si lam omorat injurat si muit pe Ceausescu. Natie de useristi imputiti. Makidoni jegosi.
15
4
Sunt de acord cu cei care spun ca am.trait si trai..cu turcii sau cu alte minoritati in armonie. Daca erau ungurii aici si ne bateam cu ei zi de zi!? Era bine? Daca vor sa amplaseze o statuie sa o amplaseze. O sa fie koc de vizitat pt turisti. La Techirghiol e statuia lui Techir.. si nu cred ca plang romanii de acolo ca nu e statuia lui Stefan cel Mare. Si apropo cand mancam baclavale si minuni si rahat turcesc nu mai suntem patrioti. Pe ei ii avem cu ei defilam
14
3
aprobam. la fiecare 3 statui ale unei personalitati romanesti in Turcia, facem cate o statauie fiecarei personalitati turcesti in Romania.
11
4
O idee foarte buna
13
10
daca cunoaste cineva putina istorie.ba va rog eu mult puneti mana pe cartile de istorie si o sa vedeti ce influente a avut Ataturk in Romania,dar pana la Ataturk cititi despre dobrogea si istoria ei.am trait si traim in pace si cu turcii si cu tatarii si cu makedonii si rusii lipoveni si cu oricine.daca nu era ataturk mai vedeati voi antalya an de an din pl.ala da lider, a schimbat o natie un neam si l a condus pe trasa corecta si democratica.habar nu aveti ce inseamna omul Ataturk.de am fii avut lideri ca el eram altii acum.terminatilor.SI SUNT ROMAN CRESTIN!aprobati acest proiect.
17
4
Ma intreb de ce noi, romanii ne facem concediile in alte tari. In special in Bulgaria, Turcia, etc. Chiar avem o tara frumoasa!
11
3
NU SE POATE ,,DE CE NU-I FACEM STATUE LUI STEFAN CEL MARE LA MAMAIA..
10
11
Categoric NU
13
14
N-am nimic cu minoritatile, dar as prefera ca cetatenii de alte etnii sa participe impreuna cu noi, majoritarii romani, la evenimente comemorative legate de istoria Romaniei, nu a altor state, asa incat sa ne consolidam relatiile de convietuire in loc sa tot subliniem ca suntem de prin alte parti.
21
2
foarte urat comentariul de mai jos, arata dragostea de oameni a romanilor, rasismul si ura de rasa
15
20
Mai bine sa amplaseze acolo o statuie care sa-l infatiseze pe Mihai Viteazul sau pe Stefan cel Mare calcand pe gat cativa turci!!!
23
17

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218