REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Monumentele istorice au ajuns culcuşuri pentru oamenii străzii sau tomberoane pentru petrecăreţi

Monumentele istorice au ajuns culcuşuri pentru oamenii străzii sau tomberoane pentru petrecăreţi

Replica API 31 octombrie 2012 | 00:00 274

Cavoul Hypogeu a fost spart

Cavoul Hypogeu a fost spart

Trăim timpuri tulburi. Este absolut macabru să ne imaginăm că cineva ar putea să doarmă într-un cavou, iar asta nu din teribilism, ci pur şi simplu din nevoia de a avea un adăpost. În realitate viaţa bate filmul, iar înspăimântătoarea faptă a avut loc la Mormântul Hypogeu, din apropierea restaurantului Zorile din municipiul Constanţa. La fel, de-a dreptul şocant este felul în care Peştera Liliecilor este umplută cu resturi de mâncare de cei care fac grătare chiar în incinta considerată patrimoniu.

Potrivit unui ordin al ministrului Culturii, Puiu Haşotti, agenţii direcţiilor de cultură vor fi regrupaţi, astfel încât activitatea de control a monumentelor istorice să fie realizată de trei până la cinci reprezentanţi ai instituţiei, ei putând aplica şi sancţiuni. Prin intermediul acestui ordin, ministrul vrea să pună capăt incidentelor, de genul incendiilor înregistrate la monumentele istorice - 37 în ultimul an. Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Constanţa, Magdalena Tiţă, ne explică părerea ei, în contextul dat: "Din fericire, nici anul acesta, nici în anii trecuţi nu au existat incendii la monumentele istorice aflate în judeţul Constanţa. Colaborăm cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea în acest sens". "Pentru a ne încadra în litera ordinului, din fiecare judeţ va fi ales câte un specialist. În Dobrogea vor fi patru reprezentanţi. Odată cu acest ordin, se doreşte o mai bună protecţie a monumentelor. Comisia va trebui să se deplaseze atunci când vor exista sesizări", mai spune Tiţă. Chiar dacă la nivelul monumentelor de pe raza judeţului Constanţa, din fericire, nu au fost înregistrate incendii, nu se poate spune, totuşi, că nu au existat şi incidente, însă de altă natură. De-a lungul anului au avut loc câteva sesizări care ar putea să stârnească râsul sau compasiunea. "O sesizare mai puţin obişnuită a avut loc în primul trimestru al acestui an, de la un cetăţean care, probabil pasionat de istorie, a reclamat că oamenii străzii au pătruns în cavoul Hypogeu. Deplasaţi la faţa locului, oamenii străzii nu au fost de găsit. În schimb, cei care au intrat în cavou, au deteriorat o uşă de la intrare, care a fost însă înlocuită. "O altă sesizare a fost făcută de către un specialist speolog din Bucureşti, precum că în Peştera Liliecilor veneau diverse persoane cu ocazia sărbătorilor (1 mai, în prima zi de Paşte) şi făceau grătar sau aruncau resturi în peşteră. Mai exact, existau resturi de mâncare şi resturi de materiale ceramice. Ni s-a confirmat că multă lume merge la Peştera Liliecilor de sărbători. Am sesizat Primăria Târguşor în legătură cu această problemă, dar şi cu sugestia de a pune un gard care să nu mai permită accesul acestor persoane, însa primăria a motivat că degeaba pune gardul, fiindcă va fi furat", a declarat, pentru "Replica", Magdalena Tiţă. Pentru că paza este foarte importantă, directorul Direcţiei pentru Cultură Constanţa a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Constanţa în vederea protejării monumentelor istorice. "A fost semnat un protocol cu Inspectoratul de Jandarmi Constanţa, în care ne vor ajuta cu paza monumentelor istorice. Având în vedere că multe dintre monumente au nevoie de pază, cu siguranţă va fi binevenit ajutorul Jandarmeriei. Din păcate, constat cu stupoare că multă lume nu ştie de existenţa acestei instituţii, de aceea ne-am gandit să încercăm o publicare de ghiduri", a conchis Tiţă.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367