REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mormane de zăpadă TOXICĂ pe străzile oraşului

Mormane de zăpadă TOXICĂ pe străzile oraşului

Replica API 25 ianuarie 2017 | 02:08 1193

Atentat la sănătatea constănţenilor!

Atentat la sănătatea constănţenilor!

Fiecare ninsoare este un prilej de bucurie pentru copii, mai ales că la Constanţa ninge destul de rar. Cu toate acestea, puţini sunt cei care cunosc pericolele ascunse ale zăpezii. Deşi este amuzantă pentru cei mici, înghiţirea unei cantităţi de omăt dintr-o zonă urbană poate provoca severe afecţiuni digestive sau nervoase. Zăpada conţine metale grele, nitraţi, nitriţi, reziduuri petroliere şi pesticide deosebit de toxice. În urma ninsorilor abundente din această iarnă, firmele de salubritate, care sunt plătite şi pentru deszăpezire, au fost nevoite să facă ceva cu nămeţii de pe carosabil, în special cu cei din intersecţii, care blocau traficul. Aşa că au adunat o parte din zăpadă şi au depozitat-o în câteva locuri din oraş.

Plumb, nitraţi şi nitriti. Asta conţine zăpadă din oraşe, potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător, cu cât cantităţile înregistrate pot afecta grav sănătatea oamenilor, dacă zăpadă este înghiţită.În contrast cu ideea de puritate pe care o inspiră neaua, această absoarbe de la formare până la contactul cu solul poluanţii prezenţi în aer.

Dan Trifu, expert în mediu şi vicepreşedintele Eco-Civică a explicat pentru „Replica” de Constanţa cum zăpadă devine toxică în zonele urbane: „Zăpada este foarte toxică. Tot ce înseamnă poluare şi compuşi chimici se regăsesc acum în zăpadă, şi aici ne referim la plumb, oxid de azot, tot ceea ce înseamnă agenţii volatili eliminaţi de ţevile de eşapament. Situaţia stă în felul următor: primul strat de zăpadă este foarte toxic.

Acel strat trebuie decopertat, iar cel care rămâne se va comporta ca un filtru umed. Noi am cerut să fie răzuită zăpada de deasupra şi apoi zăpada mai curată poate fi dusă în anumite locuri unde se poate topi sau poate fi aruncată în canalizare. S-au făcut analize ale zăpezii şi avem depăşiri de foarte multe ori ale normelor maxime admisibile”, a afirmat Dan Trifu. În ceea ce priveşte sănătatea cetăţenilor, expertul a menţionat că această zăpadă „neagră” ne afectează în mod direct.

„Este foarte periculoasă pentru că noi cărăm totul în casă. Zăpada la o anumită temperatură de plus sau de minus, devine volatilă și se împrăștie în toată casa. Studiile arată că ne afectează sănătatea, mai ales a copiilor. Atunci când apare fenomenul înghețului se formează și un gen de praf care generează niște particule periculoase. În acel moment se reia ciclul poluării. În acel moment iar avem o atmosferă poluată pe care o ducem și pe haine și în case și de aceea lumea se întreabă de unde atâta praf în case”, a mai adăugat expertul în mediu.

Ce trebuie să facă autoritățile pentru a proteja cetățenii

Vicepreședintele Eco-Civaca a afirmat că pentru a proteja populația de aceste efecte nocive ale zăpezii, autoritățile locale au două variante. „Avem două etape importante. Ori curățăm straturile de zăpadă căzute ulterior și ne mișcăm repede și o ducem la stații de epurare, dacă nu trebuie să ducem toată zăpada la stațiile de epurare. Acestea sunt soluțiile. În Constanța poluarea majoritară este dată de trafic, iar zăpada se încarcă în fiecare zi cu aceste toxine și compuși chimici care ne afectează foarte grav sănătatea”, a afirmat Dan Trifu.

Cum își pot da seama cetățenii de gradul de poluare

De cele mai multe ori, problema poluării rămâne o dezbatere la nivel teoretic care ne sperie şi nu, care aparent ne preocupă, dar în realitate ne lasă indiferenţi pentru că nu ne afectează în mod direct sau destul de vizibil încât să luăm măsuri. Acest praf foarte fin, de dimensiunea unei bacterii, este cel mai periculos pentru că poate pătrunde cu uşurinţă în celulele tractului respirator. Experții ne explică cum ne putem da seama de gradul de poluare.

„Toată lumea ne întreabă cum să își dea seama de poluare. Noi le-am dat o explicație foarte simplă. Priviți praful din casă care azi îl ștergi și mâine e la fel. Bun, ca să vă dați seama puteți face următorul lucru: Dați drumul la climatizare în mașină, mergeți cu clima și după un timp coborâți din mașină și luți trei guri de aer. Apoi urcați din nou în autoturism și veți constata că în habitaclu se simte fumul de eșapament cum nu vă închipuiți. Este cea mai bună verificare pe care o pot face cetățenii ca să își dea seama de gradul de poluare în care trăiesc”, a încheiat Dan Trifu.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu consumați aceste toxine. Ele pot fi mortale. Conține acid sulfuric la fel ca și ploaia.
0
0
Vin cei de la miscarea poPULAra cu lopetile si o aduna!
3
3
daca este toxica sa n-o mancati !
10
0
cum asa n-a zis boul ala ca a fost dezapezre de nota 11 si constantenii sunt incintati ,si dobitocul ala de martin prietena lum alexandru mazare si a lu frasu primaru n-a zis ca a carat 17000 de metri cubi el stie unde?
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367