REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Morţii nu pot părăsi Spitalul Judeţean decât prin Casa Albastră

Morţii nu pot părăsi Spitalul Judeţean decât prin Casa Albastră

Replica API 20 octombrie 2011 | 00:00 508

Preluaţi doar de maşini autorizate

Preluaţi doar de maşini autorizate

Pacienţii decedaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu vor putea fi preluaţi de către aparţinătorii acestora decât în maşini autorizate conform legislaţiei, susţine managerul Dănuţ Căpăţână. "Există o lege care reglementează tot ce înseamnă cadavru, autopsiere. Există un paragraf special pentru transportul persoanelor decedate. În acel paragraf de lege se prevede foarte clar că maşinile care transportă cadavre trebuiesc autorizate. ARR este singura autoritate din România care autorizează autovehicule de transport, iar pe talon trebuie specificat "servicii funerare". Este o obligaţie prin lege, nu a inventat-o Căpăţână. S-a luat decizia în Comitetul Director ca accesul autovehiculelor la spital pentru transportul persoanelor decedate să se facă conform legii. Celelalte maşini care nu au trecut pe talon "servicii funerare" nu au ce să caute la spital", a declarat dr. Dănuţ Căpăţână. Facem precizarea că un nou scandal a avut loc, duminică dimineaţa, la porţile Spitalului Judeţean Constanţa. O familie din Mangalia acuza că nu a fost lăsată să-şi ridice o rudă decedată, depusă la Morgă, pe motiv că maşina cu care urma să o transporte nu ar fi fost autorizată. De precizat că este vorba despre persoane de religie musulmană, care au venit cu o maşină de pompe funebre care nu prezintă însemne creştineşti. Oamenii acuză că, în momentul în care au vrut să intre în curtea spitalului, agenţii de pază au interzis accesul maşinii cu care veniseră de la Mangalia. Alişan Sinan, fratele celui decedat, susţine că, de fapt, se urmărea ca mortul să fie transportat cu maşina firmei de servicii funerare "Casa Albastră", care colaborează cu cei din spital. Managerul unităţii sanitare, dr. Dănuţ Căpăţână, susţine că, de fapt, nu este vorba de nici un interes ascuns, ci de faptul că nu erau întrunite condiţiile legale privind transportarea unei persoane decedate. "În primul rând, ei au venit cu o maşină cu număr de Bulgaria, care nu avea condiţiile necesare şi nu era autorizată. Potrivit legislaţiei, o maşină pentru servicii funerare trebuie să fie autorizată de Registrul Auto Român (RAR) şi trebuie să fie prevăzut în talonul maşinii că este destinată unor astfel de activităţi. Nu este suficient să scrie servicii funerare, pentru că aşa îşi poate scrie oricine pe maşină. Cei din familia mortului nu au fost înţelegători cu aceste aspecte, până la urmă am fost noi înţelegători şi i-am lăsat să-şi ia mortul, dar acest lucru nu se va mai repeta. Nu toate maşinile pe care scrie servicii funerare sau pompe funebre sunt autorizate. În Constanţa există numai 3 astfel de maşini, autorizate şi care îndeplinesc toate condiţiile. Chiar şi cei de la Cimitirul Central nu au toate maşinile autorizate. Din trei maşini, numai una este în regulă. Cât priveşte firma Casa Albastră, există un parteneriat cu această firmă, însă nu este nimeni obligat să apeleze la serviciile lor, dacă nu doreşte", ne-a declarat directorul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână.

Ce se întâmplă, de fapt?

Altfel spus, dacă cineva apelează la o altă firmă de servicii funerare pentru a-şi ridica mortul, o poate face fără nici o problemă. Însă, potrivit unor persoane care au trecut recent printr-o experienţă neplăcută, lucrurile nu stau chiar aşa. O femeie din Ovidiu, a cărei mamă a fost internată din cauza unor probleme cardiace, a fost înştiinţată că aceasta nu va mai avea mult de trăit. Atunci familia ei a vrut să o ia acasă, însă medicii de la Secţia Terapie Intensivă s-au opus categoric acestui lucru. "Mi-au zis că nu o pot lua, chiar dacă moare, pentru că trebuie operată. Mi-au zis că oricum moare, dar că trebuie operată. Mama încă trăia şi am vrut să o luăm în mijlocul nostru, dacă moare, să moară lângă familie. Medicii au zis nu şi nu, că trebuie operată, chiar dacă moare. Noroc cu directorul medical, Cătălin Grasa. I-am explicat care e treaba şi mi-a garantat că îmi pot lua mama acasă. Chiar şi când am fost cu el acolo, erau unele doctoriţe care au sărit în sus, că trebuie operată ca să vadă ce are. Până la urmă am luat-o, dar pot spune cu siguranţă că la Terapie Intensivă este cea mai mare mafie din spital. Acolo bolnavii sunt lăsaţi să moară, pentru ca unii medici să îşi poată lua comisioane de la Casa Albastră", a acuzat fiica bolnavei internată, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218