REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Moscheile din Turcia au fost redeschise pentru rugăciuni colective

Moscheile din Turcia au fost redeschise pentru rugăciuni colective

Replica API 1 iunie 2020 | 00:00 920

Mai multe mii de credincioşi au luat parte vineri la rugăciuni colective organizate în moschei în Turcia, după mai bine de două luni de interdicţie în cadrul măsurilor menite să stopeze pandemia provocată de noul tip de coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

Foto: (c) Umit Bektas / REUTERS

În curtea celebrei Moschei Albastre din Istanbul, sute de enoriaşi, cu măşti de protecţie pe faţă, s-au rugat pe covoraşe amplasate la un metru unul de altul.

Nu departe de acolo, alte mii de enoriaşi se aflau în interiorul şi în faţa moscheii Faith, în timp ce pisici se plimbau printre rândurile de credincioşi, transmite France Presse.

Angajaţi municipali distribuiau gel dezinfectant şi covoraşe de rugăciune de unică folosinţă, în timp ce dintr-un difuzor erau transmise mesaje de prevenţie: necesitarea de a purta mască şi de a respecta distanţa de siguranţă.

Membri ai clerului musulman au recitat la rândul lor rugăciuni la Sfânta Sofia - transformată în muzeu după ce a fost o biserică creştină, apoi o moschee - pentru a marca o nouă aniversare de la cucerirea oraşului Constantinopol, astăzi Istanbul, în 1453 de către otomani.

"Este foarte important să celebrăm a 567-a aniversare de la cucerire (...) prin rugăciuni la Hagia Sofia (Sfânta Sofia)", a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a participat la această ceremonie prin conferinţă video.

În alte oraşe ale Turciei, enoriaşii s-au rugat vineri în pieţe sau pe stadioane, potrivit mass-media turce.

Rugăciunile colective au fost interzise provizoriu la 17 martie, în cadrul dispoziţiilor puse în aplicare pentru încetinirea răspândirii noului tip de coronavirus în Turcia. Însă guvernul turc, care afirmă că a reuşit să stăpânească pandemia, a relaxat restricţiile în ultimele săptămâni.

Joi, preşedintele Erdogan a anunţat redeschiderea începând de lunea viitoare a restaurantelor, cafenelelor şi bibliotecilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614