REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Moţiune Educaţie - Anisie: Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani

Moţiune Educaţie - Anisie: Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani

Replica API 26 mai 2020 | 00:00 979

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, le-a transmis, luni, iniţiatorilor moţiunii simple împotriva ei că guvernele PSD au dus "înapoi" sistemul de cercetare "cu zece ani prin subfinanţarea cronică" şi promovând oameni care "cred că cercetarea se face precum politica".

Monica Anisie

"Aţi făcut referire în textul moţiunii la cercetare. Sincer, mă mir. Ştiţi ce am găsit la cercetare? Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani prin subfinanţarea cronică şi promovând oameni care cred că cercetarea se face precum politica. Cu o execuţie de doar zece la sută din planul naţional de cercetare-dezvoltare-inovare 2014-2020, să nu ne mire starea cercetării din România. În toţi aceşti ani, competiţiile de proiecte au fost aproape inexistente şi atunci când le-au deschis, au eliminat experţii internaţionali din evaluări. (...) Ce s-a mai întâmplat la cercetare pe vremea guvernelor PSD? Nimic", a spus ministrul la dezbaterea moţiunii, scrie Agerpres.

Anisie a afirmat că proiectele României în domeniul ştiinţific au "stagnat" iar cele precum laserul de la Măgurele au fost "puse în pericol prin nefinanţare".

"Proiectele României în domeniul ştiinţific au stagnat, astfel încât am ajuns în situaţia în care infrastructura pan-europeană ca 'Laserul de la Măgurele' să fie pusă în pericol de nefinanţare", a arătat ministrul.

Ea a acuzat semnatarii moţiunii că nu au publicat pe vremea în care se aflau la guvernare tezele de doctorat şi au "lăsat" şcolile doctorale "fără evaluare".

"Sigur că nu vreţi să detaliaţi măsurile din învăţământul universitar, pentru că una dintre cele mai importante - aceea de a publica tezele de doctorat - vă afectează pe unii dintre dumneavoastră, iniţiatorii şi semnatarii moţiunii. Consider că trebuia să detaliaţi, deşi legea prevedea încă din 2011 că teza de doctorat este un document public iar din 2016 există o platformă cu 6.000 de teze de doctorat. Aţi ţinut la sertar toate aceste teze. Nu-i nimic, noi le-am publicat, acum sunt la vedere. Să terminăm odată cu mediocritatea şi impostura în universităţile noastre. În învăţământul universitar aţi lăsat şcolile doctorale fără evaluare din 2011 încoace. A fost nevoie de 2 prorogări ale termenelor pentru menţinerea acreditării şcolilor doctorale până la evaluare, evaluare care în sfârşit se va face şi de fapt se află în plină desfăşurare", a susţinut ministrul.

Moţiunea simplă este intitulată "Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional - PNL a creat România NeEducată" şi este semnată de 93 de deputaţi de la Pro România şi de la PSD. Votul va fi dat miercuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt pro China General Nuclear Power CGN. Voi fi OUT?
1
0
Asta este mai proasta decat Dancila. Rasul curului trebuie mai intai sa invete sa vorbeasca gramatical limba romana apoi sa il invete si pe plavan ca si el nu stie sa pronunte corect "i" doar este roman
1
0
Urmariti pe YouTube postarea lui Tudor Chirila referitoare la reformarea invatamantului romanesc cu sprijinul expertilor finlandezi si raspunsul dat acestuia de Famiglia Liberala ...
0
2
Pleca' fata matale din Guvernul Romaniei,de la birouri? sa nu se inteleaga altceva...Inca nu?Dar sotul?Sotul unde lucreaza?Tot la STS?Sau la 2si 15 ?Mironosita ea si mitaita dar ca toate femeile pe "tiparul" asta,o periculoasa!
2
0
Lasa-ne madam!Esti depasita de functie..rau de tot!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369