REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Moţiunea Elenei Udrea, între liceeni aduşi cu arcanu' din judeţ, bancuri porcoase şi îndemnuri la unitate

Moţiunea Elenei Udrea, între liceeni aduşi cu arcanu' din judeţ, bancuri porcoase şi îndemnuri la unitate

Replica API 11 martie 2013 | 00:00 97

Zâmbete scrâşnite între fanul lui Blaga, senatorul Chiru şi contracandidată

Zâmbete scrâşnite între fanul lui Blaga, senatorul Chiru şi contracandidată

Au ieşit scântei la prezentarea moţiunii Elenei Udrea pentru preşedinţia PDL, tensiunile adunate în sânul organizaţiei Constanţa răbufnind, nu de puţine ori, în vociferări vehemente, reproşuri aduse şefilor de la judeţ şi de la centru, "răstignirea" lui Vasile Blaga sau, dimpotrivă, luări de poziţie în favoarea acestuia. Era oarecum de aşteptat, din moment ce fostul ministru a venit să-şi susţină candidatura într-o organizaţie declarată făţiş pro-Blaga, dar scindată, ca şi în alte filiale din ţară, şi în aripi pro-Udrea, scindare venită pe fondul unor alegeri interne contestate de unii şi a bisericuţelor fără de sfârşit din cadrul partidului. Elena Udrea s-a arătat împotriva colaborării cu PNL, teză susţinută de contracandidatul Vasile Blaga, spunând că PDL nu are voie să se topească în PNL pe bucăţi, prin plecarea unor membri de partid, sau chiar definitiv, întrucât pedeliştii au vocaţie de învingători, care nu pot fi asimilaţi.

"Până nu demult, liderul PNL Crin Antonescu era anti-european şi anti-democratic. Acuma, văd că unii colegi de-ai noştri îl văd un lider de dreapta, frecventabil, văd alianţe sau fuziuni cu PNL, chiar dacă Crin Antonescu a rămas la fel de anti-european. Nu sunt de acord să intrăm în PNL, chiar de-ar fi să rămân ultimul membru PDL care spune acest lucru", a declarat Elena Udrea. Fostul ministru s-a arătat convinsă de faptul că va câştiga şefia PDL, situaţie în care i-a asigurat pe toţi că nu va trece la represalii, întrucât PDL are nevoie de toţi oamenii săi şi de unitate. Una peste alta, Elena Udrea a trebuit să facă faţă unei atmosfere încărcate, la propriu şi la figurat.

Bancul cu Gigel...

Pe de-o parte, sala de conferinţe de la Casa de Cultură din Constanţa a fost arhiplină, astfel încât aerul devenise, la un moment dat, irespirabil. Pe de altă parte, la fiecare vorbitor exista cel puţin o voce sau mai multe din sală care aveau ceva de comentat, de cele mai multe ori de acuzat. A fost cazul fostului secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, contrat vehement din sală de George Măndilă, care-i reproşa că-l vorbeşte de rău şi pe marginea aspectului fizic, în lipsă, pe contracandidatul Vasile Blaga. Supărarea lui Măndilă a venit pe seama considerentelor de imagine expuse de Rădulescu, referitor la prestanţa şi prestaţia celor doi candidaţi, Blaga şi Udrea, în cazul celei din urmă amintind clişeele legate de felul cum se îmbracă aceasta. "Să fim serioşi, v-o închipuiţi pe Elena Udrea în haine de măicuţă? Deşteptăciunea stă în cap, nu în felul în care te îmbraci. În schimb, uitaţi-vă la Vasile Blaga, care nu trece de televizor", a spus Rădulescu, stârnind astfel protestele lui Măndilă. Fostul secretar de stat a dat s-o dreagă, zicând că se referea la charisma omului, la felul în care este perceput de oameni şi nu la frumuseţea sau urâţenia altuia. Şi a dres-o de tot cu oiştea-n gard, încheind cu un banc porcos, despre un Gigel care îi spune mamei sale că, în lipsa ei, tatăl a adus o altă femeie în casă, a dezbrăcat-o, a întins-o pe covor şi au făcut ce făcuse şi ea cu poştaşul, banc în urma căruia Gigi Chiru a ţinut să precizeze că nu are nici o legătură cu respectivul Gigel. Lămuriri suplimentare a avut Chiru şi la finalul întâlnirii, vorbind despre temerea exprimată de Elena Udrea că lista cu delegaţi pentru alegeri ar putea să nu fie întocmită tocmai corect la Constanţa. "Eu rămân susţinător al lui Vasile Blaga, sunt consecvent în alegerea făcută. Despre remarcile Elenei Udrea cu privire la lista delegaţilor, sunt sigur că este vorba despre presiunea sub care se află din cauza candidaturii, când este mai uşor influenţabilă de către cei din partid cu o anumită opţiune", a declarat Chiru, potrivit căruia delegaţia din Constanţa va număra 112 de membri. După care a fugit în întâmpinarea Elenei Udrea, ce tocmai se îndrepta spre ieşire, pentru a o saluta şi a o asigura, numai lapte şi miere, că abia aşteaptă să se reîntâlnească. Fără doar şi poate, Elena Udrea nu a plecat din Constanţa cu siguranţa unui număr considerabil de voturi, în ciuda manifestărilor de forţă ale susţinătorilor săi de aici. Asta chiar dacă, la început, părea entuziasmată de mulţimea oamenilor care se buluceau în neştire în sală cu pancarte şi steguleţe inscripţionate cu numele său. Aşa se face că, de la remarca din startul întâlnirii, privind numărul mare de susţinători din sală, a ajuns la temerea de final, exprimată public, că nu va vedea la alegeri aceleaşi feţe din Constanţa în faţa cărora a vorbit.

"Domn' primar, satisfăcut?"

Stările contradictorii trăite de Elena Udrea au fost cauzate de tensiunea din sală, dar şi de excesul de zel al duşmanului lui Chiru din PDL Constanţa, primarul Nicolae Anghel, devenit automat pro-Udrea, fiind absolut siguri că edilul din Castelu era la fel de pătimaş pro-Blaga, dacă, din întâmplare, Chiru se poziţiona împotriva acestuia. Pentru a-i arăta Nicky Elenei cât e de tare, l-a convins şi pe primarul din Ciobanu, Tudorel Gurgu, şi au adus la Casa de Cultură din Constanţa peste 100 de persoane, majoritatea tineri de liceu, din localităţi precum Ciobanu şi Ghindăreşti. De altfel, Gurgu ieşea mereu din sală pentru a se asigura că masa de manevră este la locul său, glumind cu câte unul sau altu, în mod evident cunoscuţi de-ai săi. "Domn' primar, satisfăcut?", l-a întrebat la un moment dat un tânăr care ieşea din sală, pentru a ne înlătura astfel toate îndoielile. În aceste condiţii, e mai mult decât clar că Elena Udrea nu va mai recunoaşte la Bucureşti aproape nici o faţă din cele văzute la Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614