REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Motiv pentru un nou sindicat: agenţii nu primesc spor de 100% în week-end

Motiv pentru un nou sindicat: agenţii nu primesc spor de 100% în week-end

Replica API 9 august 2011 | 00:00 154

Poliţiştii îşi cer drepturile

Poliţiştii îşi cer drepturile

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) şi-a propus să facă ceea ce nu au făcut celelalte sindicate, potrivit reprezentanţilor acestuia. Motivul pentru care a fost înfiinţată această nouă structură este că agenţii, în general, sunt cei mai năpăstuiţi, iar problemele lor nu sunt luate în considerare de către superiori. În urma unui material apărut în cotidianul "Replica", conducerea SNAP s-a sesizat şi a dorit să îşi spună punctul de vedere, în legătură cu numărul de membri, numărul de filiale şi problemele sesizate de ei. Agentul Daniel Avasilcăi, de la Poliţia Pecineaga, liderul local al SNAP, ne-a precizat că tot mai mulţi poliţişti aderă la noul sindicat.

Reporter: Când a fost înfiinţat acest nou sindicat şi câţi membri numără la nivel naţional?

Daniel Avasilcăi: Acest sindicat a luat fiinţă în urmă cu 3 ani la Bucureşti. La momentul înfiinţării avea 15 membri, iar în momentul de faţă avem birouri teritoriale în peste 25 de judeţe şi numără câteva mii de agenţi de poliţie înscrişi. De curând, în luna iunie, a luat naştere biroul teritorial la IPJ Constanţa, iar de la momentul înfiinţării zilnic primim cereri de înscriere în acest sindicat.

Rep.: Cine a înfiinţat acest sindicat?

D.A.: La nivel naţional, la început, iniţiativa a avut-o domnul Iulian Surugiu, fost membru SNPPC, nemulţumit de faptul că la nivelul Biroului Executiv Central al SNPPC şi la celelalte organizaţii sindicale, nu erau reprezentaţi agenţii de poliţie, care reprezintă aproximativ 75 la sută din structura Poliţiei, drept urmare a luat fiinţă acest sindicat care să reprezinte interesele agenţilor de poliţie, nemulţumiţi de faptul că celelalte organizaţii nu au realizat foarte multe lucruri pentru agenţi.

Rep.: Nu este puţin discriminatoriu, fiind vorba numai despre agenţii de poliţie?

D.A.: Nu este nici o discriminare, fiecare este liber să aleagă. Se pot înscrie toate categoriile de poliţişti, dar în funcţiile de conducere sunt numai agenţi de poliţie.

Rep.: Deci se pot înscrie şi alte grade.

D.A.: Se pot înscrie şi ofiţeri, şi personal contractual, ideea este că nu pot candida la funcţii de conducere şi nu pot să voteze funcţiile de conducere, pentru a nu se repeta greşeala care s-a făcut în celelalte sindicate.

Rep.: Câţi membri numără filiala Constanţa?

D.A.: Nu am o situaţe exactă a membrilor, dar în momentul de faţă, într-o lună de funcţionare, avem peste 30 la sută din personalul IPJ Constanţa.

Rep.: Care ar fi principalul obiectiv pe care vreţi să îl îndepliniţi?

D.A.: Principalul nostru scop este îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în Poliţie, îmbunătăţirea vieţii agenţilor de poliţie, întrucât, ca urmare a unui program suprasolicitant şi haotic în care se lucrează în momentul de faţă, agenţii de poliţie nu mai pot beneficia de o viaţă socială tocmai corespunzătoare, alături de familie, de copii şi de societate. Vrem să înlăturăm o eroare care s-a făcut până în momentul de faţă cu privire la agenţii de poliţie, mă refer la faptul că ceilalţi funcţionari din alte structuri ale statului beneficiază de plata unui spor de 100% a orelor lucrate sâmbăta, duminica şi de sărbătorile legale. În schimb, agenţii de poliţie nu beneficiază de acest lucru. Până în momentul de faţă avem acţiuni în instanţă câştigate definitiv, la nivelul mai multor inspectorate, avem şi noi, la IPJ Constanţa, o acţiune deschisă în acest sens, la Tribunalul Constanţa.

Rep.: Am înţeles că aţi fost şi la câteva secţii de Poliţie din judeţ, unde aţi sesizat mai multe nereguli, cum ar fi la Poliţia Eforie. Ce aţi constatat?

D.A.: De-a lungu activităţii noastre ne deplasăm acolo unde avem membri, care ne trimit tot felul de solicitări, legate de serviciu sau de viaţa personală. Mergem la faţa locului şi stăm de vorbă cu ei. La Neptun şi la Eforie avem nişte probleme privind acordarea repaosului săptămânal, probleme care, în momentul de faţă, sunt remediate. Alte probleme momentan nu sunt.

Rep.: La Mangalia,în zona de unde faceţi parte, s-au constatat ceva nereguli?

D.A.: Până acum, membrii SNAP nu s-au plâns că ar avea probleme în zona amintită de dvs. Interesul primordial este apărarea intereselor tuturor poliţiştilor. Acolo unde constatăm că se încalcă legea, de către anumite organe de conducere, intervenim pe căi legale în vederea remedierii lor. Nu neapărat al membrilor SNAP. De precizat că noi facem voluntariat, noi nu luăm salarii sau alte beneficii materiale.

Rep.: Revenind la structura centrală, ce şi-a propus SNAP să facă diferit de celelalte sindicate, Prolex şi SNPPC?

D.A.: În primul rând, este greu în momentul de faţă, pentru că venim pe un teren deja dificil, după părerea mea. Sunt foarte multe probleme rămase nesoluţionate. Ne lovim zilnic de diferite probleme, când ajungem la subunităţi, oamenii ne sesizează diferite aspecte, nici nu ştim cum să reacţionăm, când auzim tot felul de chestii. În primul rând, şi asta este cel mai important, reprezentăm interesele agenţilor de poliţie, lucru pe care eu, personal, consider că nu s-a făcut, până în momentul de faţă, tocmai corespunzător. În celelalte organizaţii liderii au fost avansaţi în mod excepţional, din agenţi de poliţie în ofiţeri, sau chiar li s-a dat un grad următor, în mod excepţional, în timp foarte scurt, şi atunci consider că nu au urmărit tocmai interesele agenţilor de poliţie.

Rep.: Era vorba despre interesele poliţiştilor în general. De exemplu, SNPPC-ul a ieşit de mai multe ori în stradă, la acele acţiuni de protest de la Bucureşti, unde şi-au cam pus pielea la saramură, vorba românului, pentru interesele tuturor poliţiştilor. SNAP-ul s-a implicat în vreo astfel de acţiune?

D.A.: SNAP este înfiinţat de curând, nu avem o astfel de experienţă, dar am participat la toate mitingurile. Sunt informaţii publice pe internet. Interesul nostru este să ne alăturăm celorlalte organizaţii sindicale, pentru că interesul este comun. În momentul de faţă, la Bucureşti, este o acţiune de protest, la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Bineînţeles că ne aliem cu celelalte organizaţii sindicale, în vederea rezolvării problemelor.

Rep.: De la colegii dumneavoastră am înţeles că ar fi o mică problemă la nivel local, în ceea ce vă priveşte. Am înţeles că nu sunteţi înregistrat la Judecătorie ca fiind lider de sindicat, la nivel local. Este adevărat?

D.A.: Nu, nu este adevărat. Înregistrarea la Judecătorie s-a făcut imediat după alegerea biroului teritorial, compus din preşedinte, vicepreşedinte, trezorier şi secretar. Actele necesare au fost depuse şi la sediul IPJ Constanţa, suntem un organism sindical recunoscut şi reprezentativ. Am auzit şi noi aceste zvonuri, dar nu sunt adevărate.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369