REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Motivarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu: A făcut 1.400 de zile de închisoare în 1.000 de zile, scriind cărţi

Motivarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu: A făcut 1.400 de zile de închisoare în 1.000 de zile, scriind cărţi

Replica API 28 iunie 2017 | 00:51 366

Judecătoria Sectorului 5 a publicat motivele care i-au condus pe judecători la decizia de a admite cererea de eliberare condiţionată formulată de Dan Voiculescu. Instanţa a considerat că Voiculescu a avut un comportament pozitiv, nefiind sancţionat, ba chiar recompensat. Hotărârea instanţei nu este definitivă.

Judecătorii au constatat că, până la 24 mai 2017, Voiculescu a stat în închisoare în total 1.408 zile din cele 3.653 la care a fost condamnat (10 ani în dosarul ICA), adică mai mult de o treime din pedeapsă. 387 din zilele de închisoare contorizate sunt considerate executate pe baza muncii prestate, situaţie în care este îndeplinită condiţia referitoare la executarea a cel puţin o treime din pedeapsă, potrivit Mediafax.

Între 8 august 2014 (ziua încarcerării lui Dan Voiculescu) şi 24 mai 2017 (luată ca referinţă de judecători) sunt 1.021 de zile. În acest interval de 1.021 de zile, Voiculescu a făcut 1.408 zile de închisoare, judecătorii adăugând bonusurile pentru activităţile de lucru şi cărţile scrise de Dan Voiculescu în închisoare.

Judecătorii menţionează că Voiculescu nu a fost "sancţionat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de liberare condiţionată." Mai mult, magistraţii dau exemplu şi activităţile lucrative şi/sau de instruire şcolară şi formare profesională ale fostului senator, "în acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar şi anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări ştiinţifice."

Dan Voiculescu a scris 11 cărţi în închisoare în mai puţin de un an, potrivit Hotnews.ro. Procurorii au cerut ca zilele considerate executate în contul cărţilor scrise să nu se ia în considerare, pentru că nu putea să scrie atât, o pagină la două minute.

"În ceea ce priveşte modalitatea în care petentului i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile (cu referire la susţinerile procurorului privind lipsa calităţii ştiinţifice a lucrărilor publicate, lipsa dovezilor că ar fi fost redactate în detenţie, privind împrejurarea că petentul ar fi „un profitor al unor carenţe legislative” etc.), instanţa reaminteşte că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparţine exclusiv administraţiei penitenciarului", se precizează în motivare.

"Cu privire la celelalte două condiţii ale liberării condiţionate, stăruinţa în muncă şi disciplina condamnatului, din caracterizarea comportamentului petentului în perioada analizată a executării pedepsei, instanţa reţine că deţinutul a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine corespunzătoare normelor instituţionale, a participat la diverse concursuri tematice, conferinţe şi activităţi sportive, artistice şi religioase, având un total de 1882 de credite", mai explică magistraţii.

În ceea ce priveşte neacoperirea despăgubirilor, judecătorii susţin că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.

"Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc", explică magistraţii în motivare.

În ceea ce priveşte executarea pedepsei în regim de detenţie închis, magistraţii precizează că acest aspect nu are relevanţă, mai ales în condiţiile în care "apărătorul petentului a subliniat că petentul a solicitat menţinerea acestui regim de executare, pentru siguranţa sa în penitenciar."

"Pentru aceste considerente, având în vedere comportamentul petentului în detenţie, astfel cum a fost analizat anterior, dar şi vârsta şi starea de sănătate a acestuia (pentru care s-au depus mai multe documente medicale), instanţa apreciază că este întemeiată cererea sa de liberare condiţionată", concluzionează Judecătoria Sectorului 5.

Pe 8 iunie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au luat decizia de a admite cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu, condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Decizia nu a fost definitivă. Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, însă, chiar şi în aceste condiţii, fostul senator s-a adresat judecătorilor.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

Fostul senator este judecat şi în dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS, cauza fiind aproape de o sentinţă finală.

CiteȘte mai mult pe RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu trebuie eliberat varanul ! Nuuu..... !!
1
0
Merita mai mult.
2
0
Si i-a rugat si Dragnea pe judecatori sa il elibereze ca nu mai are sponsori.
3
0
varanul asta-i neam cu fat frumos,crestea int-o zi cat altii-n sapte,daca tine ritmul o mierleste repede v-a ramane cu credite nefolosite
2
0
trebuie impuscat in cap. Asta este excrocul care a furat banii poporului de la Crescent !
4
0
nu ati aflat ca nu exista prejudiciu ? este doar cel creat .....de basescu si pus in spate lui voiculescu .
2
2
Nicolae, nu sunt prosti ci inculti.
0
3
Mai Mircea Badea,si Gidea sinteti pregatiti sa-l spalati la cur PE hoitul de Voiculescu,si dupa ,sa-i sugeti p..A CA altfel nu VA mai tine PE post si sa VA plateasca ASA ,aveti grija can o sa VI se toceasca genunchi de atita stat sub masa la voiculescu,si Inca ceva Mircea Badea ai grija sa nui pui si lu voiculescu inalcool prafurile albe cell inghiti tu inainte de intrare in direct,
4
3
Ba nicolae tu esti de fapt dana grecu si ti se invart ochii in cap de prostie
4
3
Multi prosti pe aici...
3
5
Abia dupa recuperarea prejudiciului trebuie luata in calcul eliberarea conditionata.Au ajuns la buget cele cca. 60 mil. euro? Nu.Atunci hai pa!
8
4
trebuie toti asasinati judecatorii, procurorii, avocatii si la final astuia dat foc
9
6
linsat si asasinat merita daca legea e prea permisiva
9
4
Tocmai a pregatit mircea badea petrecerea de eliberare a varanului si astia il baga iar la bulau intr-un alt dosar
11
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102