REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

MTIC: România a finalizat procesul de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală

MTIC: România a finalizat procesul de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală

Replica API 2 iulie 2020 | 00:00 1042

Implementarea proiectului Televiziunii Digitale în România a fost finalizată, astfel încât toate canalele Societăţii Române de Televiziune (SRTV) vor fi disponibile integral în regim digital pe tot teritoriul ţării, începând din luna iulie, informează Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, proiectul de implementare a Televiziunii Digitale în România a constat în instalarea şi punerea în funcţiune a 228 echipamente de emisie DVB-T2, în tot atâtea locaţii, pe tot teritoriul ţării, cu puteri cuprinse între 10W şi 5kW, împreună cu instalaţiile şi echipamentele lor conexe precum şi a 161 noi sisteme radiante UHF pentru respectivele transmisii DVB-T2.

"Mă bucur să anunţ implementarea acestui proiect şi lansarea sa pentru telespectatorii din România. Vom oferi calitate în casele tuturor românilor dar şi o nouă perspectivă de dezvoltare pentru Televiziunea Română. Lista de canale va conţine următoarele posturi de emisie ale Societăţii Romane de Televiziune - SRTV: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Târgu Mureş, TVR Timişoara", a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Acest proiect a fost realizat aproape integral pe tehnologiile celor doi mari producători mondiali din domeniu, respectiv GatesAir (SUA) şi Rhode&Schwarz (Germania), precizează ministerul de resort.

"După o perioadă de test de şase luni în care transmisia canalelor SRTV va funcţiona în paralel, atât digital, cât şi analog, transmisia analogică va fi întreruptă complet şi frecvenţele aferente acestora vor fi eliberate şi puse la dispoziţia ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, n.r.) pentru valorificarea lor ulterioară. Noi resurse pentru a creşte bugetul de stat. Vom lansa curând şi proiectul pentru Radio Digital", a subliniat Dragoş Preda, secretar de stat pentru comunicaţii electronice.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (Radiocom) este lider în domeniul broadcastingului (difuzarea şi transportul terestru al programelor radio şi TV), dar şi un important furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice în România.

Digital Video Broadcasting Project (DVB) este un consorţiu ce reuneşte peste 250 de posturi, producători, operatori de reţea, furnizori de software şi organisme de reglementare din peste 35 de ţări, stabilit în vederea dezvoltării unor standarde deschise pentru furnizarea serviciilor digitale de televiziune, multimedia şi date.

Misiunea principală a organizaţiei DVB a fost de a dezvolta si accepta specificaţiile şi standardele europene pentru sisteme media, care sunt apoi transmise Comitetului Tehnic Comun EBU/CENELEC/ETSI, pentru aprobare. Specificaţiile sunt standardizate formal de CENELEC sau, în majoritatea cazurilor, de ETSI (Institutul European al Standardelor de Telecomunicaţii).

Standardele includ: TV satelit (DVB-S şi DVB-S2), TV prin cablu (DVB-C) şi TV terestru (DVB-T şi DVB-T2).

Prima ţară din Europa care a început oficial transmisia DVB-T2 a fost Marea Britanie, în anul 2012.

România a început, la data de 17 iunie 2015, tranziţia la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - Radiocom anunţând că demarează etapa de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Guvernul a aprobat, pe 10 iunie 2015, o Ordonanţă de Urgenţă care conţine măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218