REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mugur Isrărescu, AVERTISMENT pentru Guvern: scenariu NEGRU pentru români

Mugur Isrărescu, AVERTISMENT pentru Guvern: scenariu NEGRU pentru români

Replica API 9 noiembrie 2018 | 00:11 427

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a explicat, joi, de ce, în următoarea perioadă, un risc ridicat de creștere a inflației îl reprezintă condițiile de pe piața muncii, potrivit stiripesurse.ro

„Dacă vor fi exagerate, depinde la ce te gândești, când folosești cuvântul exagerat - care este grupa de personal bugetar, ce pondere au în total cheltuieli bugetare, cum le compensezi -, vor împinge și mai mult prețurile în sus. Cam acestea sunt riscurile, dar, mai întâi să le vedem (n.red. - majorările salariale anunțate pentru bugetari, anul viitor)”, a subliniat Mugur Isărescu, joi, la prezentarea „Raportul asupra inflației”, ediția noiembrie 2018.

Guvernatorul BNR a mai susținut că doi factori importanți influențează majorarea salariilor în România: necorelarea dintre calificările disponibile pentru potențiali angajați și cele de care au nevoie companiile.

„Piața muncii rămâne tensionată. Este o preocupare pentru noi, cred că este o preocupare pentru toți din această țară, și pentru oamenii de afaceri, sectorul corporatist, întreprinderi mici și mijlocii, și pentru factorii decizionali. Tensiunile de pe piața muncii pot fi ele elemente de împingere a salarilor în plus, dincolo de creșterea de productivitate. Aceasta este o chestiune, care trebuie să ne preocupe. Sunt legate și de migrație, dar nu numai. Indicatorul din dreapta ne mai arată, că avem un indicator de necorelare a calificărilor de pe piața muncii destul de îngrijorător. Nu se corelează calificările cu necesitățile angajatorilor și aceasta alimentează ritmul infernal de creștere a salariilor”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul a reamintit că a afirmat, recent, că, din cauza migrației, România este într-o situație dilematică.

„Chiar dacă nu s-ar majora salariul minim sau n-ar interveni Guvernul în acest sens, tensiunile de pe piața muncii, pe cele două paliere – că există o lipsă generală de forță de muncă, adică migrație, și diferențe salariale dintre noi și cei unde migrează forța de muncă și doi, datorită necorelării, oferta de piața muncii nu este corelată cu cererea. Două probleme structurale. Este posibil să avem abateri de la corelația la care ținem, cea între productivitate și salariale, determinată de presiunile de pe piața muncii, nu numai din majorarea salariului minim”, a detaliat Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că, în aceste condiții, este înțelept să nu fie agravată situația. „Comentariul meu se oprește aici. Discutați cu oricare angajator - are probleme și cu salariul minim și cu forța de muncă”, a mai spus Isărescu.

În acest context, reprezentantul Băncii centrale a descris că negocierile dintre companii și angajații care au plecat în străinătate sunt tensionate și că, în ciuda unor salarii propuse mai ridicate decât cel minim, aceștia tot nu se reîntorc. „Problema aceasta structurală nici nu știu de unde să o apuc. (...) Nici nu știu cum este mai bine”, a concluzionat Isărescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
jidanescu si cu sobolanul din spate vasilescu,de altfel tot jidan au supt toata vlaga acestei tari ajutati desigur de cozile de topor dracnea,proasta lui zapacitu ,porcul de stroe care i-i sug taragotul lui netaniahu,muiepesede
4
1
Ai tronat destul la BNR, gata, uita-te in ce hal a ajuns tara din cauza ta!
5
0
Isarescu este platit exagerat de mult de banci.In regula ,omul isi face treaba,mai ales cand se baga acolo unde habar nu are dar media il ia drept ,,guru''. Isarescu are cunostinte de economie ,studii si competente fix cat un elev de liceu,cat de cat bine meditate si cam atat.Gagiul apara interesele bancii,nu are nimic in comun cu interesele firmelor,oamenilor,el vrea bani multi imediat,cat mai traieste pentru angajator,ca sa aiba ce lasa urmasilor pe linie familiala,nu ca mostenire nationala. Tipul are functie mare,nu si capacitate pe masura functiei,asta nu vad prostovanii!!!
5
0
Propun ca BNR sa treaca in subordinea lui Dragnea si Tariceanu !--Atunci sa vezi cum au grija de finantele tarii !
4
0
de fapt jidanescu-i seful ceilalalti adica iohanus,dracnea,moliceanu se rotesc mai ceva ca si palele unei eoliene pe cand jidanu nu,parca l-a fatat masa in banca basca face ce vrea muschiul lui,a expatriat rezerva nationala numai el stie unde lasand leul fara nici o acoperire
5
0
l-am vazut cum spunea ca e inflatie din cauza salariilor, dar altele nu le vede, cica s-au scumpit fructele pai normal daca tu ai umflat euro, doar 80 la suta din fructe vin de afara si uite asa producatorul roman moare
7
0
Taiati ORBILOR PENSIILE SPECIALE si toate ,,specialitatile" pe care le dati godacilor psd! Astia mananca tot bugetul tarii. Oamenilor cinstiti care au muncit toata viata si au pensii de kkt ii prostiti cu latrina 3 si Romania tv pentru nici doi bani, in timp ce pensile speciale ruineaza tara si ne distrug pe toti! Ingroapa Romania toata.
9
1
sa mai zica ceva si el
5
1
Izdarescu e finalul: "nici nu stiu de unde s-o apuc... nici nu stiu cum este mai bine". Si asta e cel care va umbla in portofel...
9
1
Si uite asa Itzarescu vede roadele muncii sale: pustiirea Romaniei.
11
2
nici nu se vor mai intoarce vreodata. angajati din afara EU, singura solutie.
7
3
e bine ca s-au desteptat angajatii, e clar ca nu mai accepta slujbe pe 2 lei
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614