REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Munca la negru este în creştere cu 50% faţă de anul trecut. Pleşu: Acţionăm în permanenţă, ziua şi noaptea

Munca la negru este în creştere cu 50% faţă de anul trecut. Pleşu: Acţionăm în permanenţă, ziua şi noaptea

Replica API 20 iulie 2013 | 00:00 134

Legislaţia muncii, încălcată flagrant la Constanţa

Legislaţia muncii, încălcată flagrant la Constanţa

Munca la negru a reprezentat în fiecare an o problemă de luat în seamă, mai ales în timpul sezonului estival, atunci când oferta este extrem de mare. De faptul că minorii nu cunosc legea se folosesc mai multe societăţi, care ajung să încalce legea pentru a obţine un profit cât mai mare. O astfel de societate a ajuns în atenţia autorităţilor pentru că nu respecta regimul de muncă al minorilor, adică lucrau peste 6 ore/zi, dar şi în timpul nopţii. De asemenea, societatea în cauză, care a fost amendată cu 50.000 lei, nu avea transmise 29 de persoane în programul Revisal. Tiberiu Pleşu, inspector-şef adjunct pe Relaţii de Muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa a vorbit în cadrul unui interviu despre situaţia muncii la negru şi cum se încearcă combaterea acesteia, însă a lămurit şi anumite aspecte interpretabile din legislaţia muncii.

Reporter: Comparativ cu anul trecut, munca la negru este în creştere?

Tiberiu Pleşu: Până acum, în luna iunie am avut aproximativ 150 de persoane care lucrau la negru, faţă de luna iunie a anului trecut, când au fost înregistrate până în 100 de cazuri.

Rep.: Cum încearcă ITM Constanţa să combată munca la negru?

T.P.: Prin acţiuni de control, acum este demarată campania la nivel naţional, de la 1 iulie până la 1 septembrie, împreună cu aproximativ 40 de inspectori facem acţiuni de tot litoralul românesc, de la Vama Veche până la Năvodari. Acţionăm în permanenţă, ziua şi noaptea, 4-5 controale de fiecare echipă pe zi, pentru a diminua acest flagel, munca la negru. S-ar putea să mai primim ceva întăriri săptămâna viitoare de la Bucureşti, din ţară.

Rep.: Se pot încheia contracte de muncă cu timp de lucru 8 ore/lună?

T.P.: Nu, contractul de muncă se încheie cu un anumit număr de ore pe zi, dar nu se face pe lună, pe an. Sunt tipuri de contracte numite cu timp parţial, de la minim 2 ore, până la 6 ore. Contractele pot fi pe o perioadă determinată sau nedeterminată.

Rep.: Poate intra în concediu de creştere a copilului, o salariată care are vechime de 1 an de zile, dar pe contract de 2-4 ore/zi?

T.P.: Nu cred, vechimea trebuie să fie completă, trebuie să fie 8 ore. Dacă este part-time, atunci şi celelalte drepturi tot part-time sunt. Toate aceste drepturi se acordă la timpul efectiv lucrat, indiferent de tipul contractului.

Rep.: Firmele care lucrează cu salariaţi pe timpul nopţii trebuie să informeze de acest lucru ITM-ul?

T.P.: Da, trebuie să informeze cu o adresă scrisă către ITM, la Serviciul de Relaţii şi Securitate. Pentru orele de noapte, între 22.00 şi 06.00, trebuie să plătească un spor de 25% sau să lucreze cu o oră mai puţin, aşa prevede Codul Muncii.

Rep.: La angajare trebuie să solicităm adeverinţă apt de muncă sau fişa de aptitudine?

T.P.: Este obligatoriu certificatul medical, prevăzut în Codul Muncii şi fişa de aptitudine în CSM.

Rep.: Cum trebuie evidenţiate în pontaj orele de noapte şi cele suplimentare şi cum se plătesc ele?

T.P.: Orele suplimentare se evidenţiază în evidenţa zilnică şi în pontaje, se plătesc fie cu timp liber în următoarele 60 de zile, fie plăteşte dublu dacă nu se poate acorda liber în următoarele 60 de zile. La fel şi orele de noapte, se evidenţiază separat, trebuie să aibă minim trei ore lucrate pentru a fi

Rep.: Ce trebuie să cuprindă dosarul de personal al unui salariat? Inclusiv rapoarte din revisal?

T.P.: Obligaţia angajatorului este să încheie contract individual de muncă cu o zi înainte de a începe activitatea şi tot în acelaşi zi să-l transmită în revisal, la registrul general de evidenţă a salariaţilor. În revisal se transmit nişte elemente din contractul individual de muncă. În hotărârea 500 a Guvernului se stabileşte clar ce anume trebuie să se treacă în registrul acesta de evidenţă, iar fiecare salariat are la angajator un dosar de personal în care are toate elementele: diplomă, contract individual de muncă, certificatul medical, calificări şi toate celelalte elemente.

Rep.: Care sunt actele care trebuie prezentate la ITM la un control cu tematica - munca la negru?

T.P.: Contractul individual de muncă a salariatului, extras din registrul de evidenţă a salariaţilor, foile colective de prezenţă, să vedem timpul de muncă şi orele suplimentare.

Rep.: Trebuie făcute acte adiţionale sau decizii colective la modificarea salariului minim începând cu 1 iulie a.c.?

T.P.: Orice modificare a contractului individual şi creştere de salariu este prim-act adiţional la contract şi transmis în revisal.

Rep.: De ce ITM Constanţa solicită ca aplicaţia revisal să se afle numai în calculatorul unităţii şi nu a firmei prestatoare de servicii?

T.P.: Legea aşa a stabilit, că registrul de evidenţă a salariaţilor se păstrează la angajator. Cum şi în ce mod este problema fiecăruia. Firmele prestatoare sunt cele cu care colaborează, dar asta nu înseamnă că trebuie să-şi ţină toate documentele acolo. Aşa prevede legea.

Rep.: Este legal să treci în registrul de zilieri pe cei care lucrează pe plajă la sezlonguri, cei care debarasează mese pe terase, cameristele care fac curăţenie la hoteluri, cei ce încasează bilete la jocurile de copii din satul de vacanţă?

T.P.: În legea 52 privind persoanele care muncesc ca zilieri, se specifică faptul că sunt domenii unde se pot desfăşura astfel de activităţi: în agricultură, în zootehnie, printre care manipulări mărfuri şi curăţenie. Dacă angajatorul respectiv are ca obiect de activitate aşa ceva, curăţenie la clădiri, instituţii, acţiuni ocazionale, atunci poate să desfăşoare pe registrul de evidenţă.

Rep.: Pontajele trebuie ţinute pe fiecare punct de lucru?

T.P.: Evidenţa zilnică este una, pontajul este alta şi trebuie ţinute la punctul de lucru respectiv, cu activitatea care o desfăşoară fiecare.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614