REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Muncitori români în Spania, neplătiți și amenințați cu evacuarea

Muncitori români în Spania, neplătiți și amenințați cu evacuarea

Replica API 26 mai 2020 | 00:00 4663

Situație incredibilă prin care trec mai mulți muncitori români în Spania. Pentru că au avut "tupeul" să refuze munca în condiții de nesiguranță, românii nu și-au mai primit salariul și sunt la un pas de evacuare, deși legea nu permite acest lucru. Firma din Spania beneficiază de tot sprijinul companiei de recrutare ARKA, din București, prin intermediul căreia muncitorii români au plecat din țară. Românii au luat legătura inclusiv cu Consulatul Românei din zonă, însă fără niciun succes.

"Suntem captivi aici"

Doi muncitori plecați la muncă în orașul Los Yébenes, situat în provincia Toledo din Spania, ne-au adus în atenție o serie de nereguli ale companiei spaniole pentru care lucrează, fără a primi niciun suport din partea agenției de recrutare ARKA. Sudori de meserie, din Tulcea și Ialomița, Marian Racoviță și Marian Diaconescu sunt în acest moment captivi în Spania, fără posibilitatea de a se întoarce acasă.

Marian Racoviță (click pe imagine)

"Am plecat printr-un contract semnat cu agenția ARKA din București, care colaborează cu firma FAMMSA din Spania. În momentul în care renunți, banii pe care îi ai de primit nu-i mai vezi. Acest lucru se știe pentru că prin această situație trec mai mulți oameni. Sunt restanțe salariale neplătite, diferă de la persoană la persoană. Eu am de încasat aproape 2.000 de euro. Am încercat să stăm de vorbă cu cei de la agenția de recrutare, cu cei de la firma la care am lucrat, însă ne pasează de la un operator la altul și problema tot nu se rezolvă. Am luat legătura cu consulatul român din Spania, dar tot nu putem reveni în țară. Prețul biletelor este foarte scump, noi nu avem bani și suntem practic captivi aici.", ne-a declarat Marian Racoviță, sudor din Tulcea, aflat la muncă în Spania.

În prag de evacuare, fără salariile primite

În aceeași situație s-ar afla mai mulți români din Spania. Cei doi sudează transformatoare electrice , iar munca se desfășoară în hală. Acum se află în situația de a fi la un prag de evacuare și fără posibilitatea de a se întoarce în țară. Mariana Popescu, coordonatoarea firmei ARKA ce a facilitat plecarea românilor în Spania, este tocmai cea care îi amenință pe cei doi cu evacuarea, deși ea se află în România.

"Am renunțat să mai muncim pentru cu nu erau respectate condițiile de muncă, nemaivorbind de măsurile de siguranță împotriva infectărilor, nici nu se punea problema să existe așa ceva. Am lucrat în condiții improprii și fără să luăm medicamente la câteva zile nu am fi rezistat, pentru că lucram în curent. Motivul pentru care am renunțat la muncă a fost acela că ne obliga angajatorul să punem mai multe piese una peste alta, fiecare piesă cântărind peste 70 de kilograme. Siguranța este zero. În plus, ne-au amenințat să părăsim casa, că ne vor da afară în stradă.", afirmă Marian Diaconescu, sudor din județul Ialomița, aflat la muncă în Spania.

Acuzații de fals în înscrisuri

Muncitorii români acuză firma ARKA că a apelat la un artificiu de domeniu penalului, printr-un fals în înscrisuri, trimis unuia dintre ei. În documentul afișat se poate observa că nu există nicio semnătură oficială. Cu toate că au încercat să îi păcălească prin această foaie că au plătit o parte a restanțelor către muncitori, în realitate aceștia nu au primit niciun ban. Mariana Popescu, coordonatoare a firmei de recrutare ARKA, nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu aceste acuzații.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pozela sant facute la FAMSA eu am lucrat acolo nu e nimic din ce ziceti aici probabil nu s-au descurcat la executia sudurilor fiind tabla foarte subtire si sudurile fiind controlate cu lichide penetrante e imposibil ca in FAMSA sa fie conditii de munca nesigura nici vorba de asa ceva in rest celelalte probleme mentionate ale acextor sudori nu cunosc deoarece pe mine m-au transferat in zaragoza si nu am lucrat impreuna cu ei desii mie greu sa cred ca ei au fost corecti pt ca smb au platit salarile la timp bani de conncediu 3 vacante pe an nu e nimic ce spuneti voi
0
0
O sa mai gaseasca sudori pesste 2000 de anii
2
0
ce-i ma , tara esti tu ? doar tu platesti taxe in tara asta ? vezi-ti ma de pensia de securist , nu mai manca rahat online .banuiesc ca ai platit si ditamai taxele , de esti asa de ofuscat .
1
1
In alte tari ca:Franta,Germania,Olanda,Grecia etc daca muncitori apeleaza la consuli in cazuri asemanatoare astia se implica si merg pana la capat pt.ca sa afle adevarul,dar asta este baieti sunteti romani,aveti ghinion. Altfel cand vedem problemele astea pe care le au uni romani plecati la munca in strainatate si cu toate greutatile astea muncitori romani tot pe patroni straini ii prefera,asta spune multe despre majoritatea patronilor din Romania
2
1
Salut am lucrat cu aceiasi firma la Fammsa nu am avut nici cea mai mica pblema cu banii probabil a-ti plecat fara preaviz Toti baietii care au plecat cu preaviz din cate am vorbit cu ei si-au luat banii sigur a-ti corespuns profesional? Pentru ca erau pretentii f oarte mari acolo si ma gandesc ca de asta a-ti ales sa plecati. Eu lucrez cu SMB Bucuresti de 2 ani si nau avut nici macar o intarziere cu banii au fost foarte corecti pana in prezent
2
0
..dle..Fane...sincer din partea mea aveti nota 10 cu felicitari...sunt un roman care muncesc de circa 50 ani..pe bani...asa cum mi s-au dat...niciodata n-am pus conditii..de la 18 ani,am plecat la munca..in tara mea...niciodata nu m-am KAKAT pe mine ca: nu-s bani...ca nu-i bine...ca nu fac nimic si trebuie sa fiu platit...acesti golani..s-au invatat sa frece pisoiul la kir...si sa ia mii de euro...stiu pe unii care nu stiu sa scrie...dar banii pot sa-i socotesca...pleaca din tara poate tine,sa nu faca nimic,sa fure...etc...
8
3
De ce ar trebui sa va ajute statul roman? Romanii care platesc impozite in tara nu sunt de acord ca voi sa beneficiati de servicii pentru care nu platiti nimic derbedeilor.
4
7
Nu suntem sclavii nimanui !
5
5
Pentru gig esti balbait ?Ca nu am inteles nimic din comenatiul tau.
3
0
Las' ca angajatorii din Romania se poarta ca cururile fata de angajatii romani,ca sa nu mai vorbim de cei straini si in plus fata de comportamentul de jivine platesc si extrem de prost. Oare de ce au plecat peste cinci milioane de romani din tara?
5
2
diasporaaaa
2
4
munci rentabile si folositoare societatii, daca mai gasiti ceva!!!
2
0
banprostajilor,daca v.au dat tzeapa odata si hunati primit banii,ce maimvreti,samva dea si a doua,a treia oara?aveti de lucrru in tulcea,la vard,ati vrut mai multi baji si ati luat praful de pe toba.Aa va trebuie mercenarilor,lucrati gratis ptr altii si votati pesedeul care v.a dat afara din tara,mirlandezilor!
6
7

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367