REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Muncitorii firmelor care reabilitează falezele, somn de voie în timpul zilei!

Muncitorii firmelor care reabilitează falezele, somn de voie în timpul zilei!

Replica API 20 august 2011 | 00:00 102

Pe litoralul românesc,

Pe litoralul românesc,

Când nu ară plaja ziua în amiaza mare, cu turişti cu tot pe cearşafuri, tractoriştii de la Apele Române sforăie în front. Leşinaţi de căldură, angajaţii firmelor care lucrează pentru reabilitarea falezelor de pe litoral au fost surprinşi în decursul zilei de vineri dimineaţă tolăniţi într-un camion, cu picioarele pe volan. Imaginea "idilică" a fost însă cenzurată de reprezentanţii instituţiei conduse de Marian Mitrea, care invitaseră presa la o plimbare de-a lungul falezelor, pentru a exemplifica stadiul lucrărilor de reabilitare. Pur şi simplu, purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton, nu a vrut să oprească maşina în care se aflau reprezentanţii mass-media pentru a fotografia/filma cum dorm muncitorii! Ulterior, purtătorul de cuvânt al ABADL a ţinut să sublinieze că cei care dormeau nu sunt angajaţi ai instituţiei, ci ai firmelor contractate să reabiliteze faleze. "Dacă termină la timp lucrările, este treaba lor cum îşi gestionează orele de lucru", a spus Anton, care a mai opinat că este posibil ca adormiţii să fie angajaţi ai Argus.

Lucrările la proiectul pentru reabilitarea falezelor de pe litoral şi stoparea eroziunii se preconizează că vor lua sfârşit în anul 2013, cel puţin aşa afirmă Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea- Litoral. Deşi chiar el le-a propus jurnaliştilor să îi ducă în staţiunile unde se fac lucrările pentru a le oferi detalii de la faţa locului, respectiv de la Costineşti-zona Epava, Tuzla-Far şi Eforie Sud, în teren situaţia nu era una tocmai roz. Spunem asta având în vedere că dacă la Costineşti, la ora 11.00, muncitorii dormeau, la Tuzla sau la Eforie nu era picior de om al muncii. Cătălin Anton a specificat însă că: "Atâta timp cât lucrările vor fi gata la timpul stabilit, controalele de rutină în ceea ce priveşte progresul lucrărilor efectuându-se periodic, nu contează ce fac muncitorii". Reacţia lui Cătălin Anton a stârnit controverse în rândul reprezentanţilor mass-media, întrucât vorbim despre un proiect amplu, care implică un buget de nici mai mult nici mai puţin de 52 de milioane de euro, şi care este departe de a fi finalizat, deşi lucrările au început încă din 2009. Lucrările constau în amenajarea unor straturi de piatră care stabilizează faleza. Însă, conform purtătorului de cuvânt Cătălin Anton, lucrările sunt gata în proporţie de 50-70%. Spre exemplu, la Costineşti, porţiunea de plajă unde încă se lucrează este cea mai mare, din cei 4,2 kilometri care trebuie consolidaţi operaţiunile au fost încheiate pe o suprafaţă de 2,48 de kilometri, iar suma investită ajunge la aproximativ 40 de milioane de euro, faleza fiind gata în proporţie de 60%, deşi cu ochiul liber nu se observă mari schimbări. "Este cea mai amplă lucrare de infrastructură pe zona costieră care s-a făcut după anul 1990. Discutăm de o investiţie de peste 50 de milioane de euro făcută de Guvernul României. Suntem în proces de reabilitare a falezelor, pe zona Costineşti s-a ajuns la 60 la sută, iar pe celelalte zone sunt în jur de 50 la sută. Termenul de finalizare al acestor lucrări este 2013", a afirmat Cătălin Anton.De asemenea, Cătalin Anton susţine că dacă nu înaintau lucrările la Tuzla -Far, faleza era în pericol să se prăbuşească. Anul viitor atenţia se îndreaptă către un proiect mult mai costisitor, proiect ce priveşte amenajarea plajelor din Mamaia, Vama Veche şi 2 Mai . Dacă ţinem cont de faptul că an de an plaja se micşorează cu 2 cm din cauza eroziunii, conform spuselor lui Cătălin Anton, lucrările ar trebui începute cât mai repede cu putinţă. Pentru acest proiect suma necesară este de 150 de milioane de euro.

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367