REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Muntenegru: Mii de protestatari au cerut sâmbătă demisia preşedintelui Milo Djukanovic

Muntenegru: Mii de protestatari au cerut sâmbătă demisia preşedintelui Milo Djukanovic

Replica API 18 martie 2019 | 00:00 330

Mii de muntenegreni au demonstrat sâmbătă la Podgoriţa cerând demisia preşedintelui Milo Djukanovic şi a guvernului, pe care îi acuză de abuz în serviciu, corupţie şi clientelism, acesta fiind al cincilea protest organizat în ultimele două luni, informează Reuters.

Mulţimi de protestatari conduse de activişti civici şi studenţi au mărşăluit prin centrul capitalei scandând lozinci precum "Milo hoţ" sau "Noi suntem statul".

Protestele au fost declanşate după ce Dusko Knezevic, om de afaceri şi fost aliat al lui Djukanovic, l-a acuzat pe şeful statului aflat la putere de foarte mult timp, precum şi formaţiunea sa politică, Partidul Democratic al Socialiştilor (DPS), de abuz în serviciu şi înţelegeri financiare obscure.

Atât Djukanovic cât şi DPS au negat acuzaţiile dar au declarat că protestele sunt legitime atât timp cât nu devin violente.

"Vrem schimbări şi, după 30 de ani, cred că fiecare cetăţean înţelege ... că ultimul dictator trebuie să plece", a declarat protestatara Ana Vujosevic, de 45 de ani, din Podgoriţa.

Protestatarii au declarat că doresc ca partidele de opoziţie să se ţină departe de aceste mitinguri, conform opiniei exprimate de unul din liderii protestelor, activistul civic Dzemal Perovic, care a invocat certurile frecvente din cadrul opoziţiei şi neîncrederea populaţiei în formaţiunile care o reprezintă.

Procurorii muntenegreni l-au acuzat pe Knezevic de fraudă şi spălare de bani şi au emis un mandat de arestare internaţional pe numele bancherului care a fugit în Marea Britanie. Knezevic a declarat că urmează să aducă dovezi suplimentare despre presupusa corupţie la nivel înalt a preşedintelui Djukanovic şi a aliaţilor săi.

În vârstă de 57 de ani, Milo Djukanovic se află de trei decenii în fruntea micului stat adriatic cu o populaţie de 650.000 de locuitori, în calitate de prim-ministru sau de preşedinte.

Muntenegru este membru al NATO şi candidat la aderarea la UE. Înaintea aderării, Muntenegru trebuie să elimine mai întâi crima organizată, corupţia, clientelismul şi birocraţia.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rusii continua sa isi bage coada in Muntenegru.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920