REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Muntmark luminează străzile din Medgidia. Din ce în ce mai multe instituţii din Constanţa renunţă la serviciile ENEL

Muntmark luminează străzile din Medgidia. Din ce în ce mai multe instituţii din Constanţa renunţă la serviciile ENEL

Replica API 4 august 2014 | 00:00 215

Dacă tot s-au supărat ca văcarul pe satul România şi vor să plece,

Dacă tot s-au supărat ca văcarul pe satul România şi vor să plece,

Nu mai puţin de 11 firme s-au înscris în cursa pentru contractul de iluminat public al străzilor din Medgidia, după ce municipalitatea de aici a decis, pentru al cincilea an consecutiv, să cumpere energie de la bursă. Numele câştigătoarei este foarte cunoscut în domeniul energiei eoliene, iar Medgidia confirmă astfel un trend din ultimii ani, când din ce în ce mai multe instituţii din judeţul Constanţa, fie că vorbim de primării, spitale sau companii de stat, au renunţat la colaborarea cu ENEL, preferând alţi furnizori de pe piaţa energetică. Per total, italienii au pierdut în acest mod contracte de milioane de euro, bani pe care au avut însă grijă să-i recupereze cu japca, umflând facturile unei bune părţi din populaţia României, care nu-şi permite "luxul" de a merge să-şi cumpere energie mai ieftină, de la bursă.

Pe 22.07.2014, Primăria Medgidia a atribuit contractul privind achiziţia de energie electrică în calitate de consumator eligibil la 23 de puncte de consum, respectiv pentru iluminatul public stradal, firmei Monsson Energy Trading SRL, din Constanţa. Durata contractului este de 18 luni, iar valoarea sa a coincis cu cea maximă avansată de primărie, adică 1.170.000 lei, fără TVA. Monsson Energy Trading este deţinută de Andrei Muntmark, fiul lui Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte eoliene din România. Firma a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 56.349.852 lei şi un profit net de 3.884.364 lei, cu 12 angajaţi. Anterior contractului cu Monsson, Medgidia a cumpărat energie, tot prin bursă, de la Tinmar Ind SA din Bucureşti, cel mai mare trader privat de energie din România, pe baza unui contract din 2012, în valoare de 1,6 milioane de lei, valabil 16 luni, dar 66 de puncte de consum stradale. Tot în Medgidia, spitalul municipal cumpără, de asemenea, energie electrică de la bursă din 2011, managerul unităţii, Stere Buşu, declarând la un moment dat, pentru "Replica", faptul că renunţarea la serviciile ENEL şi decizia de a achiziţiona de pe piaţă a dus la economii lunare de peste 50 milioane de lei vechi, bani care au mers pe achiziţia de medicamente sau alte necesităţi ale spitalului. La fel procedează şi Spitalul Mangalia, care de doi ani a reziliat contractul cu ENEL şi cumpără tot de pe bursă, şi în acest caz economiile fiind substanţiale, după cum declara managerul Liviu Mocanu- cel puţin 800 de milioane de lei vechi, care vor merge pentru medicamente. Exemplul celor două unităţi a fost preluat de Spitalul Militar şi Spitalul Clinic CF Constanţa, Spitalul Balneo din Eforie Nord, care au "extirpat" contractul cu ENEL în favoarea altui furnizor, ales de pe bursă. Revenind la administraţiile locale, trebuie spus că nu numai Medgidia face economii serioase prin renunţarea la ENEL, aceleaşi decizii sănătoase fiind luate de primăriile din Mereni, Comana şi Eforie. Cât despre companiile de stat, achiziţia de energie de pe bursă, în detrimentul ENEL, a devenit chiar o regulă, Portul Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, CFR Constanţa, Radionav etc., încheind în ultimii ani contracte în valoare totală de zeci de milioane de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367