REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Murad, supărat pe autorităţile locale: "Plătesc taxă şi gazonul este tot uscat"

Murad, supărat pe autorităţile locale: "Plătesc taxă şi gazonul este tot uscat"

Replica API 10 august 2011 | 00:00 143

Hotelierii, în dezacord cu noua lege a turismului

Hotelierii, în dezacord cu noua lege a turismului

Patronatele nu agreează ultima formă a proiectului privind Legea Turismului. Ei spun că proiectul înaintat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) către Parlament nu este acelaşi la care au lucrat în ultimii ani. Hotelierii sunt nemulţumiţi şi de taxa hotelieră, care nu se întoarce în sistem, de sistemul de irigaţii şi multe alte aspecte.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, organizată la complexul Phoenicia Resort Mamaia, că nu este de acord cu mai multe amendamente stipulate-n noul proiect de lege. "Un amendament care apare acum prevede obligarea hotelierilor să-şi deschidă şi să-şi închidă unităţile la o anumită dată. Eu cred că nu ne poate obliga statul pe investiţia noastră, pe creditul nostru, pe managementul propriu, să deschidem cu forţa", a declarat Martin. Ea a mai spus că în acest proiect nu se mai regăsesc capitolele legate de turismul balnear, de agroturism sau de turismul montan. "Singurul care a rămas este cel legat de litoral. De ce a fost menţinut acesta? Ministrul Udrea ne-a răspuns că acordă o atenţie deosebită litoralului. Acest răspuns este o jignire la adresa noastră. Numai noi ştim câtă atenţie am primit în ultimii ani din partea MDTR", a arătat Corina Martin. Pentru că nu sunt de acord cu prevederile noii legi, proiectul se va întoarce la minister pentru a fi regândit. "Oricum, la cum decurg lucrurile la acest moment, este clar că nu vom avea o lege a turismului începând cu luna viitoare, aşa cum susţin reprezentanţii Guvernului", a completat ea. În cel mai fericit caz, legea turismului va fi finalizată, cel mai devreme, la sfârşitul anului.

Hotelierii vor ca plajele să fie administrate de autorităţile locale

Conform noii legi a turismului, plaja ar trebui să treacă în administrarea hotelierilor, însă patronatele vor ca ele să treacă la autorităţile locale. Problema este că nu beneficiază de susţinere din partea MDRT. "Ministrul Elena Udrea ne-a transmis că este de acord ca plaja să treacă la autorităţile locale, dar, pe de altă parte ne-a spus că ele se află la Ministerul Mediului. În final, singurii care au de suferit de pe urma unei astfel de atitudini sunt turiştii", a precizat Martin. La rândul său, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad s-a declarat nemulţumit de taxa hotelieră. "Când am început investiţia la Phoenicia, taxa era 2%, apoi au mărit-o la 5%. Este un abuz, pentru că asta înseamnă mai mult de 35% din profit. Ar fi bine ca aceşti bani să se întoarcă în sistem, însă acest lucru nu se întâmplă. În plus, în Mamaia, am plătit taxă de irigare la hotel Majestic, de 14.000 de lei, iar gazonul este tot uscat", şi-a exprimat el părerea. Întrebată despre cât au câştigat până acum, Corina Martin a spus că este foarte greu să vorbeşti de profit când jumătate de vară au avut pierderi de 40%, 20% şi asta după alte două sezoane foarte slabe. "Nu se mai poate vorbi de profit, ci de supravieţuire", a încheiat ea. Cu toate acestea, Corina Martin speră ca măcar weekend-urile din luna august să avem unităţile de cazare ocupate în procent de 100%. "Este posibil să avem turişti şi în prima jumătate a lunii septembrie, odată cu lansarea programului "Litoralul pentru toţi". Prezent la întâlnirea de ieri, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, este de părere că această lege trebuie făcută de investitorii din turism şi nu de alte persoane.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369