REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mușcătura de păianjen: sfaturi de prim-ajutor

Mușcătura de păianjen: sfaturi de prim-ajutor

Replica API 5 iunie 2020 | 00:00 1585

Deși avem tendința să catalogăm rapid o mușcătură mai proeminentă și inflamată drept ”mușcătură de păianjen”, majoritatea dintre acestea sunt provocate de insecte. De altfel, mușcăturile de păianjen sunt relativ rare, însă atunci când se produc, pot avea consecințe neplăcute sau, în funcție de păianjen, chiar și consecințe grave, scrie doc.ro. Află de ce păianjenii mușcă oamenii, cum să recunoști o mușcătură de păianjen și care sunt pașii de prim-ajutor.

De ce mușcă păianjenii?

Spre deosebire de insectele care se hrănesc cu sânge, precum țânțarul, singurul motiv pentru care păianjenul va mușca este pentru a se apăra, de exemplu, atunci când este pe cale de a fi strivit sau atacat. Acesta este și motivul pentru care mușcăturile de păianjen nu sunt frecvente: nu suntem o țintă pentru ei, micile viețuitoare acționând doar atunci când se simt amenințate.

Cum recunoști mușcătura de păianjen?

Fiecare mușcătură de păianjen, în funcție de specia care a cauzat-o, poate provoca reacții diferite. Așadar, o mușcătură de păianjen poate apărea ca o mică inflamație roșie sau, în cazuri mai grave, ca o leziune cutanată, cu aspect de hematom. Din fericire, majoritatea mușcăturilor provin de la păianjenii comuni, care nu au consecințe periculoase pentru sănătate, dar pot veni cu simptome neplăcute.

Cel mai adesea, mușcătura de păianjen va prezenta următoarele simptome:

Inflamație și roșeață în zona afectată

Aspect de leziune cutanată, adesea însoțită de mâncărime și iritație

Senzație de durere în zona afectată

Durere sau crampe musculare

Formarea unei pustule roșii sau vineții

Senzație de transpirație

Dificultăți de respirație

Migrenă sau durere de cap

Stare de febră cu sau fără frisoane

Stare de neliniște

Creșterea tensiunii arteriale

O pișcătură mai rară, dar care se poate produce pe teritoriul țării noastre, este cea a păianjenului Văduva Neagră, ce poate fi recunoscut după forma clepsidrică și forma de cruce, de culoare roșie, de pe abdomen. Numai mușcătura femelelor este toxică, iar reacția este imediată. De obicei, se pot observa două puncte de incizie pe suprafața pielii mușcate.

Simptomele unei asemenea mușcături includ:

Dureri sau crampe musculare

Durere sau senzație de arsură în zona afectată

Migrenă sau durere de cap

Hipertensiune arterială

Hipersalivație și transpirație excesivă

Senzație de greață și vomă

Senzație de amorțire a zonei afectate

Stare de anxietate sau neliniște

În cazul unei asemenea mușcături, este recomandat să mergi imediat la spital pentru a primi îngrijire medicală corespunzătoare.

Ce poți face atunci când ești mușcată de păianjen?

Este bine de știut că mușcătura de păianjen durează mai mult până se vindecă, față de pișcăturile de insecte, și poate afecta țesutul cutanat. De aceea, primul pas este să cureți locul vătămat, cu apă și săpun sau dezinfectant, pentru a evita riscul de infectare.

În cele mai multe cazuri, mușcăturile de păianjen pot fi tratate acasă, atât timp cât nu provin de la păianjeni veninoși. Așadar, dacă ai suferit o mușcătură de păianjen, primii pași pe care trebuie să îi faci, după dezinfectarea locală, sunt:

Aplică un cub de gheață sau o compresă cu apă rece pe suprafața lezată, timp de 10 minute. Repetă de câteva ori, pentru a calma iritația și reduce inflamarea zonei.

Dacă mușcătura este pe braț sau pe picior, este indicat să ții membrul afectat ridicat, pentru a reduce din inflamație. Pentru a atenua mâncărimea și iritația, poți lua un medicament antihistaminic sau pe bază de calciu. Dacă observi apariția unor pustule, aplică un unguent cu antibiotic pentru a preveni infectarea.

Hidratează-te din plin, cu înghițituri mici și dese. Poți bea apă sau ceai diuretic, pentru a ajuta în eliminarea infecției și calmarea inflamării.

Dacă simptomele nu se atenuează, este important să mergi la medic, deoarece există posibilitatea ca pișcătura să fie provenită de la un păianjen veninos sau organismul tău să manifeste o reacție mai puternică la mușcătură.

Nu în ultimul rând, mergi neapărat la medic dacă suspectezi că ai fost mușcat de una dintre următoarele specii de păianjeni:

Păianjenul Văduva Neagră

Păianjenul lup

Păianjenul pustnic maro

Păianjenul vagabond brazilian

Tarantulă

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614