REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mutare interesantă în Port: poliţistul Budur renunţă la pilotajul navelor

Mutare interesantă în Port: poliţistul Budur renunţă la pilotajul navelor

Replica API 15 aprilie 2015 | 22:54 1994

Contract oferit în ajun de Paşte, la fix un an de la înfiinţarea firmei

Contract oferit în ajun de Paşte, la fix un an de la înfiinţarea firmei

Pe cât de curioasă a fost intrarea poliţistului Budur în afacerile de pilotaj din Portul Constanţa, pe atât de suprinzătoare este renunţarea bruscă la un contract care i-a adus în mai puţin de 2 ani de zile venituri de circa 5 milioane de euro. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa a strecurat ieri, sec, informaţia potrivit căreia contractul pentru servicii de pilotaj al navelor maritime încheiat între Euroest Pilot SRL (firmă controlată de comisarul şef de la Poliţia Transporturi Remus Alfredo Budur) şi APC pe 14.08.2013 „a încetat prin acordul părţilor în aprilie 2015”. Ştirea venea în completarea anunţului conform căruia „în data de 07.04.2015 a fost semnat contractul nr. CNAPM- 07725- PTJ- 01 cu SC Black Waters SRL (care îşi produce efectele începând cu data de 09.04.2015)”. Dată la care se împlinea fix un an de zile de la înfiinţarea firmei, deţinută, după toate probabilităţile, de unul din cei mai discreţi oameni de afaceri din Constanţa, dar extrem de activ în domeniul naval, turism şi energetic.

Decizia poliţistului Budur de a rupe un contract care i-a adus în mai puţin de doi ani circa 5 milioane de euro este de-a dreptul bizară. Potrivit registrelor operaţiunilor generatoare de obligaţii de plată puse la dispoziţie de APC, Euroest Pilot SRL a primit în intervalul octombrie 2013- martie 2015 aproximativ 5 milioane de euro pentru serviciile de pilotaj maritime prestate în porturile constănţene. După arăta „Replica” în premieră, încă din august 2013, Euroest Pilot este deţinută de Ioan Claudiu Dobre şi Lavinia Budur, soţia comisarului şef de la Poliţia Transporturi. Înfiinţată în mai 2012, firma ar fi primit abuziv autorizaţile necesare pentru obţinerea contractului de milioane de euro cu APC, spuneau operatorii portuari la acea vreme, dar între timp lucrurile s-au liniştit, iar societăţile de pilotaj şi remorcaj şi-au împărţit cuminţi milioanele de euro între ele. Cu un contract parafat în august 2013, Euroest Pilot, cu sediul social în camera 101 a hotelului Turist din Mamaia, a raportat pentru acel an o cifră de afaceri de 2.522.019 lei şi un profit net de 157.438 lei, cu 33 de angajaţi. Şi nou venita Black Waters SRL, care preia serviciile atât de profitabile abandonate de Euroest Pilot, are un istoric scurt şi ciudat. Firma înfiinţată pe 09.04.2014 are sediul într-un apartament de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu din Constanţa şi doi asociaţi complet necunoscuţi mediului de afaceri, cu atât mai puţin cel maritime.

Cum se intersectează interesele poliţistului Budur şi ale discretului afacerist Moraru

Este vorba despre Anca Paulina Stamate şi George Spulber, fiecare cu câte 50% din firma specilizată în activităţi anexe transportului pe apă. Un prim amănunt interesant este faptul că, deşi au sediile la adrese diferite, Euroest Pilot şi Black Watres au acelaşi număr de telefon pentru contact, iar indiciile converg înspre concluzia că poliţistul Budur şi misteriosul operator care a preluat afacerile de milioane din port fac parte din acelaşi grup. Astfel, Anca Stamate apare ca manager al hotelului Turist din Mamaia şi administratorul firmei care-l deţine, Eurotranzit 2000 SRL, dar şi al Wind Farm Service SRL. Eurotranzit 2000 SRL este afacerea de succes a lui Daniel Constantin Moraru, de 46 de ani, cel care deţine, printre altele, baza portuară de la Midia, prin Midia Internaţional SRL, dar şi o firmă specializată în repararea şi mentenanţa unităţilor eoliene şi fotovoltaice, activă pe pieţele din Germania, Turcia şi Spania. Moraru este proprietarul singurei baze de export animale vii autorizate de Comisia Europeană pe teritoriul României, iar în perioada de boom a construcţiilor de eoliene cea mai mare parte din instalaţiile aduse în Dobrogea erau operate prin Eurotranzit 2000 SRL. Constănţeanul s-a extins şi în portul Galaţi, iar în viitor va opera şi în porturi din Georgia, Ucraina şi Turcia, după cum se arată în informaţiile publice despre Daniel Constantin Moraru. În ciuda anvergurii afacerilor sale, cel care pare a fi preluat şi serviciile de pilotaj de la poliţistul Budur a rămas extrem de discret, chiar şi contractul cu APC fiind parafat prin intermediul angajaţilor săi. După cum arătam mai sus, Anca Stamate, de la Black Waters SRL, care a semnat înainte de Paşte înţelegerea cu APC, este managerul hotelului Turist şi administratora firmei care-l deţine, Eurotranzit 2000 SRL. În mod curios, şi Euroest Pilot SRL, firma lui Budur, are sediul în hotelul Turist şi acelaşi număr de contact ca şi în cazul Black Waters. Iar altă dovadă că între poliţistul Budur şi discretul afacerist Moraru există o relaţie specială este şi avocata Carmen Maxim, asociată atât cu Ioan Claudiu Dobre din Euroest Pilot SRL, cât şi cu soţii Daniel Constantin şi Adriana Moraru în Midia Internaţional SRL din Năvodari. Până să preia de la amicul Budur afacerea de milioane de euro cu pilotajul navelor, Moraru se putea lăuda, oricum cu profituri pe linie: venituri de 16 milioane lei la Eurotranzit 2000 SRL şi profit net de 65.000 lei, cu 72 de angajaţi, cifră afaceri 6,5 milioane lei şi profit net de 1,2 milioane lei în cazul Midia Internaţional SRL, cu 8 angajaţi şi venituri de peste 2 milioane lei şi profit net de 25.000 lei la Wind Farm Service, cu 12 angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614