REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Muzeu al ororilor comunismului în România? Iniţiator: Toate ţările foste comuniste au, la noi sunt acum şi mai comunişti

Muzeu al ororilor comunismului în România? Iniţiator: Toate ţările foste comuniste au, la noi sunt acum şi mai comunişti

Replica API 20 iunie 2015 | 00:41 94

Proiect în stand-by

Proiect în stand-by

sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Ororile comunismului sunt arhicunoscute. Studiile în domeniu reliefează politica criminală de reducere la tăcere completă a rivalilor politici, ideologici și chiar tentativa de eliminare a religiei. „Propaganda noastră include în mod necesar şi propagarea ateismului”, spunea V.I. Lenin, implementând versiunea marxiană de demolare a societății tradiționale prin impunerea un socialism feroce.

În România, s-a aplicat „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, după cum spunea Aleksandr Soljenițîn despre „experimentul Pitești”, în cadrul căruia deținuții erau supuși la lecțiile de ateism prin împărtășire cu fecale sau obligați să recunoască faptul că au întreținut relații intime cu rudele de gradul întâi. Peste 100 de milioane de victime este „moștenirea” lăsată omenirii de politica roșie.

Astăzi, mai multe țări europene foste comuniste au ridicat muzee, care arată atrocitățile la care s-au dedat autoritățile. Modelul Auschwitz s-a aplicat în Cehia, Letonia, Ungaria sau fosta RDG. Tocmai țara în care a avut loc „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane” duce lipsă de un astfel de muzeu. În România, doar s-a discutat de un astfel de muzeu, dar nimic concret până în momentul de față.

Din partea PNL a venit o inițiativă legislativă, pentru înființarea unui „Muzeu al Ororilor Comunismului”. Unul dintre susținători, deputatul constănțean Mihai Lupu, susține că mai avem de așteptat în această privință.

„Atât timp cât ne conduc cei care ne conduc... Noi sperăm, speranța moare ultima, nu? Toate țările foste comuniste au (muzee ale comunismului – n.r.), la noi sunt și mai comuniști. Am vorbit cu colegii de la comisia de cultură și cu PSD. Cei de la comisia de cultură susțin în totalitate acest proiect și se mai lucrează la el, să vadă partea logistică, de bugetare”, a spus Lupu, pentru Replica.

Potrivit proiectului de lege, acest muzeu va fi organizat, din punct de vedere instituțional, de importanță națională, în subordinea Ministerului Culturii, alături de instituția guvernamentală Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc. Sub genericul „Traseul comunismului”, proiectul ar avea două componente: o componentă locală, în București și o componentă națională. Traseul din București ar putea include Muzerul Ororilor Comunismului, amenajat în clădirea Parlamentului.

„Economia țării a fost devalizată rapid, cu ajutorul SOVROM-urilor, societăți comerciale sovieto-române, înființate în toate domeniile de activitate ale economiei. Tot ce a putut fi dislocat din fabricile și uzinele românești, ale căror produse erau apreciate în toată Europa, a fost dus în Uniunea Sovietică. Comuniștii au distrus cultura, istoria și credința poporului român”, se arată în expunerea de motive a legii.

Propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului este susținută de 92 de senatori și deputați și a fost înaintată la Senat la 9 martie a.c. Pe 18 mai a.c., a fost trimis pentru raport la Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă și pentru aviz la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital și la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Zece zile mai târziu, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a emis aviz de respingere.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108