REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Dobrogei

Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Dobrogei

Replica API 14 noiembrie 2019 | 02:31 384

Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește cei 141 de ani de la revenirea Dobrogei în granițele statului român printr-o expoziție menită să surprindă specificul multietnic al teritoriului dintre Dunăre și Mare. Evenimentul face parte din programul manifestărilor organizate de Instituția Prefectului – Județul Constanța, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, cu prilejul Zilei Dobrogei.

Expoziția temporară „Dobrogea - Multiculturalitate etnică”, deschisă începând cu 13 noiembrie în două săli de la etajul I al Muzeului de Artă Populară, propune publicului vizitator o incursiune în universul multietnic dobrogean, format din români, aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, armeni, bulgari și germani. În prima sală, alături de costumele românilor dobrogeni sunt prezentate costume femeiești de aromâncă, grecoaică și bulgăroaică. În cea de-a doua sală sunt reconstituite costumele turcilor și tătarilor, un costum de armeancă și unul de lipoveancă. Un spațiu special este dedicat broderiilor și țesăturilor tătărești: șeure, șerbentî, giuzbez, kîbîrîz, testîmal. O vitrină este rezervată somptuoaselor ilice și cepkenuri turcești, alături de care sunt expuse punguțe de bani, ceas și tutun și jartiere de mire. Expoziția este completată cu țesături și obiecte de cult aparținând bulgarilor (fețe de pernă cu motive florale, zoomorfe și antropomorfe) și rușilor lipoveni (icoane, mătănii și ștergare), precum și cu o colecție de podoabe din argint aparținând aromânilor și etniilor. De asemenea, sunt prezentate și câteva piese din portul de femeie al germanilor.

Pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, expoziția poate fi vizitată gratuit, la fel ca și expoziția permanentă, „Valori ale culturii populare românești” și expoziția temporară de la parterul muzeului, „Aromânii - Artă și meșteșug”.

De asemenea, sâmbătă, 16 noiembrie, la Muzeul de Artă Populară, Instituția Prefectului – Județul Constanța îi va premia pe cei mai vârstnici reprezentanți ai minorităților, dar și pe cele mai în vârstă persoane născute pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei.

Expoziția „Dobrogea - Multiculturalitate etnică” va rămâne deschisă până pe 1 decembrie, inclusiv.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai proasta satului, pune mana pe carte. Citeste cine erau majoritari si minoritari in acele timpuri fat-o. Habar nu aveti de locul in care traiti
2
0
sarbatorim revenirea Dobrogei la patria-mama dar in expozitie predomina cu spatii speciale dedicate altor nationalitati. Ne-am cam plictisit de "multiculturalitatea" asta!
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920