REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Muzeul de Istorie şi Cavoul Hypogeu vor fi reabilitate. Ţuţuianu face apel către firme să participe la licitaţii şi să nu le blocheze prin contestaţii!

Muzeul de Istorie şi Cavoul Hypogeu vor fi reabilitate. Ţuţuianu face apel către firme să participe la licitaţii şi să nu le blocheze prin contestaţii!

Replica API 7 iunie 2018 | 00:00 277

„Viața culturală a Constanței renaște, de astăzi!”, a afirmat Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Afirmația vine în contextul în care, miercuri, 6 iunie a.c., au fost semnate contractele de finanțare pentru reabilitarea a două obiective culturale importante ale județului Constanța: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Mormântul pictat Hypogeu.

Constanța are nevoie de cât mai multe investiții. A admis acest fapt și viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, aflat la Constanța pentru semnarea celor două contracte de finanțare. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este cel mai mare și cel mai important muzeu din Dobrogea, după cum a subliniat și Sorin Colesniuc, directorul instituției, cu un patrimoniu care numără peste 400.000 de bunuri culturale, datate din preistorie până în secolul al XX-lea. Pentru reabilitarea lui, care presupune lucrări de restaurare a zidăriilor de piatră și cărămidă, a bolților cu degradări, lucrări la interior și exterior, dotarea cu climatizare și pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural, au fost alocate 4,3 milioane de euro. Lucrările vor dura 46 de luni.

Un alt contract de finanțare semnat miercuri vizează punerea în valoare a Cavoului Hypogeu, situat pe strada Mircea cel Bătrân, descoperit în 1988 și care, la ora actuală nu poate fi deschis publicului vizitator. Proiectul de punere în valoare vizează restaurarea și protejarea cavoului, prin reconstituirea picturii murale din interior, refacerea arhitecturii mormântului și realizarea unei construcții anexe, formată dintr-un punct de informare și corp anexă, care că găzduiască instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului. De asemenea, este prevăzută și amenajarea peisagistică a obiectivului. Pentru acest proiect au fost alocate 1,4 milioane de euro, iar lucrările urmează se dureze 36 de luni.

„Astăzi este o zi importantă pentru viața culturală a județului nostru. La numai o săptămână de când am semnat contractul de finanțare pentru restaurarea, conservarea, amenajarea și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, am semnat o nouă finanțare de peste 5,7 milioane de euro pentru încă două momumente reprezentative ale județului.

Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat pentru ca aceste proiecte să se realizeze și mă bucur să știu că în timpul mandatului meu am reușit o asemenea performanță. În maximum patru ani, județul Constanța va avea patru monumente reabilitate și modernizate la standarde internaționale, fapt ce va imsulsiona și turismul în Dobrogea”, a declarat președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu.

Dar pentru că experiențele trecute cu proiectele de reabilitare a obiectivelor, inclusiv cel privind Cazinoul Constanța, au demonstrat că drumul până la finalizare poate fi extrem de anevoios, Marius Horia Țuțuianu a făcut un apel către firme să participe la licitații, iar acestea să nu fie blocate de fel de fel de contestații.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai poze si interviuri!
2
0
le strica si pe astea, puneti si termopan?
5
0
Mai Tutuianule cu Matichescu de git o sa te scufunzi...poate o sa aveti mormant "pictat" ca al lui Hypogeu...
7
0
Matichescu, o pata de culoare in istorie, care pronunta Mormantul lui Hypogeu. Hahahaa!
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614