REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

NĂMOLUL de la Techirghiol riscă SĂ DISPARĂ!

NĂMOLUL de la Techirghiol riscă SĂ DISPARĂ!

Replica API 22 noiembrie 2017 | 00:08 348

Bogăţie naturală, JEFUITĂ cu acordul tacit al instituţiilor statului:

Bogăţie naturală, JEFUITĂ cu acordul tacit al instituţiilor statului:

România este ţara care nu-şi protejează resursele naturale, ai cărei politicieni ar fi în stare, pentru un pumn de arginţi, să-şi vândă şi neamurile, nu doar gazul, petrolul, aurul, pădurile ori nămolul (aurul negru) care vindecă afecţiuni pe care nici chimicalele numite medicamente nu le poate vindeca. Cu intenţie a fost pomenit nămolul, poate banal pentru unii, dar de importanţă majoră pentru economia a cel puţin unei localităţi din judeţul Constanţa: Techirghiol.

Ei bine, această bogăţie numită nămol sapropelic este exploatată haotic, fără să existe un studiu actualizat. Ba mai mult, există temeri că acest nămol va lua calea exportului, odată cu aprobarea unei noi licenţe de explorare, ulterior – de exploatare.

Cum românii sunt buni să-şi dea singuri cu stângul în dreptul, singurul demers raţional din ultima perioadă, şi anume cel de înfiinţare a unei comisii care să actualizeze studiul privind situaţia nămolului din lac – calitatea lui, dacă în momentul de faţă există o exploatare judicioasă, dacă nu cumva pot apărea dezechilibre legate de regenerarea nămolului şi aşa mai departe –, a fost STOPAT! Informaţia a fost confirmată, pentru „Replica” de Constanţa, de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Aurel Gheorghe.

El deţine în continuare funcţia de director general al ANRM, dar nu mai este şi preşedinte, actualul preşedinte fiind cel care poate înclina balanţa în privinţa Lacului Techirghiol: îl lăsăm pe mâna tuturor celor care doresc să se înfrupte sălbatic, fără discernământ, din bogăţia terapeutică (nămolul sapropelic), îl exportăm de dragul a câţiva lei şi cu riscul să pune pe butuci turismul naţional şi local de la Techirghiol? Sau… protejăm acest dar de la natură, prin extragere controlată a nămolului, care permite regenerarea naturală şi o exploatare de lungă durată?

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614