REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Năstase: Guvernul Cioloș - în mare măsură un guvern de amici tehnocrați

Năstase: Guvernul Cioloș - în mare măsură un guvern de amici tehnocrați

Replica API 17 noiembrie 2015 | 00:12 168

Guvernul Cioloș este, în mare măsură, un guvern de amici tehnocrați, fiind în același timp o formulă eterogenă, de la manechine sexy, până la persoane serioase, afirmă luni fostul premier Adrian Năstase.

"Dacian Cioloș, în condițiile în care a fost plecat mult timp din țară și în condițiile în care nu va conduce un guvern cu miniștri politici, a trebuit să recurgă la diverse cunoștințe, de pe la vechiul CDR (spre exemplu Romică Tomescu), la cunoștințe din PNL, să discute la Cotroceni, să-și consulte agenda telefonică cu numele românilor care lucrează la Bruxelles. Ca urmare a acestor discuții, el a primit din partea cunoștințelor sale diverse propuneri, unele din ele extravagante. Persoane pe care eventual nu le cunoștea până săptămâna trecută. Unele dintre ele amici și tehnocrați, altele doar tehnocrați, altele doar amici. O formulă eterogenă, de la manechine în costume sexy până la persoane serioase, cu multă experiență, gen Lazăr Comănescu. Dacian Cioloș nu are nicio vină. El lucrează cu materialul clientului. I s-a cerut să compună, în câteva zile, un Guvern al Salvării Naționale, pentru a gestiona efectele unui incendiu într-un club frecventat de tineri. Nici nu mai știm acum dacă acest guvern este guvernul 'lor' sau guvernul 'lui'", a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

Potrivit fostului premier, profesionalismul acestor candidați este cel mai bine exemplificat de propunerea de la Ministerul Justiției — "o persoană care nu are studii juridice". "Oricum, vom avea un paradox — în guvernul anterior am avut un ministru politic al justiției, care era tehnocrat, acum vom avea un tehnocrat care va fi politic. Nu vreau să comentez, individual, candidaturile. Sunt convins că unii dintre ei sunt persoane respectabile. Va fi însă foarte greu pentru guvern, în condițiile de lipsă de omogenitate, să funcționeze ca o echipă. Nu există un liant între ei. Poate mă înșel...", a adăugat Năstase.

În ceea ce privește programul de guvernare propus, pentru o perioadă de un an, "de guvernul tehnocrat", fostul premier consideră că acesta este mai curând politic și cuprinde obiective pe termen lung.

"Sunt corecte multe dintre măsuri sau priorități, unele analize sunt înțelepte — mai ales pe planul relațiilor externe. Dar pare că guvernul își propune să fie dirigintele partidelor și al parlamentului, implicându-se în chestiuni electorale (legislație, timing, etc.), ceea ce, de obicei, se realiza prin comisii parlamentare speciale. Ideea comasării alegerilor (parlamentare, prezidențiale, europarlamentare și locale) îi va face pe membrii Comisiei de la Veneția să se strice de râs. Cum s-ar putea face campanii electorale în devălmășie? Sau alegerile în "noul" stat de drept trebuie să-și piardă din importanță? Contează, nu-i așa, cine numără și dacă vom organiza alegeri cu vot electronic, vom rezolva rapid chestiunea alegerilor. Las la o parte că ar mai fi un fleac — revizuirea Constituției — înainte de a face bazaconia asta. Dar, în definitiv, nu am putea face, cu același prilej și alegeri pentru Academia Română, pentru FRF, pentru Curtea de Conturi, etc. S-ar mai economisi eforturi și bani", a detaliat Adrian Năstase.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367