REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Năstase: Universul meu se îngustează. 2014 a fost un an de suferințe

Năstase: Universul meu se îngustează. 2014 a fost un an de suferințe

Replica API 2 ianuarie 2015 | 00:07 303

Fostul premier Adrian Năstase a transmis un mesaj de Anul Nou, prin intermediul blogului său. Acesta spune că anul 2014 a fost unul plin de suferințe și dezamăgiri, legate, în primul rând, de oameni. Adrian Năstase speră ca anul 2015 să aducă înțelepciune. El subliniază că nu se încheie doar un an, ci un pachet de zece ani. Fostul premier scrie și despre a cincea putere care s-a profilat la sfârșitul anului.

"Dragi prieteni,

vă urez un An Nou liniștit, cu speranțe care să se împlinească. Avem nevoie, toți, să meditam asupra drumurilor de urmat, astfel încât viitorul să ne aducă mai multe bucurii. Pentru mine, anul care se încheie a fost un an de suferințe, un an de dezamagiri. Dezamagiri legate de oameni, în primul rand. Am privit, cu tristețe, ușurința cu care oamenii pot fi manipulați. Am privit în urma, la ceea ce s-a întamplat în ultimii zece ani, și am avut sentimentul că, într-o cursă de galop, calul nostru a fost drogat de propriul lui jokeu, pentru a-i ajuta pe alții să câștige.

La acest sfârșit de an, încerc să înțeleg calmul unui calugar budist, care caută răspunsuri în interiorul său. Am descoperit că, odată cu trecerea timpului – universul meu se îngustează. Retina mea reține restul lucrurilor care nu s-au întamplat iar memoria mea elimină tot ceea ce nu are răspuns.

Când scriu aceste rânduri, afară, soarele strălucește și, timid, încearcă să topească zăpada. Știu însă că, peste câteva ore, vom intra într-un an nou prin cea mai geroasă noapte din ultima jumatate de secol.

Am, în continuare, un sentiment neplăcut – acela că noi reprezentăm "indienii" din "Estul" sălbatic care trebuie să dispară pentru a face loc mall-urilor și reclamelor de detergenți străini. Poate, totuși, anul care vine ne va aduce înțelepciunea de a ne cunoaște și apăra propriile interese, atât în ceea ce privește resursele naturale cât și pe cele umane.

Dragi prieteni,

în orice sfârșit este și un început. Se incheie acum nu doar anul 2014, ci un pachet de zece ani. Sigur, sunt subiectiv când mă gândesc că se putea și altfel. Oricum, acest nou început, de la alegerile prezidențiale, marchează apariția celei de-a a cincea "puteri" – facebookul, care a dovedit (și la noi și în lumea arabă) că știe să dărâme. Poate însa să și construiască? Rămâne de văzut.

Dragi prieteni,

în anii de când corespondam prin internet, mi-ați trimis 181.749 de comentarii. Chiar dacă nu v-am răspuns de fiecare dată, am citit toate postările voastre. Ele au însemnat pentru mine o hrană spirituală extraordinară. Poate că uneori am lăsat dialogul prea liber dar, de fiecare dată, am avut de învățat unii de la alții.

Vă urez Sărbători fericite, să fiși sănătoși, să-i țineți aproape pe cei dragi și să încercați, de fiecare dată, să priviți dincolo de linia orizontului cotidian”, scrie Năstase.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102