REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Naşu' Sandu, partener de afaceri cu Bartolomeu Finiş şi directorul general de la Dinamo

Naşu' Sandu, partener de afaceri cu Bartolomeu Finiş şi directorul general de la Dinamo

Replica API 3 octombrie 2011 | 00:00 3245

Şeful FRF patronează unul din cei mai mari touroperatori din România

Şeful FRF patronează unul din cei mai mari touroperatori din România

Mircea Sandu, probabil cel mai puternic om din fotbalul românesc al ultimelor două decenii, este considerat de aproape toţi cunoscătorii acestui sport drept principalul exponent al mafiei care patronează sportul-rege de pe meleagurile noastre. Cu toate acestea, nici unul din cutremurele penale care au zguduit de-a lungul timpului fotbalul autohton nu l-au afectat şi pe Naşu', care reuşeşte, cu o abilitate de invidiat, să cadă mereu în picioare şi să se disocieze de orice patron de club, impresar ori arbitru acuzat sau chiar arestat pentru corupţie, deşi nimic din ce s-a petrecut necurat în ograda sa nu putea să-i fie străin. Şeful Federaţiei Române de Fotbal (FRF) este "alintat" de tot ce ţine de mediul fotbalistic autohton drept Naşul, după modelul naşilor de poveste ai mafiei, tocmai din cauza influenţei covârşitoare pe care o are asupra acestui sport.

Din când în când, Mircea Sandu iese public şi acuză mafia pariurilor din fotbal, denunţă mafia arbitrilor, se delimitează de mafia transferurilor (coordonată de clanul Becali), chiar dacă toate aceste grupări de crimă organizată au proliferat în mandatul şi sub patronajul său de şef al fotbalului românesc. Iar mediul prielnic asigurat dezvoltării şi permanentizării infracţionalităţii în fotbalul din România, de către Naşu' Sandu şi celălalt cap al fenomenului, Dumitru Dragomir, aka Don Corleone, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a devenit atât de novice, încât fotbalul românesc se poate remarca prin absolut orice, de la scandaluri de corupţie, sexuale sau cu droguri, numai prin performanţe, nu. Pe lângă statutul său de naş al fotbalului, Mircea Sandu, în vârstă de 58 de ani, este şi un foarte descurcăreţ om de afaceri. Cu o avere estimată la peste 10 milioane de euro, Naşu' Sandu şi membrii familiei sale patronează mai multe firme, toate cu relaţii puternic ancorate în mediul fotbalistic. Mai mult, printre partenerii săi de afaceri se află nume extrem de cunoscute ale businessului autohton ori chiar din conducerea unor cluburi de fotbal, situaţie care, pentru unii, ar putea fi nu tocmai OK. Principala societate la care Mircea Sandu este asociat se numeşte SC Visit SRL Bucureşti, unul dintre marii touroperatori români, înfiinţat în 1994.

Fostă asociată a firmei lui Mircea Sandu, implicată în scandalul "Cocaină pentru VIP-uri"

Firma a fost înfiinţată de către fostul preşedinte ANAT, Gheorghe Fodoreanu, care s-a retras în favoarea familiei Sandu în martie 2008. Ca o notă inedită, odată cu Fodoreanu s-a retras atunci din firmă şi Ioana Velicu, tânăra de 35 de ani care a apărut şi în dosarul "Cocaină pentru VIP-uri", alături de Ion Ţiriac Jr., dar şi Raluca Sandu şi Mircea Robert Sandu, nimeni alţii decât fiica, respectiv nepotul Naşului Sandu. În paralel, în 2007 a fost înfiinţată şi o firmă-clonă, SC Visit Com SRL, cu acelaşi sediu ca Visit SRL, având aceeaşi structură a patronatului; între timp, Visit Com SRL a fost dizolvată, chiar în luna iulie a acestui an. Revenind la touroperatorul Visit SRL, trebuie spus că firma este condusă de personalităţi numai una şi una. Mircea Sandu a preluat în iunie 2010 un pachet de 25% din părţile firmei chiar de la fiul său, Mircea Dan Sandu, în vârstă de 34 de ani. Alături de Naşu' Sandu, găsim aici pe necunoscutele Constanţa Cristina Teodoru, de 62 de ani, cu 25% şi Eugenia Popescu, de 65 de ani, cu 7, 5%, dar şi câteva nume "grele" de tot.

Partenerul Naşului Sandu este naşul lui Lucian Victor Dan, fostul director de la Mamaia SA şi patronul Bamboo

Este vorba despre Bartolomeu Daniel Finiş, de 59 de ani, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri români, considerat un apropiat al fostului premier Adrian Năstase şi unul din marii beneficiari ai "favorurilor" guvernării PSD, cu numeroase businessuri în Bucureşti şi pe litoral. Finiş este proprietarul, printre altele, a circa 7 hectare de teren în Parcul Herăstrău, din Capitală, primit, după cum arăta presa centrală, chiar înainte de instalarea prietenului Năstase la guvernare, în mandatul fostului ministru al Tineretului, Crin Antonescu. Despre Bartolomeu Finiş se mai ştie că este naşul altui controversat afacerist, constănţeanul Lucian Victor Dan, fostul director general al Mamaia SA şi patron al clubului Bamboo. În Visit SRL, Finiş are acelaşi procent de părţi sociale ca şi partenerul Mircea Sandu, adică 25%, cei doi fiind, astfel cei mai puternici factori de decizie ai firmei. Şi mai apar două nume "frumoase", alături de Naşu' Sandu şi Bartolomeu Finiş: Marian Albu, de 65 de ani şi fiul acestuia, Daniel Albu, de 43 de ani, care deţin restul de 9,1%, respectiv 8,33% din touroperatorul Visit SRL. Marian Albu este fostul trezorier al FRF-ului condus de Naşu' Sandu, acuzat de implicarea în mai multe afaceri necurate, iar în prezent este directorul general al clubului Dinamo Bucureşti.

Firma lui Sandu, Finiş şi Albu- pierderi de 10 miliarde

Visit SRL nu este însă singurul business al familiei Sandu şi, aparent, şeful FRF nu aduce nici un ban în casă de pe urma touroperatorului. Spunem asta dacă ne raportăm la rezultatele financiare oficiale ale firmei, aşa cum le găsim pe site-ul Ministerului de Finanţe. Astfel, Visit SRL a scăzut drastic, de la o cifră de afaceri de 20.092.508 lei în 2008 până la aproape jumătate, adică 11.847.263 lei, în 2010. Ceva a rămas însă constant de-a lungul ultimilor trei ani şi anume pierderile: 146.666 lei în 2008, 142.889 lei în 2009 şi 639.024 lei în 2010. Lucru extrem de greu de înţeles, pentru nişte afacerişti unşi cu toate alifiile, precum Sandu, Finiş şi Albu. Nu de alta, dar FRF, LPF, cluburile de fotbal şi tot ce mişcă prin ograda lui Sandu trebuie să tot plece în cantonamente, la meciuri oficiale sau delegaţii prin străinătate, adică e musai nevoie de bilete de avion, servicii de cazare etc, cum ar veni "chestii" legate de turism, asigurate, de regulă, de către touroperatori precum Visit SRL. O altă firmă, de această dată 100% a familiei Sandu, este SC TLD Auto SRL din Bucureşti, având ca domeniu de activitate consultanţa în afaceri şi management, activităţi ale bazelor sportive, hoteluri ş.a. TLD Auto a fost împărţită "frăţeşte", până de curând, de Mircea Sandu, soţia acestuia, Elisabeta Sandu, de 56 de ani şi Mircea Dan Sandu, fiul lor; ulterior, firma a trecut integral pe numele juniorului Mircea Dan Sandu, iar de pe 12 august a.c. a fost cooptată în afacere, cu 50%, şi misterioasa Huanita Luciana Sandu, de 34 de ani.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369