NATO se pregătește de un exercițiu militar cu armament nuclear
NATO se pregătește de un exercițiu militar cu armament nuclear
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestO nouă mișcare bombă în NATO. În doar câteva zile, va avea loc cel mai mare exercițiu nuclear la scară largă. Acesta va implica peste 60 de aeronave şi va avea loc, în principal, în spaţiul aerian al Marii Britanii, Mării Nordului, Belgiei şi al Ţărilor de Jos.
Evenimentul, denumit Steadfast Noon, este cel mai important exercițiu al Alianței Nord-Atlantice. Mark Rutte, noul secretar general al NATO, a declarat că este vital ca apărarea să fie testată, iar adversarii ar trebui să știe că alianța este capabilă să răspundă oricărei amenințări.
NATO începe luni exercițiul nuclear anual, pe fondul amenințărilor tot mai dese ale președintelui rus Vladimir Putin că va folosi arme nucleare, în contextul războiului din Ucraina.
Înainte de războiul Rusiei în Ucraina, capacitatea nucleară a NATO intrase oarecum într-un con de umbră, ba chiar se auzeau voci care cereau eliminarea elementelor militare nucleare americane din Europa.
Însă, după ce Kremlinul a trecut de la amenințări voalate la unele clare că ar putea folosi arme nucleare și chiar și-a anunțat demonstrativ schimbarea filozofiei militare în domeniu, fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a menționat tot mai des că puterea nucleară a Alianței contribuie la descurajarea adversarilor.
Anunțul noului secretar general, Mark Rutte, privind exercițiul nuclear care începe luni a fost interpretat ca o demonstrație de descurajare pentru Kremlin adresată Kremlinului.
Dar surse NATO au declarat pentru Reuters că exercițiul nu este nicidecum replică la amenințările Kremlinului, de vreme ce astfel de manevre militare au loc anual de peste un deceniu.
Avioane de luptă F-35 și bombardiere B-52 vor fi printre cele 60 de aeronave din 13 țări implicate în exercițiul găzduit de Belgia și Țările de Jos timp de două săptămâni.
Nu vor fi folosite muniții reale, dar cei aproximativ 2.000 de militari care participă vor simula misiuni în care avioanele NATO transportă focoase nucleare americane, potrivit realitatea.net
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News