REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Nava Flaminia a plecat din Portul Constanţa. Prefectul Bola: "Îi urăm vânt din pupa!"

Nava Flaminia a plecat din Portul Constanţa. Prefectul Bola: "Îi urăm vânt din pupa!"

Replica API 2 noiembrie 2013 | 00:00 238

Decontaminarea se face în Danemarca

Decontaminarea se face în Danemarca

După aproximativ şase luni de staţionat în România, nava portcontainer MSC Flaminia, sub pavilion german, a părăsit vineri, 1 noiembrie a.c., Dana UMEX din Portul Constanţa. "Joi a avut loc o simplă schimbare de echipaj. Căpitănia Zonală Constanţa a fost anunţată că au plecat cinci oameni acasă, pentru că le-a expirat contractul, dar au urcat alţi şase pe navă. Vineri, ora 14.00, s-a cerut controlul de plecare. Flaminia pleacă spre alte zări. Acest control se efectuează la orice navă care pleacă. Daewoo Mangalia Heavy Industries a răspuns autorităţilor, iar nava a primit aviz de la ANPM să plece de câteva zile", a declarat, pentru "Replica", prefectul Eugen Bola, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Vocea unică în "afacerea Flaminia" susţine că nava va fi însoţită de minim 4 remorchere. "Îi urăm drum bun, vânt din pupa!". Nava va ajunge în Danemarca pentru a fi decontaminată, după ce soluţiile propuse de partea română în acest sens nu au fost acceptate. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugen Bola, spune că este vorba despre o decizie economică, armatorul alegând soluţia cea mai ieftină pentru evacuarea celor 14.000 de tone de deşeuri declarate "import ilegal" de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi care ar fi trebuit să se întoarcă în Germania. Prefectul susţine că până în prezent de pe navă au fost descărcate 2.160 de tone de deşeuri metalice, care vor fi valorificate în ţara noastră.

Există pericolul ca nava să se scufunde

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, susţine că echipajul navei este format din 19 persoane, printre care 15 filipinezi. "Joi am fost la bordul navei. Echipajul ştie în ce condiţii deosebite se află nava. Nava nu este periculoasă pentru ce are în interior, ci din punct de vedere al rezistenţei. Dacă vine o furtună neaşteptată există pericolul ca apa să intre în interiorul navei şi să se scufunde. Însă, comandantul şi cu echipajul o să meargă pe ape liniştite şi va sta la adăpost în caz de furtună. Echipajul pleacă cu un asemenea pericol asumat. Nava nu are capacele la magaziile de incendiu. Însă, furtuni nu prea are cum să fie. Ei pleacă pe mare când nu este furtună. Sunt nişte reguli, meteori, aparate. Nu poate să-i prindă furtuna decât dacă intră ei în mod voit. Există un pericol indiferent de situaţie", a declarat Mihălcioiu. Directorul Căpităniei Zonale, Alexandru Mezei, confirmă faptul că pentru orice navă există pericolul de scufundare. "Există pericolul pentru orice navă care se află în navigaţie la ora aceasta să se rupă în caz de furtună, nu doar pentru MSC Flaminia. Sunt nave care se scufundă şi la cheu", a declarat Mezei. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218