REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nava Şcoală Mircea aniversează 75 de ani de serviciu odată cu SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014

Nava Şcoală Mircea aniversează 75 de ani de serviciu odată cu SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014

Replica API 13 aprilie 2014 | 00:00 217

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 creează Navei Şcoală Mircea cadrul perfect pentru aniversarea a 75 de ani de serviciu. Competiţia navală se va desfăşura între 30 aprilie şi 27 mai 2014 urmând să se încheie cu patru zile de evenimente nautice şi culturale în Constanţa. Flota Sail Training International, reunind unele dintre cele mai emblematice veliere de clase A, B şi C, va transforma oraşul între 24 şi 27 mai în capitala navigaţiei cu pânze şi va onora îndelungata activitate a NS Mircea, oferind un spectacol impresionant publicului larg.

Nava Şcoală Mircea este un velier clasa A tip barc, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţa totală a velelor de 1.750 m2. Mircea a intrat în portul Constanţa la 17 mai 1939, dată de la care a slujit învăţământului românesc de marină. NS Mircea a înscris în jurnalul său 11 marşuri în Marea Neagră cu vizitarea principalelor porturi ale statelor riverane, 16 voiaje în Marea Mediterană şi opt în Oceanul Atlantic. Nava Şcoală Mircea este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind Bricul "Mircea", construită în 1882 în şantierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944.

NS "Mircea" este cea de-a patra navă din seria de cinci nave de acelaşi tip construite în acelaşi şantier, fiind sora cu "Eagle" (ex. Horst Wessel) - SUA, "Gorch Foch I" (ex. Tovarisch, ex. Gorch Foch - nava muzeu) - Germania, "Gorch Foch II" - Germania, "Sagres" (ex. Albert Leo Schlageter) - Portugalia.

Primul marş de instrucţie a fost efectuat în 1939, Mircea făcând escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger si Alexandria. NS "Mircea a efectuat intre 04 martie şi 30 august 1976 traversada Oceanului Atlantic, făcând escale în porturile Las Palmas, La Guaira, Cartagena, Veracruz, Havana, Hamilton, Newport, New York, Baltimore, Philadelphia, Lisabona, Alger. În 2004 nava şcoală a participat în "Tall Ships Challenge", parcurgând în 117 zile de marş 14847 mile marine cu escale în porturile Cagliari, Las Palmas, Hamilton (Bermuda), Charleston, Baltimore, Providence, New London, Halifax, Arichat, Sydney, Brest, Cadiz, şi La Valetta.

Marşul de instrucţie efectuat de Nava Şcoală între 12 aprilie - 25 august 2009, cu participare la etapele 2, 3 şi 4 ale competiţiei nautice "Tall Ships Atlantic Challenge 2009" a marcat aniversarea a 70 de ani de serviciu. Cu acel prilej Mircea a navigat în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, cu escale în porturile Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charleston, Boston, Ponta Delgada şi Mellila.

Despre eveniment

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 va avea loc în perioada 30 aprilie - 27 mai 2014. Regata, eveniment important în calendarul competiţional de profil, va fi organizată în România de Navigator Yacht Club, sub egida Sail Training International, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa. Etapa românească a SCF Black Sea Tall Ships Regata 2014 se va desfăşura între 24 şi 27 mai 2014, fiind ultima a competiţiei care mai implică alte trei porturi de la Marea Neagră, Varna, Novorosiisk şi Soci. Din partea României la regată va participa şi nava şcoală Mircea, care sărbătoreşte 75 de ani de când se află în serviciul marinei române. Navele participante desfăşoară un program de "sail training", pe durata regatei doritorii au ocazia să se îmbarce contra cost pe navele participante unde vor fi instruiţii în navigaţia cu vele şi marinărie, vor fi părtaşi la o experienţă plină de provocări în care îşi vor descoperi şi dezvolta aptitudini nebănuite, îşi vor spori încrederea de sine şi vor avea parte de o lecţie profundă de viaţă. Detalii despre programul "sail training" la sales@tallshipsconstanta.ro.

Despre organizatori:

Navigator Yacht Club este o organizaţie non-profit care promovează şi organizează activităţi în domeniul sporturilor nautice

Sail Training International (www.sailtraininginternational.org) este un ONG din Marea Britanie cu activitate de peste 50 de ani în întreaga lume, care are ca scop dezvoltarea şi educarea tinerilor prin instruire în navigaţiei cu pânze, indiferent de naţionalitate, cultură, religie, gen ori provenienţă socială. Activitatea de sail training solicită tinerii participanţi să se confrunte cu multe provocări dificile, atât fizice, cât şi emoţionale. Este o activitate care inspiră încrederea în sine, asumarea responsabilităţii şi dezvoltă dorinţa de a-ţi asuma riscuri controlate. Majoritatea celor care se angajează în această activitate o caracterizează drept o experienţă profundă de viaţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102