REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Navele abandonate în Portul Constanţa, cu marinari cu tot, marfă preţioasă doar la fier vechi

Navele abandonate în Portul Constanţa, cu marinari cu tot, marfă preţioasă doar la fier vechi

Replica API 23 iulie 2014 | 00:00 406

Navigatorii nimănui speră să-şi recupereze salariile restante cu ajutorul ITF

Navigatorii nimănui speră să-şi recupereze salariile restante cu ajutorul ITF

Din august 2013, în Portul Constanţa este abandonată o navă cu marinari turci, azeri şi egipteni. Tot de atunci, ITF România (Federaţia Internaţională a Transportatorilor - n.r.) a demarat acţiunile de recuperare a salariilor restante pentru marinari, dar şi a cheltuielilor portuare, cele de conservare şi întreţinere a navei şi alimentare la curent, iar ulterior a celor de judecată. Armatorul navei Kusva 1 nu a mai dat nici un semn de viaţă, în acest moment ajungându-se în situaţia scoaterii la licitaţie a navei, cu speranţa că se vor recupera toate datoriile acumulate între timp.

"Pe 8 august anul curent va fi organizată licitaţia pentru nava Kusva 1, pe care armatorul turc a abandonat-o. Până în prezent, de anul trecut de când ambarcaţiunea şi marinarii ei au fost lăsaţi de izbelişte, s-au adunat datorii în cuantum de circa 270 de mii de dolari. Vorbim despre cheltuielile cu echipajul, mâncarea lor, apa, utilităţi, salarii restante, cheltuieli portuare, de agenturare, cele cu avocaţii - pentru că s-a mers în instanţă pentru recuperarea salariilor navigatorilor -, la care se adaugă cele de întreţinere a navei. Vă daţi seama că nava trebuia conservată, întreţinută, mai cu seamă că era clar că se va ajunge la vânzarea ei pentru recuperarea datoriilor, şi nu o ia nimeni dacă este o epavă. Nava a fost evaluată la circa 273 de mii de dolari, doar ce am primit raportul de la evaluator", a precizat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentant al ITF, Adrian Mihălcioiu. Pe de altă parte, deşi nava a fost evaluată la doar 273 de mii de dolari, există convingerea că oricine ar achiziţiona-o ar putea face o afacere frumuşică, dar nu din utilizarea ambarcaţiunii, ci din tăierea şi vinderea ei la fier vechi. "Tăiată şi dată pentru fier, se poate scoate suma de 500 de mii de dolari", spun anumiţi portuari. În ciuda acestor perspective, Kusva 1 ar putea să nu se vândă. Dacă nu se prezintă nimeni interesat sau dacă cine vine la licitaţie nu prezintă minim 273 de mii de dolari, atunci procedura se reia. În ceea ce priveşte marinarii abandonaţi de armator, Mihălcioiu a declarat că ei au fost ajutaţi financiar, unii au fost repatriaţi, însă 3 au rămas la bord: "I-am ajutat să ajungă acasă, în toamna anului trecut, au primit şi o parte din bani, de la noi, dar au rămas încă 4 marinari să facă permanenţa la bord. Este un navigator turc, doi azeri şi a fost şi până de curând un egiptean, însă s-a îmbolnăvit şi a fost repatriat", a precizat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

El a adăugat că într-o situaţie similară navei Kusva 1 este şi nava Nikolay Meshkov, sub pavilion Belize. Reamintim că ea a fost trecută în conservare, iar echipajul sechestrat în Portul Constanţa a fost repatriat vinerea trecută. Nikolay Meshkov staţiona în port încă din luna martie, iar echipajul era neplătit încă din luna septembrie a anului trecut. Împuternicită de membrii echipajului, ITF România a deschis acţiunea în instanţa din Constanţa împotriva armatorului. Datoria armatorului către echipaj şi cheltuielile de judecată au ajuns la suma de 217.825 de dolari, la care se adaugă o datorie pentru combustibil neachitat, pentru cheltuielile portuare şi cu agentul, datorii care au generat deja alte două sechestre, anunţa, zilele trecute, Adrian Mihălcioiu. Potrivit lui Mihălcioiu, ITF a achitat costurile cu repatrierea echipajului, cu acţiunea judecătorească, avocaţii, acordând şi un avans fiecărui navigator pentru necesităţile urgente ale familiilor acestora.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108