REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Navele de croazieră care vin în Portul Constanţa au scos de la naftalină metoda de furt "Maradona"

Navele de croazieră care vin în Portul Constanţa au scos de la naftalină metoda de furt "Maradona"

Replica API 12 octombrie 2013 | 00:00 236

Se dau drept poliţişti

Se dau drept poliţişti

Portul Constanţa a devenit port de îmbarcare, iar navele de croazieră ajung tot mai des pe la noi, lucruri îmbucurătoare pentru turism. Însă, toate aceste evenimente au scos de la naftalină şi metoda de furt "Maradona". Potrivit poliţiştilor, se mai practica şi înainte, însă nu aşa des, întrucât nu existau chiar atât de mulţi turişti străini prin municipiu şi, mai ales, vârstnici. Cum se acţionează? Foarte simplu, hoţii se dau drept poliţişti, legitimează turiştii, iar în timpul acela fură şi ce găsesc prin portofele.

"E de muncă, nu glumă" - îşi spun hoţii care operează prin metoda "Maradona". Potrivit poliţiştilor, tehnica nu este una nouă, însă a reapărut în peisaj de când navele de croazieră au început să ne "treacă pragul" mai des. Astfel, de la începutul anului şi până acum au fost înregistrate cam 5 astfel de fapte. Cea mai recentă a avut loc chiar joi, 10 octombrie, când o navă de croazieră a ajuns în Constanţa, unde a stat numai 4 ore, respectiv de la orele 14.00, la 18.00. Dar hoţii "maradonişti" nu au ratat ocazia şi au trecut la atac, acum fiind vorba de un anume individ, Sali Izmet. Ţinta a fost doi cetăţeni germani, care se plimbau prin portul Tomis. "La data de 10.10.2013, ora 13.30, poliţiştii Secţiei 3 au fost sesizaţi prin 112, cu privire la faptul că, în Portul Tomis, două persoane de 62 ani şi respectiv de 58 ani, au fost acostate de o persoană necunoscută, care prin uzurparea de calităţi oficiale, a sustras un portofel ce conţinea o sumă de bani şi documentele personale. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale a fost identificat un suspect, în persoana lui S. Izmet, de 50 ani, din Constanţa, căruia i-a fost emisă Ordonanţă de reţinere pentru 24 ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa cu propunere de arestare preventivă", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Constanţa. Cum se acţionează mai exact? Şeful Poliţiei Municipiului Constanţa a explicat despre ce este vorba. "Noi am denumit această metodă de furt - Maradona. Se leagă de golul acela al lui Maradona, care s-a văzut că a fost dat cu mâna, nu cu capul, el a jurat că a dat cu capul şi tot aşa. De aici şi denumirea. În general, individul se dă drept poliţist în faţa cetăţenilor străini şi le spune că trebuie să-i legitimeze, să nu fie droguri sau altceva. Arată o legitimaţie acolo, iar turiştii se conformează fiind într-o ţară străină. Odată ce pun mâna pe portofel, se dau de ceasul morţii să găsească actele, iau banii şi gata. La final, turiştii observă că portofelul e gol", a declarat, pentru "Replica", Emilian Pârvu, şeful Poliţiei Municipiului Constanţa. Prin urmare, denumirea "Maradona" vine de la înşelăciune. Şi unde mai punem că turiştii sunt mai în vârstă, munca hoţilor deghizaţi în poliţişti devine şi mai uşoară. Din fericire, individul de joi a fost prins imediat, oamenii legii având la dispoziţie numai câteva ore, întucât nava de croazieră pleca. "Colaborăm foarte bine şi cu Poliţia de Frontieră, ne anunţă când vin nave de croazieră, suntem într-o permanentă legătură. Joi l-am prins repede, în flagrant. De asemenea, am colaborat foarte bine cu Poliţia de Frontieră", a mai spus Pârvu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218