REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Navigatorul care a murit de malarie putea să se salveze dacă nu refuza tratamentul!

Navigatorul care a murit de malarie putea să se salveze dacă nu refuza tratamentul!

Replica API 10 iulie 2015 | 00:00 346

Constănţenii nu se protejează invocând efectele adverse: afectarea hepatică!

Constănţenii nu se protejează invocând efectele adverse: afectarea hepatică!

Au refuzat să prevină malaria şi au murit. Vorbim de doi constănţeni, răpuşi în acest an din cauza necruţătoarei boli infecţioase. Ultimul deces a fost înregistrat miercuri, 8 iulie. Alte patru persoane au fost confirmate până în prezent cu malarie la nivelul judeţului Constanţa, însă medicii au reuşit să-i salveze. Din cauza caracterului periculos al bolii, pacienţii sunt sfătuiţi să se adreseze unui medic dacă se simt rău, în special dacă au călătorit (indiferent când) într-o zonă endemică pentru boli tropicale, inclusiv malarie.

Malaria poate fi prevenită dacă pacientul se adresează medicului specialist anterior plecării într-o zonă periculoasă pentru astfel de boli. Numai medicul vă poate recomanda o serie de medicamente ce se administrează anterior, în timpul sau după călătoria în respectivul areal endemic.

„Medicii epidemiologi de la Cabinetul de Frontieră Port Constanţa accentuează faptul că populaţia trebuie neapărat să ia tratament antimalaric specific zonei în care se duc. Dar, din păcate, din anchetele care le facem noi la cazurile suspecte, care se prezintă la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, pacienţii refuză să ia acest tratament”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului Supraveghere Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţie de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa.

Care ar fi motivul refuzului tratamentului antimalaric? „Ei invocă o afectare hepatică după ce se ia acest tratament. Este indicat să se ia tratamentul antimalaric, pentru zona respectivă, cu protecţie gastrică. Nu este nici o problemă. Se ia o pastilă pe săptămână, în aceeaşi zi a săptămânii, două săptămâni înainte de plecare în zona endemică şi două săptămâni după venirea din zonă.

De asemenea, este indicat ca după întoarcere, că trece o săptămână, că trec două luni sau trei luni, când face un puseu febril, să se ducă la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, să fie evaluat de către un infecţionist”, a explicat oficialul DSP. De precizat faptul că navigatorul constănţean, de 62 de ani, mort la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, nu urmase tratamentul impus în astfel de afecţiuni. Bărbatul, întors de curând din Coasta de Fildeş, fusese transferat în comă la Institutul de Boli infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti. Din păcate, medicii nu l-au mai putut salva.

El a fost internat iniţial la Constanţa, însă starea lui s-a agravat şi medicii au decis transferul în Capitală. Medicii epidemiologi le recomandă acestor categorii de muncitori diagnosticaţi cu malarie ca în luna mai şi iulie, dacă sunt în ţară, să meargă la spital sau la orice laborator, să efectueze controlul periodic. “Adică se ia o picătură de sânge şi se face frotilul. Dacă nu este în ţară, nu este nici un fel de problemă.

Nu este neapărat să meargă la spital, ci la orice laborator privat. Este bine să-şi facă acest control, pentru că malaria, plasmodiumul acesta, se cantonează în splină sau în ficat şi în momentul în care prinde o stare de imunitate scăzută a organisumului răpune”, a explicat dr. Suzan Ibram.

Cum îţi dai seama că ai malarie?

Laboratorele private din România percep tarife începând de la 30 de lei pentru efectuarea examenului picătură groasă şi frotiu de sânge pentru boala infecţioasă. Medicii specialişti susţin că malaria este o parazitoză gravă, cauzată de sporozoare din genul plasmodium, transmisă de către ţanţarul femelă din genul Anopheles. Boala se caracterizează prin evoluţie ciclică cu acccese febrile, care se succed la intervale de timp regulate, hepatosplenomegalie, anemie, uneori cu leziuni grave ale sistemului nervos, ale rinichilor şi în cazul infecţiilor tratate incomplet –cu recidive.

Malaria este o boală endemo-epidemică tropicală (cel mai adesea in Africa, Asia de Sud Est, America Centrala si America de Sud) şi care poate pune în pericol viaţa pacientţlor. Infecţia face parte din clasa parazitozelor, boli determinate de paraziţi, protozoare. În ţara noastră, malaria a fost eradicată în 1967. Medicii spun că se confruntă doar cu posttransfuzionale cu sânge ce conţine gametociţi, care pot trăi 7-10 zile în sangele conservat sau “cazuri de import”.

Acest lucru este posibil când donatorul este un purtător cronic inaparent de plasmodii. Malaria este provocată de patru specii de plasmodia care diferă prin particularităţile morfologice, gradul de virulenţă, perioadă de incubaţie, sensibilitatea la preparatele chimioterapice, caracteristicile imunologice şi epidemiologice ale gazdei.

Persoanele expuse complicaţiilor malariei sunt femeile însărcinatre, călătorii cu sistem imun deprimat, şi copii cu vârsta între 6 luni şi 3 ani. În ciuda gravităţii ei, malaria poate fi tratată.Totuşi, unele forme de paraziţi pot supravieţui tratamentului deoarece îşi menţin starea latentă, care îi protejează de acţiunea medicamentelor. Ei se localizează în această forma în ficat şi pot fi responsabili de reacutizări ale bolii.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218