REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Năvodari, staţiune balneoclimaterică. Un Aqualand va răsări în Tabăra de Copii

Năvodari, staţiune balneoclimaterică. Un Aqualand va răsări în Tabăra de Copii

Replica API 9 mai 2014 | 00:00 136

Nicolae Matei: Funcţionarilor publici le e frică să mai semneze documente

Nicolae Matei: Funcţionarilor publici le e frică să mai semneze documente

Oraşul Năvodari se transformă, încet dar sigur, în staţiune balneoclimaterică. Vorbim de o muncă asiduă, de investiţii importante care vor genera locuri de muncă permanente şi temporare şi vor atrage turiştii la Năvodari. Administraţia locală contribuie la îmbunătăţirea calităţii ofertei locale de turism, la dezvoltarea segmentului de turism de agrement, la dezvoltarea Taberei de Copii, promovând o imagine pozitivă a oraşului. Un centru de agrement multifuncţional va răsări în scurt timp în Tabăra Năvodari, dotat cu bazine interioare acoperite, bazin exterior, două terenuri de tenis, teren de minifotbal cu gazon sintetic. Clădirile aferente vor găzdui, printre altele, sală de fitness şi aerobic, saloane kinoterapeutice, echipamente wellnes, sală de cromoterapie, saună, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, locuri de parcare, piscină pentru copii, dar şi un spaţiu destinat cursurilor teoretice de scubadiving. Proiectul selectat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013- Axa prioritară 5, va fi implementat în 20 de luni, iar suprafaţa de teren pusă la bătaia este una extrem de generoasă. Investiţia se ridică la 30.334.638 lei, din care contribuţia financiară a Uniunii Europene prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 10.741.651 lei.

"Vorbim despre unul dintre cele mai importante proiecte pe care oraşul Năvodari îl are în derulare. Contractul de finanţare a fost semnat şi de astăzi (joi, 8 mai a.c. -n.r.) va fi postat pe SEAP. Vorbim despre un Aqualand pe teritoriul Taberei de Copii. În ideea noastră de a transforma Năvodariul din cel mai industrializat oraş din România, statut deţinut în timul lui Ceauşescu, în staţiune balneo a trebuit să găsim soluţii ca turiştii care vin şi la Năvodari să găsească puncte de atracţie, de relaxare. Credem că viitorul centru care se va constui pe teritoriul Taberei de Copii vine în sprijinul turiştilor care ajung la Năvodari să încununeze această necesitate. Construcţia este acoperită într-o suprafaţă de 3.600 mp. Nu avem pe litoral un asemenea Aqualand acoperit", a decarat edilul Nicolae Matei. Administraţia locală intenţionează să prelungească sezonul de vacanţă pentru cei care vin la Năvodari. "Este un efort financiar mare pe care îl face oraşul Năvodari. Contribuţia noastră este de 50%. Este o investiţie aducătoare de profit. A fost ambiţia noastră. (...) Am concurat cu alte zone şi am reuşit să semnăm contractul de finanţare. Lucrurile mari se fac cu greutate mare şi muncim la acest proiect de peste trei ani. Am fost în Germania pe banii mei şi am văzut trei astfel de edificii. Sunt sigur că acest centru va deveni un punct de atracţie pe litoralul românesc. Este unul dintre multele proiecte pe care oraşul Năvodari le-a depus. Unele sunt finalizate, altele în curs de implementare. La trei proiecte mai avem de semnat contractele de finanţare, iar două proiecte sunt foarte avansate. Sunt proiecte care vin să se integreze în funcţionalitatea oraşului Năvodari ca staţiune balneoclimaterică: zona de promenadă, Centrul de Afaceri, drumul Năvodari-Ovidiu va fi extins pe patru benzi. Drumul Năvodari-Mamaia este în construcţie", a explicat edilul. Matei speră că în doi ani turiştii vor putea circula de la Bucureşti la Mamaia pe patru benzi.

Năvodariul va fi un adevărat şantier

"Va fi o perioadă cu un disconfort mai mare. Lucrările de construire a drumului dintre Năvodari şi Mamaia vor continua şi în timpul sezonului. Vom încerca să creăm tronsoane de drumuri paralele, să nu afectăm turiştii care vin pe litoralul românesc. Năvodariul va fi un adevărat şantier. Se lucrează la piaţa de peşte, Centrul de Afaceri, promenadă, la un parc, la drumul ce leagă Năvodariul de staţiunea Mamaia şi localitatea Ovidiu. Vom avea o perioadă de doi ani în care se va lucra foarte mult. Năvodari va fi racordat la tot ce înseamnă infrastructură şi turism românesc. Toate proiectele sunt făcute cu simţ de răspundere, cu dimensionarea utilităţilor publice, pentru următorii 50 de ani. (...) Este o muncă imensă. Noi în România nu avem proiectanţi sau constructori adevăraţi. Nu prea mai avem specialişti", a explicat edilul. Legislaţia actuală descurajează investiţiile, iar în România ar fi necesar un Tribunal Comercial, a ţinut să precizeze Matei. "Nu a fost modificată Ordonanţa nr. 66/2011 privind corecţiile financiare. (...) Există un mare pericol. Un procuror zelos poate să tragă la răspundere un primar că statul român a plătit corecţii financiare din cauza unor neglijenţe. Avem un proiect în evaluare de opt luni. O instituţie a statului verifică fiecare hârtiuţă în parte. Centrul de afaceri este în evaluare de 8 luni. Am ajuns în situaţia în care durata unei evaluări este mai mare decât durata efectivă a construcţiei. Am făcut toate demersurile de schimbare a legislaţiei din poziţia de preşedinte a Asociaţiei Oraşelor din România pentru că ţinem proiectele şi economia românească în loc. Aşteptăm să fie armonizată legislaţia cu realităţile zilelor noastre, să ne îmbunătăţim infrastructura României, să creăm premizele relansării economiei naţionale. Cu legislaţia aceasta restrictivă ne va fi foarte greu. Nu sunt plângăcios, dar sunt foarte mulţi primari care nu mai vor să mai depună proiecte, să nu aibă probleme. Astăzi, în România, numai primarii care nu au făcut nimic nu au probleme judiciare. Ne mai confruntăm cu un alt fenomen pe bună dreptate. Nici funcţionarii publici nu mai vor să semneze nimic. O să-i dăm afară, dar cu cine mai lucrăm? Funcţionarii publici sunt foarte reticenţi să semneze orice hârtie, de frică să nu fie anchetaţi. Dacă ţinem cont şi de salariile mizerabile, atunci începem să le dăm dreptate. Cu toate aceste greutăţi încercăm să schimbăm în bine faţa oraşului Năvodari şi ne dorim să ne întâlnim la o piscină împreună", a completat Matei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614