REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Navodariul indeplineste toate conditiile sa devina statiune turistica de anul acesta"

"Navodariul indeplineste toate conditiile sa devina statiune turistica de anul acesta"

Replica API 8 februarie 2011 | 00:00 146

Primarul Nicolae Matei:

Primarul Nicolae Matei:

Primarul Nicolae Matei este încrezător în şansele oraşului Năvodari de a deveni, oficial, staţiune turistică. În aşteptarea hotărârii de guvern în acest sens, Matei urmează să "planteze" în oraş un MIG 21 - o atracţie pentru viitorii turişti, iar între timp se arată destul de amuzat de situaţia în care se regăseşte liberalul Jean Paul Tucan, despre care afirmă că nu poate reveni pe funcţia de consilier local în baza unor scutiri medicale false.

Reporter: Domnule primar, ce şanse sau câţi ani acordaţi acestei Uniuni, proaspăt parafată între PSD şi PNL, şi ce avantaje aduce partidului din care faceţi parte?

Nicolae Matei: Eu sper să termine grădiniţa, dacă nu şi şcoala primară (râde). Avantajele sunt comune şi sunt, în primul rând, avantajele românilor, dacă reuşim să schimbăm actuala guvernare. Pe de altă parte, să nu înţeleagă cineva că PSD sau PNL îşi pierd identitatea. Rămân două partide cu identitate separată, dar care formează, împreună cu conservatorii, această Uniune Social Liberală.

Rep.: De ce era nevoie de această Uniune şi comentaţi-mi puţin declaraţiile lui Dan Voiculescu privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Aţi văzut că a fost reluată tema.

N.M.: Păi, răul trebuie tăiat de la rădăcină şi cred că şi populaţia şi-a dat seama că pe drumul acesta nu se mai poate merge. Eu am văzut şi alte ţări: şi Turcia, şi Rusia, şi Canada, şi ţări din Europa, şi am văzut că acolo nu e aşa criză ca la noi. La noi este proastă organizare. Se distruge şi ceea ce merge bine. Ori este absurd să distrugi un mecanism - fie el cu rotiţe vechi - fie că vorbim despre învăţământ, că e vorba de sănătate, că e vorba de poliţie... e absurd să distrugi aceste sisteme fără să pui ceva mai bun în loc. Noi desfiinţăm spitale, şcoli... Toată politica actualului guvern este de constrângere economică, financiară, fără să aducă, aşa cum ar trebui, mecanisme economice, juridice, administrative, să pornească motorul economiei.

Rep.: Există alte soluţii? Credeţi că ce se întâmplă acum este din neştiinţa guvernanţilor sau ce credeţi dvs.?

N.M.: Pe actualii guvernanţi parcă îi plăteşte cineva să facă rău. Se dau tot felul de ordonanţe care se contrazic. Foarte multe sunt acte normative aberante. Cred că oricine ar veni la guvernare în locul actualilor guvernanţi ar face treabă mai bună. Oricine. Luând în calcul că PSD în primul rând are o bază largă de cadre - cei mai mulţi specialişti -, dar şi PNL are, cred că este o soluţie bună. Dar, ca să schimbăm lucrurile, trebuie să îl schimbăm şi pe Băsescu.

Rep.: Păi, aţi mai încercat lucrul acesta o dată şi românii nu v-au dat dreptate. Credeţi că un nou demers va avea alt rezultat?

N.M.: Ei, uite, suntem perseverenţi şi poate îi vine românului mintea cea de pe urmă. Dacă nu, mergem pe linia asta şi e o linie proastă.

Rep.: Legat de USL, această Uniune vă obligă, în vreun fel, să restabiliţi o relaţie bună cu alesul local PNL Jean Paul Tucan? Fac menţiunea consilier local pentru că a câştigat un proces în instanţă privind excluderea lui din consiliul Local Năvodari.

N.M.: Eu am la Năvodari alianţă de mult cu PNL şi liberalii. Nu mă înţeleg cu Tucan, dar Tucan nu s-ar înţelege cu nimeni care ar fi primar. Dacă ar fi primar pedelistul Tudorel Calapod, atunci Calapod ar fi duşmanul lui Tucan. Oricine ar fi primar, tucan ar fi duşmanul lui. Nu e asta o problemă. Nu vreau să împart oraşul în pesedişti, pedişti, penelişti, eu trebuie să fiu primarul tuturor. Pe Jean Paul Tucan l-a exclus Consiliul Local pentru că a fost cel mai puturos consilier. A lipsit de la şedinţe de consiliu - mai era şi preşedinte la comisia de urbanism - în noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai. Legea spune că dacă absentezi de la trei şedinţe ordinare eşti exclus. Apoi, el a venit direct în instanţă cu nişte certificate medicale false. Chiar astăzi (ieri-n.r.) îmi spunea viceprimarul Florin Chelaru că îl căuta disperat medicul care a eliberat acele certificate medicale şi spunea "domnule, nu îmi faceţi plângere penală, că tucan m-a indus în eroare". L-a întrebat pe viceprimar ce i-a spus şi mi-a spus că i-a replicat medicului că "pe dumneata te-a indus în eroare, pe alţii cu produse petroliere, pe fiecare cu câte ceva". Pe de altă parte, el îmi face mie reclamaţii peste tot, aşa, pe sub masă. Nu am avut timp şi nici nu am dorit să mă ocup eu de afacerile lui private, dar, dacă mă ocup nu o să fie bine.

Rep.: Aşadar, cale de împăcare nu există. Dar, la care afaceri vă referiţi? Cumva şi la acel bloc din Năvodari al lui Tucan?

N.M.: Ei, acum să nu vă aşteptaţi că o să îi dărâm blocul. Am venit cu o dispoziţie de primar şi i-am cerut să se conformeze cu proiectul, să obţină aprobări de la Consiliul Local pentru cum arată blocul, că e mai lat cu 20 de metri şi mai înalt cu un etaj, că în interior nu ştiu cum e. Aşa e legislaţia. Trebuie să se conformeze. L-am amendat simbolic, ca pentru un garaj: 30 de milioane de lei. Deci nu e vorba de răutate din partea mea. Pe de altă parte, eu sunt bucuros că, de pe unde a manglit el de pe unde a lucrat, a cheltuit din bani construind blocul acela la Năvodari.

Rep.: Ce a "manglit" Tucan şi ştiţi dumneavoastră?

N.M.: Ei, nu mă interesează. Tucan dacă mă sună, îi răspund la telefon, îl invit şi la primărie să bem o cafea, dar nu pot să îi oblig pe consilieri să îl accepte, chiar dacă a obţinut acea hotărâre judecătorească şi în birou la mine s-a lăudat că a făcut aranjamente şi va câştiga procesul - scuze, domnule judecător -, există şi căi extraordinare de atac. Nu poţi să îl repui consilier: Jane, certificatele sunt false, scrie negru pe alb! Şi nu pot să oblig, repet, Consiliul să îl accepte. Consiliul Local Năvodari are un număr de 19 consilieri. Nu poate să funcţioneze cu 20 de consilieri. Nu cred că domnul Antonescu - pentru că, de duminică îl recunosc de şef şi pe domnul Crin Antonescu - o să îmi impună să îl recunosc pe Jean. Că atunci nu o să-l mai recunosc pe Antonescu de şef. În tot cazul, a observat toată lumea că în Năvodari lucrurile au început să meargă mai bine fără Tucan consilier local. Şi, mare atenţie, ar merge mult mai bine şi fără domnul Calapod. Şi Tudorel Calapod, şi Stere Sponte, şi doamna Vasilica Dumitru sunt incompatibili cu funcţia de consilieri locali şi... nu ştiu, s-ar putea să îi excludem şi pe dânşii din Consiliul Local.

Rep.: Destul de războinic, dar, în afară de aceste cazuri, cum funcţionează Consiliul Local?

N.M.: Lucrurile merg bine pentru că am o majoritate fragilă - PSD cu voturile celor de la PNL care îmi susţin proiectele. Ar merge prost dacă aş fi la mâna pediştilor. Vă daţi seama că fostul primar Calapod e Gică-contra, trebuie să pună şi el o virgulă pe undeva. La ultima şedinţă, deşi de la început a participat, vroia să o reluăm. Una peste alta, la Năvodari în Consiliul Local e mai linişte în comparaţie cu alte consilii unde e război total. Dar, nu e încheiat mandatul şi nu se ştie. Dar, îi asigur pe năvodăreni că nu vor reuşi să îmi pună frână... A, mi-a pus Calapod frână la traseul 23 Năvodari-Constanţa, că l-au pus guvernanţii şef pe la ARR sau nu ştiu pe unde. Dar, în Consiliul Local nu pot să îmi pună frână şi să nu îmi fac treaba.

Rep.: Să vorbim atunci şi despre proiecte, despre acţiunile dvs. urmează să aduceţi MIG-uri, ce urmează să mai aduceţi în oraş?

N.M.: Nu, nu, încercăm să aducem un avion MIG 21. În 2009 am solicitat MApN să ne cedeze 3 MIG-uri, despre care ştiam că stau pe aeroport în ploaie şi ruginesc. Am primit după un an răspuns cum că ar fi de acord să ne cedeze un MIG 21. Îl acceptăm cu mare drag. Vrem şi noi să ne cinstim eroii. Probabil puţină lume cunoaşte că aviatorul Horia Agarici a lucrat la Năvodari şi că de la Năvodari dobora avioanele ruseşti. Încercăm astfel să găsim 3-4 motive ca turiştii care vin pe litoral să viziteze şi oraşul nostru, iar pe de altă parte să cultivăm în mintea copiilor, elevilor, eroii noştri. Repet, la Năvodari îl avem ca erou pe Agarici. În acest sens, când am fost viceprimar, am denumit şi o stradă cu acest nume. Am fost contactat şi de fata dânsului, înţeleg că e om de afaceri, şi vrea să mă ajute cu poze. A fost încântată. Vrem să facem un ansamblu arhitectural, cu avionul, poate şi cu un bust.

Rep.: Toate aceste demersuri pe care le faceţi sunt în ideea că Năvodariul va deveni staţiune turistică. Dar, când anume credeţi că oraşul va deveni efectiv staţiune turistică?

N.M.: Normal, ar trebui anul acesta să ne iasă hotărârea de guvern. Avem studiu făcut, îndeplinim toate condiţiile să devenim staţiune turistică de interes naţional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367