REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ne trezim din indolenţă? DRUMUL RUŞINII, în CONSTANŢA: SLALOM PRINTRE CRATERE! VIDEO!

Ne trezim din indolenţă? DRUMUL RUŞINII, în CONSTANŢA: SLALOM PRINTRE CRATERE! VIDEO!

Replica API 20 aprilie 2017 | 00:00 1186

De neconceput

De neconceput

Dacă prin alte părți ale lumii sunt exploatate toate colțurile, "încărcate" și cu un singur dram de istorie, iar dintr-o piatră se face sit arheologic, pe plaiuri dobrogene totul se mișcă în reluare. DJ226 A spre exemplu, care ar putea fi numit drumul rușinii. Și al indolenței. Ceva de neconceput, mai exact. O "cruce" cu care noua conducere a RAJDP s-a pricopsit și pe care o cară spre a rezolva problema. Pentru că vechea conducere nu a avut... timp. Așa s-a ajuns în aprilie 2017, când un drum până la cetatea Histria te poate obliga să-ți bagi mașina în service. Anul acesta vor fi plombate gropile, iar reabilitarea totală se va face prin fonduri europene.

Cu câte locuri idilice e presărată țara noastră? O mulțime. Dar este nevoie să vină alții să investească, așa cum a făcut prințul Charles prin sătucuri din Covasna și nu numai. Încă avem cetăți aflate în paragină sau nu prea mediatizate. Locuri idilice lăsate de izbeliște la care ajungi doar dacă accepți să-ți luxezi gleznele. Iar exemplele sunt multe, însă cele mai aproape de noi sunt cele care zac la malul mării. Maiestoasa clădire a Cazinoului, spre exemplu.

Dar dacă se vrea, se poate. Și aici intră cetatea Râșnov, în care s-a investit frumușel în ultima perioadă. Dar să revenim la plaiuri dobrogene. Dacă orașul Constanța moare încet, dar sigur, și nu se vede nici o șansă de resuscitare (și se pare că nici investitorii nu prea se înghesuie pentru că nu au loc de "nepotisme" sau nu se încadrează în "cerințe"), iată că ajungem prin județ. Situația nu este prea diferită nici aici. Să nu fie contrastul prea mare, probabil.

Și, să spunem că turistul a vrut, de Paști, să viziteze câte ceva. Și a decis să se îndrepte spre cetatea Histria, unde intrarea este 10 lei de persoană și 5 lei pentru pensionari. Toate bune și frumoase, dar cum ajungi acolo? Cu vehiculul rupt în două, cu nervii întinși la maxim și fără chef de a mai vizita ceva. Să nu mai punem la socoteală măiestria de care trebuie să dai dovadă pentru a mai ocolo dintre cratere, asta cu riscul de a ajunge în afara părții carosabile. Și când ai ajuns trebuie să te gândești că trebuie să pleci. Și așa se duce încolo "feng shuiul".

Duminică, 16 aprilie, pe DJ226 A, pentru că despre el e vorba, un autovehicul chiar era tras pe dreapta, iar șoferul se chinuia să schimbe roata. Era una dintre victimele picate pe "drumul rușinii". Și nici DJ 226 nu se încadrează într-o categorie mai superioară. Gropile sunt prezente și aici. În concluzie, întregul drum spre cetatea Histria, și aici ne referim la DJ 226 Năvodari – Corbu – Săcele – Istria și apoi pe varianta DJ226A spre cetate, este o adevărată cursă infernală, un teren minat.

Drumul va fi reparat… puțin anul acesta! Reabilitarea lui va fi cu fonduri europene

"Vom interveni anul acesta cu mici reparații de întreținere. Atât putem face pentru că acel drum va fi prins la finanțare pe ITI Delta Dunării", au declarat, pentru "Replica", reprezentanții RAJDP. Precizăm că Agentia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, începând din 13 februarie 2017, sesiunile de depunere a proiectelor de investiții pentru zona ITI Delta Dunării (Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării), finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cât despre cetatea Histria, aceasta a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. (anul 657 î.e.n. după istoricul Eusebius) de colonişti veniţi din Milet. Oraşul a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 de ani, începând din perioada greacă şi până în epoca romano-bizantină. După o distrugere violentă, către sfârşitul sec. VI î.e.n., în plină perioada clasică, un nou zid de incintă reduce la jumătate suprafaţa iniţială a oraşului.

În această perioadă Histria cunoaşte un regim democratic, aderarea la Liga Maritimă Ateniană, comerţ intens şi chiar monedă proprie. Potrivit histria-cheiledobrogei.ro, săpăturile arheologice, începute încă din 1914, au scos la iveală, pe lângă zidurile incinta mai sus amintite, o serie de monumente remarcabile, datând din diferite perioade din existenţa cetăţii.

De asemenea, săpăturile au oferit un bogat material arheologic, cea mai mare parte fiind expusă în muzeul cetăţii: sculpturi, reliefuri, materiale de construcţie, înscripţii, ceramică (grecească şi romană), sticlărie, obiecte din metal. Astfel, Histria, cea mai veche aşezare urbană din ţară, a fost descoperită începând din anul 1914, de săpăturile marelui istoric şi arheolog Vasile Pârvan. Muzeul cetăţii Histria a fost recent reabilitat şi modernizat în cadrul proiectului "Stimularea turismului cultural prin reabilitarea complexului arheologic Histria" implementat de către Consiliul Judeţean Constanţa şi finanţat prin programul Phare. Doar că drumul te omoară!

Liliana CHIRU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia suntem ...niste prosti ! Daca era vreun miting organizat de pdl pnl psd ieseau toti prostii in strada ...ptr drumurile de cacat din oras si din judet nu tipa nimeni ! Prosti am fost ...prosti ramanem
0
0
Se repara drumul deja! De ce mintiti dragi jurnalisti?
0
0
Navodari -Surioara! Drum cu relief selenar!
2
0
Sunt din zona.drumul asta "doar" se peticeste la cativa ani.nu intereseaza pe nimeni.cat despre cetate,o afacere.un restaurant si atat.ca turist,sa o vizitezi trebuie sa te informezi bine inainte.intri acolo si nu sti ce vezi.nu tu indicatoare,panouri informative,ghid,nimic.pentru ce se mai percepe taxa de intrare nu stiu.
5
0
Hai mai dativa mai saracilor an sange sa va unga pa fata da saraci ca daca aviati un range rovir pa perine da aier ca al meu nu mai va vaitati da spinare pisamas pa scodele voastre
0
5
Incercati si drumul dj 225 Pantelimon Runcu . Nu exista altul mai rau. Nu poti numara gropile. Toata soseaua e o groapa pe 6 km. Rusine celor responsabili
1
0
Vreti drum naspa: incercati Gradina-Ramnicu de jos - Sarighiol de Deal. Pe LUNA e mai NETED !!!
5
1
In Mangalea nu avem asfalt fara gropi si santuri nici in centru iar voi va plange-ti de drumuri pe camp ?
5
3
Veniti si va minunati de drumul ce leaga Cernavoda de Ion Corvin .
5
1
Asa ne trebuie,ani la rind am lasat la conducerea jud. si a Constantei HOTI pe care i-au votat asistatii,hotii,oportunisti
6
3
Voi chiar nu intelegeti ca singura infrastructura care o avem e cea construita de regimul Ceausescu?! Suntem impreuna cu Bulgaria cele mai subdezvoltate tari din EU si am intrat in EU de 10 ani, asta e tara in care traim si nici un protest nu va schimba ceva in tara asta pentru ca lichelele securiste din PSD au votul celor neinformati si naivi care sunt pensionarii pe langa ei au votul asistatilor sociali si a rromilor vagabonti! asta e Romanica si nu o sa schimbam nimic niciodata!
9
1
Acest drum pare sa fie unul expres comparativ cu drumul DJ 391 care face legatura dintre Mereni si Cobadin...nici nu-ti vine sa crezi ca la timpurile acestea asa-zise europene poate exista un asemenea drum...domnule Pesedinte al Consilului Judetean, domnilor Consilieri va rog sa aveti mila si de locuitorii care locuiesc in aceasta zona,chiar daca sunt din mediul rural si sunt mai putini fata de alte zone mai de interes...ei aveau inainte un drum bun dar o data cu devierea tirurilor pe acest segment s-a distrus complet...daca decizia dvs a deteriorat atat de mult acest drum va rugam reparati.
6
2
CJC -ul organizeaza festivalul berii ! Ii doare-n spate de drumurile voastre.
5
2
Cherhanaua de acolo e nr 1,drumul o sa-l repare cineva pana la urma...
3
1
De ce nu mergeti pe DJ Pecineaga Amzacea ?
9
1
Cetatea Histria ca si cetatea Capidava ua incarcatura istorica si...c toate acestea au fost lasate de izbeliste cel putin la Histria nu s-a facut nimic desi au linga cetate un superb lac iar pe linga cetate locurile si peisajele sunt superbe ...totul este lasat special deizbeliste sa vina un neica nimeni sa zica zona parsita fara valoare nu vrei sa o ei?? oare dl Dragomir de la PNL nu stie de Histria
9
1
Pai dupa ce teldrum a secat bugetele din orase acum populatia cu greu mai circula printre cratere si Livache umbla cu elicopter privat si in vacante cu amanta in Maldive .
7
2
daaa de unde bani,,,ruvineta ati platit.
1
4
Acolo la cetate este si un restaurant unde mananci peste proaspat si ieftin. Ar creste si mai mult zona daca s-ar repara hartoapele alea!
2
6
Drumul catre cetatea Histria ar trebui reparat incepand din fata rafinariei Petromidia,are portiuni unde este varza!Am fost in zona la inceputul lunii si cu cat te apropii de cetate este tot mai greu de strabatut drumul.
8
1
Va rugam sa puneti un radar ptr ca se circula cu viteze fantastice prin aceste gropi.
10
2
Stiu ca sunt pe langa subiect dar nu rezist:Printul Charles a luat aproape moka satele casele si castelele alea prin Covasna!Nu va imbatati cu apa rece ca n-are nici un interes si ca s-a indragostit de Romania.Vine la japca,precum toti strainii.Vrea zone virgine,cu natura adevarata,salbatica,si sa le ia gratuit daca se poate.Noi ar trebui sa ne facem curatenie si sa gospodarim Romania,nu sa lasam strainii ala Printul Charlie sa vina sa se faca mosieri in tara noastra!Iar despre drumurile din Dobrogea,perfect adevarat si super articol!
7
11

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102