REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Neamţu i-a înaintat prefectului Bola demisia din funcţie: "Nu mai rezist să fiu primar!"

Neamţu i-a înaintat prefectului Bola demisia din funcţie: "Nu mai rezist să fiu primar!"

Replica API 8 ianuarie 2014 | 00:00 180

Zice că vrea să tragă un semnal de alarmă în atenţia guvernanţilor

Zice că vrea să tragă un semnal de alarmă în atenţia guvernanţilor

Nici partidul aflat la guvernare nu l-a putut convinge să nu demisioneze din funcţia de primar. Dezamăgit că nu a putut pune în aplicare promisiunile electorale, dar şi din cauza unor "presiuni", Mihalache Neamţu a renunţat la mandatul de primar al comunei Rasova înainte de termen. A vrut să fie un exemplu pentru ceilalţi edili, dar să transmită şi un semnal de alarmă pentru Guvernul Ponta. Despre Mihalache Neamţu mai adăugăm faptul că a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), la fel ca alţi mulţi edili din judeţul Constanţa.

A renunţat la ameninţări şi a trecut la fapte. Chiar în zi sfântă, mai exact de Bobotează, şi-a şocat localnicii. I-a anunţat că va semna demisia. Mihalache Neamţu, primarul comunei Rasova, probabil speriat de disputele politice interne, cu atât mai mult cu cât în primăvară au loc alegerile europarlamentare, iar în luna decembrie cele prezidenţiale, i-a înaintat prefectului Eugen Bola demisia din funcţie. Prefectul a luat act de document şi urmează a demara procedurile privind organizarea de alegeri la Rasova, în urma unei hotărâri de guvern care va stabili data alegerilor. "Dânsul (Mihalache Neamţu -n.r.) a transmis demisia la Instituţia Prefectului. Invocă motive de sănătate. Astăzi (marţi, 7 ianuarie -n.r.) am vorbit cu dânsul. Decizia este irevocabilă. Urmează să fie îndeplinită procedura legală privind statutul aleşilor locali. Consiliul Local Rasova urmează să ia act de demisia domnului primar. Domnul secretar o să ne transmită un referat. Vom emite ordinul prin care se va constata încetarea de drept a mandatului de primar. Din cuprinsul ordinului va reieşi că viceprimarul o să preia atribuţiile primarului până la organizarea alegerilor, iar Consiliul Local va desemna un nou viceprimar", a declarat, pentru "Replica", Eugen Bola, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Atribuţiile primarului vor fi preluate de către social-democratul Dorel Alexandru, viceprimar al localităţii Rasova. Dorel Alexandru este de profesie inginer şi a fost consilier local pe durata a trei legislaturi.

Neamţu: Pentru mine obrazul este cel mai mare garant faţă de cetăţean

Edilul spune că nu a fost uşor să renunţe la activitate. "Nu este uşor să pleci după 10 ani. Am câştigat alegerile cu 85% şi mi-am dat demisia din motive de sănătate, lipsa banilor, iar salariile angajaţilor sunt aşa cum sunt. Nu mai puteam să le asigur norma de hrană. Un funcţionar public din Rasova pleacă acasă cu 550 de lei. Nu am putut să rezolv promisiunile faţă de cetăţeni şi mi-am dat demisia. A fost o decizie grea. Pentru mine obrazul este cel mai mare garant faţă de cetăţean. Am considerat că dacă nu pot să le rezolv problemele, atunci e cazul să las pe altcineva", a precizat Mihalache Neamţu. Rasova are 4.500 de locuitori. "Drumurile au fost distruse anul trecut şi nu am reuşit să repar decât o parte din ele, restul - sufletul!", oftează primarul. Sunt drumuri de pământ în aproape toată comuna. "Anul trecut am avut o problemă la o şcoală. Vântul a distrus acoperişul şi a trebuit să efectuăm reparaţii. Guvernul mi-a promis că îmi dă bani şi nu mi-a dat", a explicat Neamţu.

A renunţat la primărie, nu şi la PSD: "Domnul Constantinescu m-a sunat să mă îmbărbăteze!"

Social-democratul a renunţat doar la funcţie, nu şi la partidul aflat la guvernare. "Nu o să plec din partid. Am o relaţie bună cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Am o relaţie bună cu toată lumea. Domnul Nicuşor m-a sunat să mă îmbărbăteze. Mi-a spus că nu a primit bani. L-am înţeles şi pe el, dar trebuie să mă înţeleagă şi pe mine. Din partid nu plec, dar nu mai rezist să fiu primar", afirmă Neamţu. Edilul a declarat că a fost contactat telefonic de alţi primari din judeţ să-l încurajeze. "Mi-am neglijat familia. Am pus Primăria Rasova pe primul loc. A fost greşeala vieţii mele. În 10 ani de activitate mi-am luat doar 5 zile de concediu", a mai afirmat edilul.

Edilul: "Primarii sunt dezamăgiţi. Nimeni nu ne acordă imunitate"

Social-democratul crede că vor mai exista primari care-i vor urma exemplu. "Presiunea este foarte mare, iar oamenii sunt nemulţumiţi. Primarii sunt reclamaţi la DNA. Dacă o persoană crede că un primar poate să trăiască dintr-un salariu de 1.800 de lei, să facă deplasări lunare la Constanţa şi la ministere cu 70 litri de motorină, se înşeală amarnic. Primarii sunt dezamăgiţi. Suntem calul de bătaie. Nimeni nu ne acordă imunitate. Suntem cu piepturile deschise şi toată lumea dă în noi. Dacă un om e nemulţumit de un anumit lucru, face plângere la DNA. Nu cred că toţi primarii sunt hoţi. Motive sunt mai multe şi am considerat că nu mai este cazul să rămân primar. Am şi probleme de sănătate...", a declarat Mihalache Neamţu. Reamintim şi faptul că Mihalache Neamţu a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Edilul a făcut recurs la Curtea Supremă şi are termen pe 28.11.2014. În urma evaluărilor demarate la data de 13.09.2011, s-au constatat că Mihalache Neamţu s-a aflat, în perioada 18.06.2008 - 24.04.2012, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de Primar al Comunei Rasova, cât şi calităţile de administrator în cadrul S.C. Danubiu Sat TV., de reprezentant în cadrul Întreprinderii Familiale Neda Iuliana Mădălina, precum şi pe cele de administrator şi Preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul SC Ovidunărea Cooperativă Agricolă. "Am termen pe 28 noiembrie. Nu trebuia să ne declare incompatibili. Trebuia să ne lase cu societăţile pe care le aveam. Când am venit la primărie aveam deja firme şi trebuia să mă lase să-mi câştig banii cinstit. Înţelegeţi? Vă daţi seama ce înseamnă să munceşti o viaţă, să ajungi primar şi să treci afacerile pe numele la nu ştiu cine? De ce să nu mă lase să-mi câştig banii în mod cinstit atâta timp cât eu am avut o afacere înainte de a fi primar? Mai sunt şi oameni cinstiţi", a conchis primarul.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218